Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

"a számított teljesítménye 7.4W"
Te számoltad ezt ki? Gyanús érték, ettől azért többre is képes egy ilyen Nema 17-es.

ANTAL GÁBOR

Segítségre lenne szükségem : próbálok beüzemelni egy Klaviós DCS810 es dc szervó vezérlőt .  Ha bekötöm a motort , a tápot és az encodert akkor minden OK  szépen fogja a motort . Szeretném hangolni . rácsatlakozom az RJ11 es csatival és a másik vége megy a soros portba . letöltöttem a szoftwert . Indítanám be, nem csatlakozik .  A port jó mert pár napja más miatt néztem . A kábel gyári ( adták a vezérlőhöz ) biztosan jó  de próbáltam másikról is . A Fifó buffert ki / be kapcsolom , semmi . Kínomban elővettem egy FTDI s kábelt letöltöttem a softot . kiírja a virtuális COM portot (6)   , semmi .   Mi lehet az oka? Amikor vettem ( Pár éve akkor is nagyon nehezen kapcsolódott de valami trükkel igen . Nem emlékszem hogy mit csináltam , talán a tápfeszt kapcsolgattam   ( persze azt is próbálom )   Kinek van ötlete ill ki használ DCS 810 est ?

KBalázs

Az általános iskolai fizika, és az osztás-szorzás még nem haladja meg a képességeim. Az I minden motornál ismert paraméter, az U vagy R alapján ami hiányzik számítható, ahogy a P is.  Persze most a példa kedvéért jól "adatlapolt" motorokat hasonlítottam össze.

svejk

De van rá egy söröm, hogy csak az egyik tekercsre számoltad ki.

ANTAL GÁBOR

Balázs !  visszább az agarakkal !  Ha a léptetőd  0.48 Nm es akkor a 7.4 watthoz 15.41 1/s os szögsebesség tartozik. Ez 2.45 fordulat másodpercenként  ( 490 step ha alaplépéssel léptetsz )  Másképp 147 1/min   Azért ettől a kis léptetőtől én is többet várnék   ( mondjuk a 6-10 szeresét

svejk

Kb. jó is a számolásotok, annak ellenére hogy KBalázs villamos bemenő teljesítményt számol, Te pedig a tengelyen kimenő mechanikait.

Mivel valószínű KBalázs csak 1 tekercset számolt, ezért ha megkettőzzük, akkor a Te számolásod szerint 300 ford/perc a max nyomatékon.  
Ez kb. valós itt aztán a nyomaték görbe elkezd csökkennei a fordulat emelkedésével.

000000000

Ez vicces válasz volt, mert mint már írtam pár napja is egy elektromos motor teljesítményét a tengelyen leadott P jelenti. Ilyen szempontból aztán alig van értelme egy léptető motor alapadatainak összeszorzásának, hiszen ha áll a motor, akkor is már felvesz U*I P-t, miközben álló helyzetben van, és az igazi P-je nulla. Ilyenkor a léptető motor kiváló fűtőelem, rezso, mert 100%-ban a felvett villamos P csak hővé alakul benne. Ha viszont elkezd forogni (és én azt reméltem erre végeztél számításokat), akkor már a felvett P X százaléka valódi motor P-vé alakul. Na ez az, ami kicsit bonyolult dolog egy step motor estében, de persze a matek arra van, hogy ezt is megoldja.

000000000

"valószínű KBalázs csak 1 tekercset számolt, ezért ha megkettőzzük ..."

Miért kettőzzük? Hiszen a sin(x)+cos(x) függvény soha nem éri el a 2-t.

s7manbs8

Az a Nem23 Sonceboz motorok is 10W a normál hosszú, a hosszabb, meg 16W a hosszú, akkor az  a 7 W is lehet reális kb.

KBalázs

Nem az elméleti számítási módok érdekelnek, hanem a a válasz jobb alsó sarokban lévô kérdésemre. (klikk: "Válasz 'KBalázs' üzenetére (#21254)" )
Összehasonlítanék két motort, nem méregetem, ezért a "Segítség, béna vagyok!!!" topikba írtam. Az alapadatokból akarok megtudni egyetlen ismeretlen, lényeges tulajdonságot.
És az hogy mekkora a szögsebesség és hogy nem annyi a mennyi, meg hogy fût-e a motor ameddig nem forog, az pusztán kötekedés és most lényegtelen. Adott egy motor, itt dolgozik a gépben, tudom az adatait, van pdf. Adott egy másik motor, más a mérete, nincs adatlapja nincs pdf, van pár infóm róla, el akarom dönteni nagyobb nyomatéka van-e, miközben elektromosan ugyanannyit vesz fel az én tudatlan számításaim szerint. (Nem, nem fogom kiszedni a működő motort hogy méregessem.)
Értelmes válaszokat várok. A "na írjunk valamit amivel úgy se jut semmire, csak még több kérdőjel lesz a fejében" típusú válaszokat köszönöm, nem.  
Programozó vagyok, nem gondolkodni szeretek a problémákon hanem megoldani. És ezek szerint lusta is vagyok, ha van faék egyszerű megoldás, akkor azt választom, nem az űrtechnikát.

s7manbs8

Ez a kérdés nem teljesen világos szerintem. Meg kell adni közben a fordulatszámát is, mert a teljesítményt úgy lehet értelmezni, fordulatszám+nyomaték egyrészt.  

Másrészt a motorok minősége is számít, vannak jobb, meg rosszabb motorok, hatékonyságuk sem egyforma emiatt, elképzelhető, hogy egy jobb féle kicsi méretű jobban teljesít, mint egy nagyobb.

KBalázs

9a43swpp

Ha atombiztos választ akarsz, akkor az a válasz, hogy a megadott adatokból ezt nem lehet biztosan tudni. Két azonos villamos teljesítményű motor közül akármelyiknek is lehet nagyobb az állóhelyzeti nyomatéka, függetlenül a fizikai méreteiktől.
Lehet tippelni, hogy a fizikailag nagyobb méretű valószínűleg erősebb, de biztosan tudni nem.

5z7aew5x

Kedves Balázs!

Na haragudj meg a Kollégákra, mert a válaszaik nem arról szóltak, hogy "írjanak valamit amivel úgy sem tudsz mit kezdeni"! Segítő szándékkal írtak, és a valóságot írták.
A kérdésedre a válasz nem fekete vagy fehér. Egy ilyen kérdésre a válasz komoly mérnöki gyakorlatot igényel.
Írd meg a motorok pontos típusát és akkor könnyebben megy a dolog. A Nema23 -as motorból legalább 5, de inkább 10 fajta van. Ezzel sokkal közelebb juthatunk, a válaszhoz...

KBalázs

Ha tudnék típust, akkor rákeresnék és tudnám a választ is.  
Nem a nyomatékgörbéje érdekel, nem pontos adatokat, hanem arányokat, iránymutatást, ok-okozati, méginkább tapasztalati összefüggéseket vártam (volna). Egy régi, akár 10-15 éves stepper lehet akkora nyomatékú mint egy mai társa? Mennyit fejlődött a stepper technika ez idő alatt (%)?  Vagy alapvető szabályszerűség, hogy nagyobb átmérőjű motor nagyobb erőkarral tartja/forgatja meg a tengelyét. stb.