Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

horcsab

Frekiváltó kontra FI relé! Éppen most csináltunk egy gépfelújítást. Benne 2db OMRON E7 11kW frekiváltóval. Na, az úgy lökte le a 100 és a 300mA relét, hogy csak lestem (a vége az lett, hogy kell a fenének bele). A Lenze frekiváltókkal még nem volt bajom. Pedig használtam már néhányat. Van amelyik 30mA FI relével társul, de a 100mA-t soha nem veri le. FI reléből csak Möllert használok.
Nekem ezek a tapasztalataim.  

000000000

Több száz Yaskawa frekvenciaváltó beüzemelése van a hátam mögött , de ilyet még nem tapasztaltam, pedig volt 15kW-os is közöttük.
Lenze talán 8-10 darab volt a praxisomban , de azokkal mindig csak a a szívás volt.
Például ez a FI relé leverés, meg az is nevetséges hogy kezelő panelről programozással tönkre lehet tenni a hajtásszabályzót.  
Viszont ez a lényeg ! [#hehe]

http://kecskefeszek.net/poenkepek/kep/2012/06/12316-aram-alatt.jpg" border=0>

horcsab

Biztosan vízér felett használtad. :D
Néha nem értem, miért jó másnál ami nállam nem és fordítva?!

xit3medzv

Köszi!
http://www.expressz.hu/40-uj-schneider-fi-rele-elado-33466201/" TARGET=_fnew>link
Ezt próbálom ki, ha nem jó visszaveszi.

Szalai György

A háztartási célra készült hibaáram kapcsoló nem tűri a frekvenciaváltót.
A frekiváltó EMI szűrő fokozata a földelés felé vezeti le a közös módusú zaj összetevőket, azt pedig a háztartási hibaáram kapcsoló hibaáramnak érzékeli és leold.
http://powerelectronics.com/images/Selecting-Filter-Capacitors-fig-1.jpg" TARGET=_fnew>http://powerelectronics.com/images/Selecting-Filter-Capacitors-fig-1.jpg
Ha a frekvenciaváltó szűrőkondenzátorainak közös pontját lekötöd a földpotenciálról, akkor nem old le a hibaáram kapcsoló, de a zajok visszajutnak az elektromos hálózatba.
Az nagyon nem jó.
Ha a hibaáram kapcsoló közvetlenül a gép előtt van beépítve, (Csak ezt az egy készüléket védi.) akkor megoldás lehet a frekvenciaváltó szűrő kondenzátorainak lekötése a földpontról és külső EMI/RFI szűrő használata a hibaáram kapcsoló hálózat felőli, betáp oldalán.
Ebben az esetben a lekötött szűrőkondenzátorú frekvenciaváltó használata egy másik, külső szűrő nélküli helyen sok baj forrása lesz.
http://image.schrack.com/katalogseiten/k_bd_6-36_40_hu.pdf" TARGET=_fnew>Schrack BCF sorozat is frekiváltóhoz való.

svejk

Egyes drágább frekiváltóknál kapcsolóval vagy egyéb módon üzemszerűen lekapcsolhatók a kondenzátorok a földről.
Pl. a VLT5000-es a Danfoss-éktól.
A gépkönyvben ezek szépen le vannak írva, mikor mi ajánlott, vagy kötelező.

xit3medzv

Köszönöm, leesett. 2 frekiváltóval nincs gondom, a kakukktojás miatt holnap falat bontok. Sok helyen megtalálható, hogy frekiváltóhoz csak SI jelű ÉVK-t, akkor ez voodoo?

000000000

Namost nem szeretném felborzolni az idegeket, de mi a fészkes fenének a frekiváltó elé a FI???
Van annak tisztességes védelme, mivel védővezetős szegénykém.
Akkor meg minek a FI?
Csak a baj van vele, mert a két eszköz nem fog összeférni a büdös életben soha.
Meg kell csinálni a normális EPH rendszert és nincs gond.
Tenni a frekiváltó elé normális zárlatvédelmet és hagy szóljon. A frekiváltó ha zárlatos lesz, az úgyis leveri a zárlatvédelmet.

000000000

Megoldódott a segítségetekkel, a korlát feloldása.

Köszönöm a segítést, Béni, Csewe, Vomberg fórumtársunknak!
Igen, sütik törlése, rúter ki,be, kapcsolás hozta meg az eredményt.  

