Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Sziasztok!

Mit kell tudni, az ilyen maróról? Van valami oka, hogy be van recézve?  
Talán kisebb az oldal irányú terhelése, mert nem a teljes felület marja az anyagot?

http://ecx.images-amazon.com/images/I/417ENkhMenL._SL500_AA300_.jpg" border=0>

5z7aew5x

Ez egy nagyoló maró. Ez való arra, hogy viszonylag nagy fogással és előtolással rabolhasd az anyagot, hogy "haladjunk" aztán majd szépen méretre simítjuk a darabot.[#gun][#wave]

w987wzmm

000000000

Sziasztok. Egy nagyon egyszerü kis köszörüt szeretnék építeni. A véleményetekre lennék kiváncsi, hogy menniyre lenne működőképes. Szóval tizes menetesszár lenne a tengely aminek az egyik végére tennék kettő nagy alátéttel anyával egy vizeskövet (persze kihézagolva valamivel). Másik végére meg egy csuklót amit fúrógéppel hajtatnék. A tengely kettő kifúrt anyába futna egy deszkán. Nagyon sufni ötlet?   Amúgy ezeken a köszörüköveken valahogy jelzik a finomságot, durvaságot mint pl. a csiszolópapirokon?

4u88hx8j6

350X63X127 I               Msz4510                   KB                     63                         M5                 KE
Mérete,        él alakja,Szabvány szám,korong anyaga, Szemcse mérete, Keménység, Kötő anyag

Csuhás

A kifúrt anyát felejtsd el. Legegyszerűbb volna a rövid tengelyt közvetlenül a fúró tokmányába fognod. Persze még így is rosszabb lesz mit a pár ezer forintos nagyon gyenge kínai kétkorongos köszörű.

000000000

csike
Ez akkor összetettebb dolog. Pl. konyhakés köszörülésre milyen követ kéne akkor választanom?

000000000

Őszintén szólva így jött az ötlet, hogy találtam otthon ledobott kis köveket. Tizes csavarra egy darab slagot húztam hézagolásnak rá a követ. Majd befogtam fúrógépbe. Nulla ütéssel, nyolcassal működik. Viszont jobb lenne nagyob kő fixen, meg egy kis tartály víznek. Nézegettem, az a pár ezer forint olyan 10.000körül, felett. Aztán még azon a fordulatot nem tudom szabályozni.

RogerCo

Pl: http://www.vatera.hu/item/view/friend.php?id=1644131897" TARGET=_fnew>Kettős köszörű 8.500 Ft. de szoktak ettől olcsóbbak is lenni...

Szalai György

Az ötleted príma. Már ha egy mérsékelten köszörűnek látszó tárgyat szeretnél birtokolni.
Ha viszont anyagot is szeretnél vele koptatni rendesen, akkor nagyon nem lesz mindegy a kő kerületi sebessége, vagyis az átmérő függvényében a fordultszáma. Kell legalább vagy 15-20m/s sebesség. (De 30-40 lenne az ajánlott.) Alacsony kerületi sebességen szétporlik a kő, de nem koptat. Rendes sebességen meg előkerülnek az ütések, csapágy és balanszhibák. HSS keménységű szerszám újraélezéshez a rózsaszínű kő jó, mert keveset kopik, kb. 100-200-as szemcsemérettel.

Katonakoromban kés, és kisebb csigafúró élező köszörűt, kibelezett Hajdu centrifuga motorjából készítettünk, mert annak a tengelyére egyből mehet egy lapos kő, az eredeti centrifuga szerelvényekkel. Dobozoltuk is textilbakelittel, mert az egy nyitott motor. Nem lehetett nyomni neki az anyagot, csak finoman és kevés volt az 1200-1400 n/min üzemi fordulat a 200mm átmérőjű kőhöz.
De használtuk.

279nwbpsa

Filckorong,vízüveg,közepes,vagy finom csiszolópor,mosógépmotor.
Ez aránylag olcsó megoldás és megfelelő lehet számodra a kés élezéséhez...

000000000

Köszönöm, a rózsaszín kő fontos infó!  
A kis követ én is rátettem centrifuga motorra, egy menetes toldó segítségével, de gyors a fordulata szerintem.

zozo

VTamás mondta meg a tutit. Kést nem köszörülni kell, hanem élezni :)  Gyakorlatilag polírozott felületet ad a csiszolóporos filc és ettől lesz finom éle a késnek.  
Ha nagyon pofás, gagyi a kés, akkor persze erősen hűtve vízzel meg lehet adni a profilt, de a filc nem kerülhető ki. Mármint kések esetében.

000000000

Ilyen víz üveget, illetve csiszoló port hol lehet kapni? Fúrógépbe fogható polirkorongom, durva pasztám az van itthon, (még réz kilincseket poliroztam velük) lehet megpróbálom ezzel. Ebbe mondjuk igazatok lehet, hogy nem köszörülni kell, mert  apám egy lakatoshoz hordja a késeinket minden disznóvágás elött ami egy évbe háromszor van, de elég jól fogynak a késeink :) Elötte ilyen fába faragott kézi hajtásu vizes kövön éleztünk az jobb volt.  

xg2w6ib9x

Vízüveg nevű anyagot legutóbb egy sima festék és vegyi áru boltban vettem.