Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Hogy Téged idézzelek...
"Viszont aki használja, az már évek óta megelégedéssel teszi. "
Nem mindig kell az a nagy "rohanás"...[#smile]
A túlzott sebesség "hajhászás" pl. egy kis munkaterületű gépen tök felesleges...(szerintem)
Na, meg lehetne még sorolni, mikor, mit, mire és miért meg stb...

9hpa53xy

Hmm, gondolkodom rajta, eddig azért nem tettem fel semmit, mert rosszak a tapasztalataim. Lásd hobbielektronika :)

Sz.József

Hát igen, a tűgörgővel sok helyet meglehet spórolni...
A "hely szűke" is egy relatív dolog.
Pl. van akinek a 10-es orsó már nem fér el csak a 8-as...
Szóval ezek egyéni dolgok/lehetőségek...

9hpa53xy

Látom egy komplett brainstorming-lavinát indítottam el az orsó miatt.  

Szóval a helyzet az, hogy többször belefutottam abba a hibába hogy nem volt az elképzelésemnek megfelelő alkatrész, ezért újra, újra és újra nekifutottam a tervezésnek.

Mára meglátásom szerint letisztult a konstrukció annyira hogy 90%ban "commercial" alkatrészekből össze lehet rakni a gépet.  
Két sarkalatos pont van
a) a hajtásláncban az orsó és az anya
b) a testet néhány helyen AWI hegeszteni kell. (de ez nem is igazi probléma, a felszerelés adott.

A különbség annyi, hogy ezeket az úgynevezett "egzotikus" alkatrészeket is simán be tudtam szerezni, amíg a régi munkahelyemen dolgoztam, de mivel már nem dolgozom ott, ezért a lehetőség ugrott.

Képeket pedig mint említettem volt a hobbielektronikás tapasztalatok miatt nem teszek fel, mert meguntam a beszólogatást :) inkább építgetek itt csendben, aztán lesz ami lesz.

Ebből a konstrukcióbol indultam ki, csak professzionális alkatrészekből felépülve:
http://www.youtube.com/watch?v=6drMZqmyXQc

Sz.József

Pedig biztosan kapnál olyan hozzászólást is ami hasznos lenne számodra.
A "rossz tapasztalatokat" meg át kell ugorni... [#smile]

9hpa53xy

Ettől itt nem félek. Bírom a negatív kritikát, csak a HE-n észosztás ment, amit viszont nem...

Szóval egy kép oldalnézetből: az orsó befér, csak az anyája nem. Ez az eredeti terv:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/4536654/scnc_xy_side.jpg" TARGET=_fnew>Egy kép

Sz.József

" a hobbielektronikás tapasztalatok miatt nem teszek fel, mert meguntam a beszólogatást"
Az a megoldás, hogy a beszólogatást meg kell tudni különböztetni az építő jellegű kritikától... [#smile]
Egyébként, szerintem sokan vannak úgy, hogy inkább "csendesen építgetnek"...

bznc93pf5

szia,
ezt milyen programmal szerkeszted?

Sz.József

Így első ránézésre nem látom át a konstrukciót (na meg már elég késő is van)...
Ami talán egyértelmű, a "lila" az orsó, a "fehér" az anya...
A "zöld" és a "piros" részt egyenlőre nem tudom hova tenni...
Ha lehet másik nézetből is tegyél fel képet...
De egyenlőre pihenő következik, mert mindjárt kelni kell...

9hpa53xy

9hpa53xy

Jó pihit:) Köszi a bréjnsztormingot, mindenkinek.[#pias]

keri

Az előfordulhat, hogy itt is szénné fikázzuk :D de jobb esetben kapsz pár ötletet.

Nem tudom mi megy a hobbyelektronikán, de itt van azért pár ember aki szereti a műszaki feladványokat.

keri

Ez azért cseppet komolyabb szerkezet, mint a youtubos vízvezetékes gép :)

Talán még egy golyós orsót is megérdemel a végleges változat, sőt ekkor már a szervo is érdekes lehet, bár az én alkalmazásaimban ritkán merült fel, hogy kevés lenne a léptető.
Persze próbára a menetes szár is megteszi.

Sz.József nem tudja neked legyártani a TR10-hez az anyát a szükséges méretben? Szerintem akár el is férhet, mert lehet oda nagyobb anya testet tenni.

kuv5p7226

Két apróságot látok a rajzodon:

1. Oda középre elfér nagyobb orsó is, adott esetben jobban is jársz, ha itt a fórumon kifogsz az Adok-Kapok topikban egy oda beférő kisebb golyósorsót.

2. A szerkezet két oldalán, _térben_ párhuzamosan vannak a szánok. Nem tudom, hogy hova és miként lesz csatlakoztatva, de ezt a megoldást nem véletlenül nem használják, ugyanis a párhuzamosságot így gyakorlatilag lehetetlen garantálni, márpedig ezek mikronos illesztéssel működnek és ha a sín összeszed akár pár százados eltérést, megszorul, megfeszül az egész. Ha síkon vannak a sínek, akkor azok felfekvő felületét egy gépen, egy felfogásból munkálják meg, adott az egysíkúság is meg a (felfogató furatsor) párhuzamosság is.