Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

A csigafúró telibe könnyen fúr nagyobbat ,ha nem pont középen van a keresztél . Próbával akár be is állíthatod a méretet .

svejk

Most már nyugdíjas kazánkovács kollégám lángborsót használt, persze rendes kovácstűzben, fújtatóval.

000000000

Szerintem te is érted,hogy mire céloztam vele,olvasd el inkább mégegyszer légyszíves amit írtam.Igen,ezt is forgácsolásnak hívjuk,de nem véletlenül dörzsár a dörzsár neve,amit írtam azzal csak az arányokra szerettem volna utalni,mert gondoljunk csak bele,hogyha jóval nagyobb falatot hagyunk rá akkor jóval nagyobbat  "harap" a dörzsár és emiatt,lehet,hogy nem lesz pontos a furat geometriája.

000000000

De ezzel még mindig nem jutottam előbbre,azt eddig is tudtam,hogy elő kell fúrni még a 6-os fúrónak is :D.Szóval ha jól gondolom te használtál már dörzsárat,ezért tőled kérdezem,hogyha 1-2 tizedet hagyok rá a dörzsárra akkor a H7-es dörzsár így is teljesíti nekem a H7-es tűrést,nem lesz kisebb a furat,mert ugye ekkora ráhagyásnál "kanyarinthat" egyet az anyagból és már is a méret alá mentünk???

zozo

Miért ne lenne pontos a furat???
Lehet, nem írta a tankönyved, de a hengeres dörzsár eleje is kúpos, így fokozatosan harap elől, nem fog ugrálva harapdálni. Különben is, azért van neki legalább 5 éle, hogy jól vegye az akadályt, ha nagyot harap akkor is :)
Tudod, akkor lenne okot aggódni, ha csak 2 élű lenne.

zozo

Gondolom válaszoltam ez utóbbi felvetésedre is.
Ha kímélni akarod a saját dörzsáradat, akkor 5,9-cel fúrsz elő. (azért kell 5-ös előfúrás, hogy az 5,9 tényleg annyi legyen.)
Ha kölcsönbe kaptad a dörzsárat, akkor fúrhatsz neki 5,8-cal is

000000000

Azt elfelejtettem írni,hogy acéllemezbe lesz ez a furat készítve valószínűleg kazánlemezbe mert azt tudok a legkönnyebben és a legjobb áron vásárolni na meg persze ez az anyag kellően rideg ahhoz,hogy ne nyúljon hanem inkább törjön ami egy szerszámgépnél azért nem hátrány...

zozo

-és még egy nagyon fontos: -eszedbe ne jusson visszafele tekerni a dörzsárat, még egy hajszálnyit se!

000000000

Értem és köszönöm a segítséget,csak én a tankönyvben úgy olvastam hogy századok lefaragására használják és a józan eszem meg azt diktálja,hogyha túl nagy a ráhagyás akkor "harapni" fog,mert ugye éle van ennek is,de akkor ezek szerint felesleges az ilyen dolgok miatt aggódnom?

zozo

Légy erős, a kazánlemez előbb nyúlik, mint törik.

000000000

jani300

Van egy durvább módszer is .A szépen kifúrt furathoz esztergálsz egy viszonylag lazább szeget , a palástjára ráütsz egyet kicsit meglapul és már szorul is . Biztosításnak egy v beszúrás abba egy acélgyűrű ,nem engedi kiesni a szeget .

jani300

Ja én tengelyre gondoltam .

zozo

Felesleges aggódni. Ha rézet kell dörzsárazni, és 5,8-as fúró akad a kezembe, simán utánamegyek dörzsárral. (vágóspray mindig kell, főleg vashoz)
Acél sem gond, ha csak 3-5mm-t kell dörzsárazni, de már hosszabb furatnál inkább 5,9-est használnék.

000000000

Hasonló árban esetleg tudnál mondani akkor olyan anyagot ami a legmegfelelőbb lenne ide?Bár már van öntödés is itt köztünk,lehet utána kellene az öntés árainak is járni,mert azért csak az öntöttvas lenne az igazi.