Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

A legritkább esetben!
A motortestet is méretezik villamosan és mágnesesen is.
A vas mechanikai méretei, és az anyagának a minősége behatárolják a maximális mágneses fluxusát, ami megadja a tekercselési adatokat, menetszámot, a menetszámból és a horonykeresztmetszetből adódik a maximális drótvastagság.
Nagyobb teljesítményhez nagyobb áram dukál, ha nem változtatsz a motor fordulatán, a nagyobb áramhoz vastagabb drót kell, az meg nem fog beférni a horonyba.
Szóval egyetlen módon lehet teljesítményt növelni legtöbbször: ha a fordulatszámot növeled.
Ha simán, hálózati 50Hz-ről járatod a gépet, ez csak úgy lehetséges, ha a motor több mint kétpólusú (tehát legalább négypólusú), és csökkented a pólusok számát az újratekercseléskor.
Sajnos azonban ez sem mindig megoldható, mert a lehetséges pólusok számát meg a forgórész kialakítása, illetve az állórészben levő hornyok száma is befolyásolja.

Szóval összetett a feladat, és leginkább nem megoldható.

s73tgf9vg

Na ez teljesen érthető és átfogó válasz volt, nagyon köszönöm a segítséget!

000000000

Probléma megoldva. Sikertüt egy ilyet is csinálni:  

http://kepfeltoltes.hu/131022/K_p1313_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Béni

Ez valami ipari titok lehet ... :)

svejk

No mesélj mi volt a gond, mibe fájt.

etc77f5nr

Üdv! Trapézmenet (10x3) kottyanásmentesítésére milyen megoldások vannak a dupla anyán és előfeszítésen kívűl? Az anyakettévágásos módszer itt felejtős? Azt vettem észre, hogy a kottyanás amiatt van, hogy mikor irányt vált az anyában az orsó felemelkedik ~1mm-t, majd irányváltásnál ismét le, ezért kotyog. Ha megkapom ma a mérőórát kimérem mennyit, de nem keveset.. :(

Szalai György

Úgy tudtam eddig, hogy a DIN 103 trapézmenetes hajtást, a hasított anya szorításával lehet minimális kottyanásúra állítani. Kottyanás-mentesre nem lehet, mert ahol megszűnik a kottyanása, ott durván megnő a súrlódása.
http://www.glink.hu/kezikonyv/menetek_images/trapezoidal-fine-thread.gif" TARGET=_fnew>http://www.glink.hu/kezikonyv/menetek_images/trapezoidal-fine-thread.gif
Amikor a kopástól a menetprofil már teljes mélységében kitölti a menetárkot, akkor az anya további szorítása már nem hoz jó eredményt, mert a menet tető már felfekszik a menetárok alján.
Nem állítható így a gyakran tévedésből trapézmenetűnek titulált, valójában lapos menetű hajtás.
És a megfelelő menetfúró hiányában, az orsóból készített házi menetfúrókkal vágott anyák sem szoríthatóak eredménnyel.
Ilyenkor kell egy új, jó minőségű, megfelelően vágott menetű anya.

keri

000000000

Jeladó csere, fogaskoszorú csere 350e+kiszállás+munkadíj+istennyila 450e lett a vége.

keri

Valami ott nagyon el van szúrva.

Nekem kottyanás mentesítés nélkül 0,02mm az órával mérhető kottyanás TR 14x3-as orsón.
Persze nem elsőre lett ilyen jó.

Ha orsóval vágtál menetet, akkor az él kiképzésnél a sorja tud nagy hézagot okozni. Én lepolíroztam az élről

És ahogy György írta, az anyában a menet árok kimélyítésére oda kell figyelni, mert úgy képes szorulni radiális irányban, hogy közben kottyan axiálisan. Én ezt a menetfúró orsó módosításával értem el, de sokkal jobb esztergán megfelelő profilkéssel kialakítani a menetet.

Amúgy meg hasított anya teljesen jó módszer az állításra, a dupla anya nekem nem vált be.

000000000

Köszi a fotózási tanácsokat, majd igyekszem. De egyenlőre egy hulladék telefonnal készítettem. :D

keri

Most az egyszer kibírom :) de több fénnyel, picivel nagyobb távolságból fotózva, illetve  a háttértől messzebb rakva, könnyebben találja meg a helyes fókuszt, mert így a háttérre élesített, azért homályos. Illetve ha fix fókuszos akkor eleve messzebbről kell fotózni.

Amúgy tetszenek ezek a sakkfigurák.

etc77f5nr

Köszönöm a válaszokat. Az anyát és az orsót vettem. (szerintem sem trapéz de annak mondják lényegtelen a célt szolgáljaki.) A kottyanás így hogy radiálisan mozog az orsó az anyában a kihajlás és a hossza miatt, így eléggé számottevő, ha egy orsóra tekert anyát kézzel probálok mozgatni abszolút nem érzek kottyanást, de ha fogom az X tengelyt és kézel mozgatom oldalra akkor lehet érezni a szó szerinti kottyanást mert még kottyanás hangja is van. Szétszedem holnap cafatokra és megnézem mi a téma. Szorulni egyáltalán nem szorul szépen jár az x tengely is és ha nincs bekapcsolva a vezérlő akkor könnyedén forgatható kézzel az orsó ahogy azt illik neki. Lehet megpróbálom a hasított anya módszert van itthon +egy anya ha valami baj lenne, hálisten pont úgy alakítottam ki, hogy oldalról van az anya szorítva. (De nem szorítottam meg eléggé és tegnap marás közben kihúzta az anyát a foglalatból -.- szerencsére nagyoás volt és a munkadarabnak nem lett baja és a gépnek sem, de ha már szétkell szedni akkor foglalkozok a kottyanással is)

9hpa53xy

Sziasztok. Összedobtam a DRO-t nagyon frankón szuperál, és csak egy Atmega8 van benne....viszont.... az enkóder rutinomhoz kellene egy kis optimalizálás, mivel elég butácska. Valakinek van kedve rávetni egy pillantást ? Pascalban készült.