Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Szóval, mielőtt keresed a századokat az asztal tetején, nem árt ha ez a két felület párhuzamos.

vjanos

Miért használhatatlan megoldás?  
Vagy csak mozgó asztalosnál?

keri

Az mitől van hogy orsóvéget esztergálok, patronba fogva, az főorsó mindkét végén megtámasztva, mert a tokmány pontatlanságával már teli a t..öm. Amíg be van fogva szépen fut minden, nincs mérhető hiba se a patronon, se a tengelyen, se az esztergált részen.

Amikor berakom a helyére akkor meg 0.05-1mm körüli ütése van teljes hosszában.

Persze már sokat javult az eredmény, de még mindig látom az orsón és hallom a léptetőn hogy egyenetlen, de már kizártam minden hiba lehetőséget. Hol a fenébe tud ez elmászni?

https://6vq87w.dm2301.livefilestore.com/y2pWIcuSMO7KDLwuOpcLXJHuw9vlZgn_vFoUzdaIgHq4Dk5kq_rAr0HOql3eFd42Dy5q17HdcoCotJMreontHzj6IxMMO9wbx5ATD8dBr1BgZ0/WP_20131123_003.jpg?psid=1" border=0>

keri

keri

És persze próbálkozhatok sokszor, mert az orsó végére sárgarézből húzok végződést és azt munkálom meg, mert azt precízebben tudom forgácsolni, mint az acélt.

kuv5p7226

Csak rontani tudsz vele. Ennek az a módja, hogy az asztallap síkba van köszörülve pár mikronra párhuzamosan és az öntvény van párhuzamba és derékszögbe marva, ha ilyen kis gépnél ez nem áll fenn, akkor alátétezed acélszalagokkal.

Ezen a gépen a Z tengely 4 csavarral van rögzítve az asztal öntvényhez (ha öntvény egyáltalán...), s ha nem merőleges, ott kell ezt megoldani az alátétezését.

vjanos

A patronon belül méred? Ha ott helyben jó, kivéve rossz, akkor csak a patron vihet bele hibát...
Esetleg a főorsó másik végén levő támasz nem excentrikus?
A leesztergált orsóvéged középvonala nem zár be valami kis szöget az orsó középvonalával?

vjanos

Értem, de általános esetben, egy saját építésű mozgó hidas gépnél is aggályosnak tartod?

kuv5p7226

Csinálj neki futtert még akkor is, ha patronban esztergálod.

kuv5p7226

Főleg akkor. Nincs olyan ereje, pontossága, stabilitása a gépednek, hogy a végeredmény jó legyen.

PITU

szia
 lehet , hogy a menet külső átmérője eleve üt a menetprofilhoz képest

9hpa53xy

Megmértem mikromérővel, a mért értékek, géppel szemben állva, bal alsó saroktól indulva, óramutató járásával ellentétesen:
A:31,63
B:31,66
C:31,73
D:31,61

s7manbs8

Van itt nekem is pár orsóm, ezzel a rossz gépeddel is le tudnám oldalazni, ha a szomszédba laknál. :)

Sz.József

Még nézd meg az A és B valamint C és D között is félúton...
Ha viseletesebb gép , akkor ott kopott a legtöbbet.
Ha a 73-as végű nem "mérési hiba"(gondolom nem), akkor azt sokallom.
Ez pl. megkeseríti a léc beállítását is.
Én anno 0,02-nél nagyobb különbségeket nem "hagytam neki".(de inkább kisebbre törekedtem, az alsó csúszó felületet hántoltam...)
De még egyszer mondom, feltétel, hogy az asztal teteje sík legyen...
Ha ez a párhuzam jó, akkor a Z-re tett órával , hosszában tekerve az asztalt már jónak kell lennie.
Persze ettől még a Z nem merőleges az asztalra. A merőlegesség beállítása egy másik "napirendi pont"...
Viszont ha keresztbe tekerd az asztalt, akkor a párhuzamosság ellenére is lehet benne "difi".
Ugyan is a keresztkonzolon is el kell végezni egy ellenőrzést.
Erről mindjárt rakok fel egy képet...

9hpa53xy

A Hántolós képeket láttam a könyvtáradban :) Én mondjuk simán félnék tőle hogy elrontom, nem vagyok egy nagy lakatos (első marógépem, és a velejáró történet) A gép viseltes, mert a hajtőműben minden csapágyat cserélnem kellett, beleértve a főorsóét is. Viszont ez az egyenáramú motor + vezérlés...kiakasztó :D

Ha a munkaasztalra teszek egy darab fémet, és azt marom síkba, az segíthet valamennyit a problémán? (alura gondolok)