[#eljen][#eljen][#eljen]

xit3medzv

Családi házban lakom, szabványosan kialakított elektromos hálózattal. Garázs volt, most műhely, ahol tartózkodik a f.váltó. Nincs lehetőségem megkerülni a fi relét csak falbontással. Gondoltam, körüljárom a kérdést mielőtt belekezdek. Tehát a "minek kell", az nálam a "van". Abból kiindulva, hogy 2 frekiváltó nagyszerűen üzemel évek óta a fi relé társaságában, nem tünt logikusnak azt feltételezni, hogy a harmadik "nem fog összeférni a büdös életben soha". Előveszem a Moeller frekiváltó doksiját és azt találom benne: "válasszon olyan eszközöket, melyek nem érzékenyek a véletlen kioldásra,  
például az S.I. sorozatú zavarvédett FI relék (Merlin Gerin gyártmány)." Erről sem a falbontás jutott az eszembe. Belátom az alapján, amit leírtatok tiszta ügy lenne, ha nem lenne, de elégge fájdalmas a kapcsoló szekrényt szétszerelni, kiszedni a falfülkéből, a 40cm-es téglafalat mögötte átfutni, kilukadni a gázmérőtől kb. 30cm-re és elvezetni a harom fázist kb x méterre. Előtte futok egy kört az SI jelű relével, hogy bebizonyítsam tényleg nem működik.

VighLajos

No, én is ilyesmire gondolok...
Nálunk sincs fi-relé. Ez nem dicsekvés, sem nem panaszkodás.
Az élet megkeserítője... Igaz, egy haláleset is az elektromos hiba miatt, mert a büdös kölyök a konnektorban matat a százasszeggel...
Az utóbbi "szoftver" kérdése.
Ha jól meg van csinálva a védőföld-hálózat, akkor nagy baj nem jehet.
Vacak az, ha a villanybojler-betét felhasadása miatt leold a relé, és e miatt olvad ki a fagyastó egy kéthetes nyaralás alatt.

000000000

Azt szoktam mondani hogy olcsóbb egy FI relé mint egy koszorú.
És az ördögöt se kell a falra festeni ennyire: "ha a villanybojler-betét felhasadása miatt leold a relé, és e miatt olvad ki a fagyastó egy kéthetes nyaralás alatt."
Mivel aki 2 hétre nyaralni megy az kapcsolja le a bojlert, ha csak nem Rothschild.

A másik, hogy egy normálisan behuzalozott épületben menyi ideig tart egy átkötést csinálni hogy adott rész az érintésvédelmi relé előtt legyen ?

Van, akinek a lehetőség is probléma - Van, akinek a probléma is lehetőség.

ce2s84jij

Nálunk (Szlovákia) nem lehet elektromos hállózatot szabványosan felújítani FI nélkül. Fürdőszobai áramköröknél kötelező, egyéb köröknél ajánlott.

"menyi ideig tart egy átkötést csinálni hogy adott rész az érintésvédelmi relé előtt legyen"
Ez a megoldás a kazán, keringető szivattyú, hűtőszekrény, fagyasztó, stb. áramköreire.

Ha az ember tudatában van annak, hogy a műhely eleve egy veszélyforrás, akkor akár az FI elé is lehet kötni. Legfeljebb még jobban vigyáz.

Nálam pl. minden FI-s, csak a fent említett fogyasztók nem. Csendben jegyzem meg, hogy nem használok frekvenciaváltót.

2nbj3n5m

Amire a segitség kellene.
Van egy forgatom,Pport(8-9) és utána a Machba
mit kell még állitani?És melyik billentyű mozgatja?Ha palástjára akarok gravírozni mit
kell megadni (G.Cod) szöget v. mm-ert?Van erre valami táblázat v. a kisérletezés a legjobb megoldás.
Előre is köszönöm.
Száraz János (janko)

000000000

Műhelyben többet ér az EPH, főleg ha van nagyfrekvenciás gyújtással rendelkező eszköz is ( plazma vágó, avi hegesztő)
Ezek rendesen oda tudnak verni az érintésvédelmi relének.
Például ismerősnél azóta nem működik ez a biztonságtechnikai eszköz mióta használtuk a plazma vágót.
Akár a fázis is rákötheted a védőföldre akkor sem ver le csak a kismegszakító.
Pedig az kicsit több mint 30mA hibaáram.     [#hehe]
Tudomásom szerint új építésű házakban itt is kell a vizes blokkokat védeni FI relével.  
Hátha van olyan hülye aki kád vízben ülve akar hajat szárítani.