Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Összeállítottam a tartónyomaték mérőt a múltkori kérdéses step.motorhoz (KH56LM2-027).  
Az egész teszt motivációja, hogy nincs épkézláb adat erről a régi motorról, tehát nem tudni hova sorolható. Találtam nagyon eltérő adatlapokat ekkora (mai) motorokról, tartónyomatékra is (0.7-1.1Nm).
Egy békebeli kézi menetfúró nyelét szorítottam a tengelyre, (előtte kisúlyoztam mint egy mérleget). Tengelyközéptől 130mm-nél volt rajta lyuk, ebbe spárgát, és erre akasztottam súlyt (pillepalackot vízzel). Az unipol.motoron egy tekercset gerjesztve(1Amp) 0.82Nm tartónyomatékot adott (650gramm), két tekercset (fél lépés) gerjesztve pedig pontosan 1Nm (786gramm terhet tartott meg).  
Számítás: (13cm * 0.787g) = 10.231kgf/cm.
(0.0981 * 10.231kgf/cm) = 1.003Nm,  
mindez 2 * 0.9A gerjesztés mellett.  
A motor mért adatai: 6.7 V, 6.7 Ohm, ~1A.
Tibor45 ajánlása szerint ezt majd bipolárisra kell kötni mert így gyorsjárású feladatra alkalmatlan lehet.

Szalai György

Pozíciótartásra fogod használni, hogy tartó nyomatékot mértél?
(A legtöbben mozgatásra használják, ahol a forgató nyomaték a meghatározó.)

KBalázs

Leírtam már, "nincs épkézláb adat erről a régi motorról, tehát nem tudni hova sorolható." Besoroltam, hogy melyik adatlap illik leginkább erre a motorra.

s7manbs8

Ezt a motort én is mértem nemrég olyan 0.5Nm -es nek jött ki nálam ..

pbalazs

Ezeket a köröket én is lefutottam, http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1357480996" TARGET=_fnew>itt olvashatsz róla a #36-os hozzászólásban, ha érdekel.

KBalázs

Örülök hogy nem én vagyok az egyedüli, aki nem törődik bele az ismeretlenbe. [#eljen]

s7manbs8

Egy a lényeg ha eghy motor ekkora méretű, akkor 0.5 1Nm körüli keb. ahhoz meg hogy valami gépen ha valami nem elég, akkor nem 10-20 % on múlik, hogy helyette valami jobbat tegyünk, hanem legalább duplája kell pl. akkor meg úgyis nagyobb kell, annyira nem számít az a pár 10 százalék különbség. A "méret" a lényeg.

KBalázs

A méret vagy a mennyiség :) Van pár belőle:
http://web-oldal.hu/beis-compo/DSC05181.JPG" border=0>

s7manbs8

Úgy kellene csinálni a mérést, hogy két motort egymás ellen dolgoztatni, melyik az erősebb, az győz !!!

Szalai György

Na és most, (hogy megmérted a tartó nyomatékát) már tudod hová sorolható a forgató nyomatéka?

besirkyjh

besirkyjh

Érdekesek vagytok ezekkel a "nem tudom hány Nm-es a léptetöm " beirásokkal .
Ennek akkor látnám értelmét ha az is érdekelne valakit hogy hány Nm-t igényel a hajtása , mondjuk indulás , megállás , mozgásban tartás stb .
Tény és valo hogy a léptetök elég kis százalékában vannak normálisan specifikálva ( pl : nyomaték görbe ) de a hajtás igény imerete nélkül nem sok értelme van a léptetö nyomaték mérésnék .

rmkeh8a83

Sziasztok!Szeretnék segítséget kérni EMCO F1 cnc marógép számítógéppel való összeköttetéséhez ha egyáltalán lehet vagy le kell cserélnem az összes motort+ vezérlőt.Egyenlőre még minden gyári benne és működik is,mielőtt neki esek hátha találkozott valaki hasonlóval.

KBalázs

Most hogy tudom mi (kb.) ennek az utódja ugyanannál a gyártónál, azokhoz van nyomatékgörbe is a pdf-ben. Megtippelhető hogy ezekre is kis szórással igaz. Mint írtam (segítek: #21283 hsz.) nincs konkrét hajtásigény, ehelyett gombhoz a kabátot igény (vagy inkább érdeklődés) van. Plussz a nem elhanyagolt kíváncsiságom ( #21273 hsz. eleje)

besirkyjh

Szia

Ne értsd félre nem bün az ha infot gyüjtöl roluk :)
Nekem furcsa hogy konkrét igény nélkül ( csak ugy kiváncsiságbol ) kivesézésre kerül egy egy ilyen szerkentyü .
Érekesebb feladat egy nyomaték görbe felrajzolása ( könnyebb a rajzolás ) amire nagyon kevés példát tudnék mondani , még a gyártok is a tarto nyomatékot adják meg amit gyakorlatilag nem is használunk ( de szebb adat mint a forgato nyomaték ) .
Egyébként egy csuszo kuplunggal szépen fellehet rajzolni egy folyamatosan változo fordulatszámmal .Az is kiderülne hogy a mikrosteppek mekkora hatással vannak a nyomaték görbére .
Ehhez idö kel amiböl sokunknak kevés van a " másodlagos " dolgokra :(