Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9hpa53xy

Gonosz :) Azért ennyire nem hobbi.... :D THK csapágyazva van az összes líneáris mozgás, az "orsók" is. És hogy ne kotyogjon POM anyát teszek bele. Csakhát a motorok... :P első gép, nem nevet, segít :D:D:D

svejk

Hmmm.... Valami azt súgta hogy ilyesmi hajtása lehet.
Látod Vomberg, már nem is elvetemült választás a szervo sem direkthajtással.
Persze csak akkor, ha magadnak el tudod készíteni, mert gondolom nem akarsz tengelyenként 40-50 ezeret rákölteni hogy gyári szervo legyen rajta.
Persze a normál metrikus élesmenet sem ideális a hajtásláncban, úgy hogy maradjon csak a lépetető motor...

svejk

"És hogy ne kotyogjon POM anyát teszek bele"
Nagyon meggondolandó....
Az metrikus élesmenet és a műanyag anya főleg nem jó párosítás.
Anno a 3. leányfalui találkozóra vittem egy demonstrációs szervo hajtásos szerkezetet.
A Z emígyen volt megcsinálva.
A találkozó előtti esti nyúzópróbán leszaladt a Z egység, mert elfogyott a műanyag anya. :)))
Volt ám kapkodás este 9 óra felé...  
Még jó hogy volt otthon egy szkennerből bontott köszörült trapéz orsó, éjfélre a gépben volt.

PSoft

Valóban nem ideális választás a metrikus élesmenethez a műanyag(POM...stb.)anya.
Mint ahogy svejk is írja,nagyon gyorsan kopik/használódik.:((

Akkor inkább egy http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Gorgos_anya/" TARGET=_fnew>görgős anya pld.M12-es korrózió álló,polírozott menetes szárral,bronz görgőkkel.
Ha van háttér hozzá(eszterga),nem nagy durranás elkészíteni.
Első gépen ideális lehet,kotty.mentes,nincs súrlódás,játszi könnyedséggel gördül az "orsó".
Nálam,hosszú távon is jól vizsgáztak a görgős anyák,pld. az "ablaktörlő szervós" gépemen(is).

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Gorgos_anya/PSoft_anya11.jpg" border=0>

9hpa53xy

Ha szervót tennék rá, akkor szereznék megint olyan sanyodenki 11w-os servot ami már járt nálam egyszer (super R301-xxxxx) Eredetileg trapézmenetes orsót akartam beletenni, de senki nem vállalta eddig hogy csinál 8mm-es ármérővel, minimum 2mm-es emelkedéssel... úgyhogy addig valamit ki kellett találnom :) Akkor felejtő a szervó ?

svejk

Te nem ezt a fórumot olvasod?
Vagy  Sz.Józsi TR10x2-ese nem fér el semmiképpen?

Azért köztünk szólva a szervo egy kis szakértelmet, valamint nagy türelmet vagy gyakorlatot igényel.
Első gépnek jó lesz a léptető, a kis munkaterület miatt a sebesség sem lesz idegőrlően lassú.

Sz.József

Már leemileztük...
Nagy neki a 10x2...
8x2-es trapézmnetes lenne Neki jó...
Nem is tudom létezik.e olyan (?), de ritka lehet az biztos...

9hpa53xy

Sajnos nem. nagy :( Léteznek ilyen exotikus darabok is, volt munkahelyemen volt 8mm-es golyós orsó is, 5mm-es emelkedéssel :)csak bírd megfizetni.  
Gondolom hogy nagyobb szakértelmet kíván, de szimpatikusabb is mint a léptetős megoldás. Léptetőhöz is kell türelem, javítgatni az átégett kínai vezérlőket :D:D:D

mxjj54gxi

Mesélj már nekem erről a görgős anyáról kérlek.
-A görgőkbe sima párhuzamos menetprofilok vannak bevágva?
-Meg vannak a görgők a menetdőléssel döntve ha párhuzamosak a hornyaik?
-Mekkorák az arányok?  A képen látható orsó és görgők mekkora átmérőjűek (hogy viszonyíthassak)

kuv5p7226

Párhuzamos nem lehet, mert akkor úgy csinálna mint ha csavaranya lenne, feltépné. Miután szabadon fut, ezért ment kell, hogy legyen rajta.

kuv5p7226

Viszont jobbos menetű orsóhoz balos menetű ellendarabok dukálnak.

mxjj54gxi

Nem tudom, ezen a képen nagyon párhuzamosoknak tűnnek, nézve a széleken alul és felül a kifutó részek szélességet:
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Gorgos_anya/PSoft_anya4.jpg" border=0>

kuv5p7226

Jajj... de lüke vagyok! Persze, hogy párhuzamos, hát pont, hogy ennek nem kell egy helyben maradnia!:-))) Ez így tényleg egy anyacsavart helyettesít.

Dönteni meg nem kell, mert amikor menetet marsz menetmaróval, akkor sem döntve marod, hiszen csak egy ponton (na jó, kicsi felületen) érintkeznek, nem pedig az egész meneten és emiatt elhanyagolhatóvá válik az a századmilliméternyi menetdemelkedés ami ott van.

mex

Párhuzamosnak kell lennie a profiloknak, és a szabadonfutó tengelyeit kell megdönteni az orsó menetemelkedésének megfelelően.
A dolog hátulütője: ha megszorul a szabadonfutó, akkor anyaként viselkedve máris lépéstévesztés következik be.

keri

És mi lenne, ha 10-est le esztergálnád 8-asra?