Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Nem könnyű rátolni de,.... mindent,a kuncsaft kedvéért.:))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Strigon_Tnut/IMG_2911.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Strigon_Tnut/IMG_2915.JPG" border=0>

hostya

Így már teljesen 'kerek' a képi információ.[#eljen] [#wave]

hostya

mxjj54gxi

000000000

Üdv! Szeretnék tippeket kérni,hogy mitől fordulhatnak elő a következő tünetek:
- Gravírozás közben a gép néha ötletszerűen lejjebb viszi a Z tengelyt 2-3mm-el (0,2mm-es rézlemezbe gravírozok, eredmény => átböki)
Program (Mach3) szerint minden rendben zajlik, G kódban nincs hiba.
- A vezérlő kikapcsolásakor a fent említett tengely koppanásig leereszkedik néha.

Határidős munkáim lennének,de így kénytelen vagyok leállni :/

s7manbs8

Régebben ilyet nem csinált, vagy sok a használat után jött elő ez a dolog, esetleg valamit változtattál a gép összeállításon és azóta kezdte ?

000000000

Gyanítom,hogy régebben is lehetett hasonló (1-2hónapja) mert volt,hogy egy idő után minimálisan mélyebb lett a marás,de az nem volt ennyire vészes. Relatíve keveset volt használva a gép,kopásra vagy hasonlóra nem gyanakszom.
1 hiba volt a kezdetekkor,a vezérlőben egy IC (TA8435H) leégett. Az egyik tengely meg se mozdult,viszont az IC csere után tökéletesen működött (látszólag)
Az elmúlt időszakban egyre sűrűbben csinálja a hibákat,egyre mélyebbre mar be.

000000000

Itt száz gond is lehet, a legfontosabb fő kérdések:
Mekkora nyomatékú a léptetőd a Z-n?
Mekkora tömeget mozgat?
Egy motor fordulatra mekkora az elmozdulás?
Mekkora gyorsulást állítottál be, és mekkora sebességgel mozogsz ilyen hibáknál Z-ben?  
Ezek függvényében lehet talán segíteni Neked.

000000000

Léptető motor 1,3 Nm bipoláris.
A pontos tömeget és az elmozdulást nem tudom( a gép összesen 30kg,úgyhogy szerintem nem jelentős),sajnos nincs most a közelemben.
Gyorsulás ha jól emlékszem 80mm/s-re van állítva.
Munka közben 6,2mm-t mozog alsó ponttól felső pontig.
Nekem azért furcsa a hiba,mert eddíg nem jelentkezett, ez elég hirtelen jött, és teljesen kiszámíthatatlan. Van,hogy dolgozik 5-6 órát hiba nélkül,van amikor 10perc után 2munkadarabon megcsinálja egymás után.

2dbfy8y

Véletlen Game  pad-ot, vagy joystick-ot nem használsz a gépen? Nálam az már csinált hasonló hibát! Egyből ki is dobtam!

000000000

Nem,semmi nincs rákötve

s7manbs8

Ez az egyre jobban csinálja dolog szerintem valami mechanikai kopástól is vagy a mozgó felületeken elfogyott az olaj, vagy ilyesmire gondolok pl.

s7manbs8

Ha kézzel tudod tekergetni a hibázós tengelyt nem e érzel valami szorulást esetleg.

000000000

Még nem próbáltam végigtekerni kézzel,de ha kikapcsolom a vezérlőt és megmozdítom a tengelyt,szépen lecsúszik "koppanásig"

000000000

Gondolom sebességet akartál írni hiszen a 80 mm/s az erre utal. Vedd ezt vissza a felére, és a gyorsulási rámpát is módosítsad laposabbra, kisebb értékűre, valószínűleg javulni fog a helyzet ezek után.