Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Nem tudom.Nagyon sok PTC-t bekötöttem már, de egyet se mértem meg.
Tegnap utána olvastam,  több féle értékű létezik.

Révész Richárd

Csak nem tudom mivel fűtsem.
Üresjáratban egy nap is kevés, hogy megmelegedjen[#nevetes1]

Szalai György

Névleges értékű, de egyenáram a tekercsekre, és már melegszik is.
Vigyázz, mert mivel nem forog a motor, nincsen hűtése! A hőmegfutás végez a motorral, ha hagyod!
Míg a kezed bírja, addig nincs baj, de 10C fok változást is tudnod kell mérni, ha PTC.

000000000

Van egyszerű, koskázatmentes megoldás.
Megméred meleg szoba hőmérsékleten a PTC-t, majd átviszed egy fűtetlen műhelybe, és 2 óra múlva ott is megméred.

svejk

Esetleg tacho tekercs? De a melegítés majd eldönti.

sasi

Az egyengetés problémájába én is belefutottam, használt orsókat vásároltam, és a megérkezés után, az asztalon görgetve kiderült, hogy sokat üt.
 A méréshez készítettem, az orsó átmérőjéhez illeszkedő alátámasztást, majd a fotón látható összeállításban sikerült lemérnem a borzalmas, 1,6-1,85 mm-es ütést!

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/golyosorso/orso-mer.jpg.jpg" border=0>

Így használhatatlan, ezért a másik fotón látható módon, egyengettem és mértem a 32 mm átmérőjű, 1350 mm hosszú golyósorsóimat. Szerencsémre „csupán” csak ívelt volt az orsó.
Az egyik egyengetését 0,05 mm körüli ütésnél hagytam abba, viszont a másik oldali orsónál 0,25 mm ütésnél.
 Az egyengetés: az orsó átmérőjéhez esztergált furatú csőből kivágott palástból készítettem közdarabot a hidraulikus emelőre. A vele szemben elhelyezett mérőóra mutatja a hajlítás mértékét, majd a nyomás megszüntetésekor annak eredményét. A műveletet többször is meg kell ismételni. Egy-egy hajlításnál legalább 10 percet hagytam a deformációra. Türelemmel így precízen egyengethető a golyósorsó. A dinamikus – kalapácsos – módszer szóba sem jöhet.
 A 0,25 mm ütésű orsóval, kézzel forgatva, úgy, hogy a másik orsó nem volt bekötve a 40 kg körüli híd mozgatása közben egyáltalán nem tapasztaltam szorulást, végig egyenletes erővel mozgott, így nem bajlódtam a további egyengetéssel.

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/golyosorso/orso-egyenget-1.jpg" border=0>

jani300

Lenne egy egyszerű kérdésem .  A rácsszerkezetű váz anyaga 50x50 zártszelvény ?
"Talált"  de új darabokból építenék , el kellene  kezdeni . Egy kis megerősítés sosem árt , nem számolom a merevséget , néhány év tapasztalatával megelégszem :) Hasonló lakatos megoldással , de mozgó hídban gondolkodom .

etc77f5nr

Szép munka, ügyesen kiegyengetted! Sajnos nekem nem áll módomban ezt így megtenni, nincs hozzá megfelelő helyem. Megpróbálok egy pontosabb mérést végezni, hogy lássam mennyi is az annyi pontosan. 1mm alatt van, de érezhető a szorulás kézzel. Aztán beviszem munkahelyre és ott megtudom oldani az egyengetést remélhetőleg. Csinálok neki egy alátámasztást és egy menetes emelővel megpróbálom hajlítani. Ennek az orsónak nem kell ekkora erő sokkal vékonyabb.

svejk

Ha 16-os átmérőjű és nem közvetelenül a végénél görbe akkor szerintem ne foglalkozz vele, mind görbe, mint ahogy Lovas Gyula is írta.
Legfeljebb kicsit több kell a mellékhajtáshoz mint párszor 10 mW.

Persze Te érzed mennyire szorul.

sasi

Igen 50x50x5-ös zártszelvényből készült. Eddig elég merevnek tűnik, de dög nehéz lett... Gondolkodtam a homokos feltöltéssel, de úgy vélem, az én hobbimat így is tökéletesen kiszolgálja, termelni meg nem akarok vele.

jani300

Megint rosszul írtam . Magas mozgó hidat gondoltam . A képen is mozgóhidas természetesen. És biztos masszívabb is ez a verem szerkezet . De elkerülném a két orsót ha lehet , de érzem hogy lehet nem fog menni , de egyenlőre ez részletkérdés .

9hpa53xy

Igen a nyálkatervező OrCadet keresem! Küldjetek légyszi.

jani300

sasi

Esztergán is megoldható az egyengetés. A hossz szánra helyezett 10-es lemezre helyezett csavaros, vagy hidraulikus emelővel. Nehézséget a mérőórának a rögzítése jelenthet, de némi kreativitással megoldható.

etc77f5nr

Összerakom véglegesre és kiderül, bírja-e a motor. Ha nem akkor áttételezek egyet.