Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem hiszem, hogy nem átlag a dolog lényege.
Hanem, hogy legyen egy viszonyítási alap.
Mint ahogy azt Sasi is megadta. Ha a huzalt kifeszítjük, az mindig egyenes lesz. Ehhez aztán bátran MÉRHETÜNK.

jv7pu3a5p

Ez nagyon tetszik, eszembe nem jutott volna. :))

000000000

Szedlay Pál

Ezt a módszered már leírtad régebben, csak akkor fotókkal nem illusztráltad.

sasi

Igen, már korábban is leírtam a módszert, az első két fotót akkor szintén bemutattam.
Könnyebb volt újra írni, mint kikeresni a korábbi beírásomat, a publikált fotókat meg a web táramból könnyű kikeresni.

000000000

Nem sasi módszerét vitatva, lenne egy másik lehetőség. Pl, olyan gépekhez, amivel csak fát farigcsálnak.
Mezei vonalzó az iskolából. Ezt fixen rögzíteni és egy szélesebb tapintót téve egy indikátorórára.
Ezt "átmásolni" a sínre.
Gravírozáshoz és hasonló, nem kifejezetten pontos dolgokra megfelel, ha a gép váza egyébként sem egy "atombiztos".

Szedlay Pál

Ha pedig pontosra kell. akkor vonalzó helyett gránit etalon. Igen, ezzel a legegyszerűbb.

sasi

Megtaláltam a korábbi hozzászólásomat ebben a topikban #11829 szám alatt.  
Hosszabb volt a keresése, mint az újraírása.[#smile]

sasi

Egy új lineáris vezeték sokkal pontosabb, mint az iskolai vonalzók, nagy baki lenne az egyenetlenségét átmásolni rá.  
 1300 mm-en 0,046 mm ívességet mértem 25-ösz lineáris vezetéknél a mikroszkópos módszerrel, de koordináta mérőgépen is hasonló eredményt kaptam.

000000000

Ok!
Igazad van!
Valóban nem volt jó ötlet a vonalzó.

000000000

Így van!
Tényleg csak egy megbízható egyenes kell.

Szedlay Pál

000000000

Hát igen.
De már nem hogy ipari, de inkább laboratóriumi kategória.
Ahogy egyik fórumtársunk találóan megjegyezte, ha ilyennel mérnénk, kiderülne, hogy semmi nem pontos.
Nem emlékszem már szó szerint, de az értelme nagyjából ez volt a megállapításának.

Szedlay Pál

"Ahogy egyik fórumtársunk találóan megjegyezte, ha ilyennel mérnénk, kiderülne, hogy semmi nem pontos."
Nem is az a lényeg, hogy ilyen pontosságú legyen, hanem, hogy tisztába legyünk a pontatlanságával, és ne képzeljünk róla többet, mint amennyi.
Beszélgettem én mát itt a fórumon olyan emberrel aki egy 7 kg tömegű géppel saját állítása szerint mikronra dolgozik. Nem is firtattam tovább a kérdést.

000000000

Valóban nem lett volna értelme.

Én könnyelműen belebonyolódok néha.
De hát, ez a fiatalos hév miatt van nálam. [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]