Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

r5y7cufaj

Lenne pár buta kérdésem, ha unipoláris motorjaimra(két fázisú vexta)5,5v 1,33A van ráírva, akkor ez fázisonként értendő? Tehát ha 3 ilyen motorom van akkor az 6x 1,33A? Tehát akkor egy 12v-os 8,5A-es táp elég neki?

A következő kérdésem, hogy mindenképpen kapcsoló üzemű kell, hogy legyen a táp?
Mert építettem egy toroid 12v 13A-es tápot fesz szabályozás nélkül és baromira melegednek a motorok. Sajna a cnc vezérlőbe nincs áram állítási lehetőség.
Üdv!

9a43swpp

Ha az 5.5V névleges feszültségű motorodra simán 12V-ot kötsz, akkor ne csodálkozz, hogy melegszik. Ha ezt egy izzóval játszanád el, már rég kiégett volna.
Amúgy nem a tápnak "kéne" kapcsolóüzeműnek lennie, hanem a motort meghajtó áramkörnek. A táp maga lehet bármilyen, bár a mai rézárak mellett abszolút megéri kapcsolóüzemű táppal foglalkozni a 10 kilós trafók helyett.
A motort meghajtó áramkör feladata lenne az, hogy az 5.5V-ra méretezett motor árama ne tudjon annyira megnőni a rákötött nagyobb feszültség miatt, hogy tönkremenjen. Na ennek az áramkörnek "kellene" kapcsolóüzeműnek lennie. Nem kötelező, hogy az legyen, de akkor kénytelen vagy a motorra jutó feszültséget 5.5V-ra korlátozni, ami 12V-os táp esetén rettentő rossz hatásfokú lesz. Ezen felül a motorral elérhető max. sebesség a használt feszültségnek a függvénye, tehát ha 12V-tal táplálod egy kapcsolóüzemű meghajtóval, akkor sokkal-sokkal gyorsabb tud lenni, mint ha 5.5V-ot adsz rá direktben (és ugye direktben nem adhatsz neki többet, mert tönkremegy). Igazából már a 12V is egy kompromisszum, mert 24-36-48V-tal még ennél is jobb lehetne. Persze ahhoz olyan motormeghajtó áramkör kell, ami azt elviseli.

svejk

Úgy látom, Te hasznos tagja leszel a fórumnak, szépen leírtad! [#worship]

s7manbs8

Én csináltam már olyat, hogy a szabályozatlan táp meg a motor tekercsei közé tettem egy áramkorlátot, nem kapcsolóüzeműt és működöt szépen, csak jó nagy hűtőborda kellett hozzá, ez a figura csak kicsi motorokhoz éri meg, maximum vagy 0.5A-ig, addig még nem sül meg a hűtőborda annyira. Ez mondjuk nem ciripel az ilyen fajta meghajtás annyi előnye van, olyan, mint egy jó A osztályú csöves végfok.

000000000

Srácok, mit hogy kell beállítani, hogy a főorsó  fordulata a mach3-ból legyen vezérelhető? Beállítás érdekelne, frekiváltóhoz. Jelen esetben főorsót indítom, és pörög maximumon, akár mit adok meg neki. vészstop-ra se reagál, nem áll le.

000000000

Egészen leegyszerűsítve a választ. Cseréld ki a vezérlőt áramszabályozósra. Ez feltétlenül ajánlott.  
És, szinte csak a vezérlőd feszültség határa szab korlátot, a meghajtó feszültségnek.  
Mert ezt a motort akár 50 -60 volttal is lehetne hajtani, ha a vezérlő bírja.  
A tápod árama kb duplája, mint ami feltétlen szükséges lenne. Tehát Bőven elég.

Révész Richárd

Ports&pins/spindle setup/Motor control
Gondolom van átalkítód PWM-ről 0-10V-ra.

000000000

Igen, van. Mit hogy kellene állítani? Főorsó index- jeladó is van. Kell még neki valami?

Révész Richárd

Mivel sosem használtam ezért pontosan nem tudom.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Ricsi/PWM.bmp" border=0>

r5y7cufaj

Koszonom, teljesen erthetoen leirtatok. Milyen vezerlot ajanlotok? Tenyleg stabilabb a Lan-os vezerlo mint az Lpt portos? Udv!

000000000

Sziasztok! Sos segítséget szeretnék kérni , van egy trutops gyári telepitő cédém licenc kódos valahogy ki lehet játszani?

KBalázs

Ha veszek két eltérő méretű (NEMA23 és NEMA17) léptetőmotort, és (a névleges paramétereit véve) tisztán csak az fesz-, és átfolyó áramból wattot számolok, és mind a kettő (közel) azonos, ennek ellenére lehetséges teljesen más tartó/forgatónyomatéka a két motornak? (Pl. az ellenállásuk eltérő vagy azonos esetén is)  
És mitől függ ha igen?

svejk

Kapásból pl. a mágnes erősségétől, a légrés nagyságától.

KBalázs

Akkor másképp kérdezek, mert nem világos számomra eléggé.
Azonos számított teljesítmény mellett egy NEMA17 vagy egy NEMA23 motor ad le (általában) nagyobb nyomatékot?
Mondom mire gondolok: Adott egy NEMA17 motor, a számított teljesítménye 7.4W, és 0.48Nm a nyomatéka. Kb ugyanekkora teljesítmény mellett egy NEMA23 motor 1Nm körül teljesít.  
Ez az állításom igaz, avagy tévedés?

svejk

Én nem nagyon ismerem a léptetők lelki világát, de valami azt súgja hogy van igazság az írásodban.
Ugye egy NEMA23-as nagyobb átmérőjű, több mágnes fér bele nagyobb a tekercselési átmérő táhát a adott áramerősségnél a forgatónyomaték is nagyobb lehet.
Az más kérdés hogy a nagyobb motorral esetleg kisebb fordulatszámot tudsz majd elérni.

Hasonlóan mint a bármelyik motornál, pl egy 1400-as fordulatú aszinkron sokkal nagyobb testű mint a 2800-as társa és ugyanakkora áram mellett kétszerese a nyomatéka a 2800-aséhoz képest.

Már írták itt többen előttem sokkal okosabbak is, hogy a léptetőmotoroknál a teljesítmény nem egy egzakt mértékegység, nem is nagyon használják a gyártók.