Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Próbálok agyat növeszteni.
A fejembe vettem, hogy most törik vagy szakad, de megértem a fogaskerék modulméret meghatározását, és majd én megmondom, hogy melyik fogaskerék hány modulos. Aszittem.
Pedig már szinte ki tudnám számolni, ha tudnám, hogy hol van a fogaskerék osztóköre. Azt már tudom, hogy hol a fejkör átmérő, a lábkör átmérő és tudom, hogy az osztókör valahol a kettő között.
De hol? Adjon már egy tockost valaki, hátha attól beugrik. Köszi.

000000000

osztókör átmérő: D0=m*z
lábkör átmérő:Dl=m*(z-2.4)
fejkör átmérő:Dl=m*(z+2)

m - modul
z- fogszám

Ezek a képletek egyenes, elemi fogazásra érvényesek.

Szalai György

Köszönöm a választ.
Ezzel akkor tudom meghatározni az osztókör ármérőt, ha ismerem a modult. Nekem pedig az osztókör átmérő meghatározása éppen a modulszámításhoz szükséges.
(Akkor most a kígyó megharapta a farát neki. Vagy mi.)

Rabb Ferenc

A fejkört és a lábkört - mint írtad - már tudod hol van. Mérhetőek. A fogszámot pedig megszámolod.  

A második és a harmadik képletek bármelyikéből a modul kiszámolható...

De azért a gyártási szórást vedd figyelembe, és az eredményt a legközelebbi szabványos modulhoz igazítsd!

000000000

Egy kis egyenlet rendezéssel pl. a fejkörátmérő és a fogszám ismeretében az osztókör átmérő:
D0=Df*z/(z+2)
Így a modul kiesik, nem is kell ismerned!

Szalai György

Köszönöm, igy már megy.

Rabb Ferenc

Dehát pont ez volt a kérdés: hány modulos egy adott fogaskerék!

000000000

"...hogy az osztókör valahol a kettő között.  
De hol?"

Szalai György

Azt hiszem megtaláltam a leg gyakorlatiasabb definíciót.
http://www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/fmk/geptan/N_meth_G_bor/Fogaskerekek.pdf" TARGET=_fnew>Fogaskerékhajtásról röviden 13/62 oldal.
( Röviden??? Az egyetemi adjunktus milyen hosszmértékkel számol?)
„Az osztókörön a fogvastagság és a fogárok szélesség azonos mérető.”

u3xrz0cut

Ha az ostókör átmérőjét elosztod a fogszámmal, megkapod hogy az adott fogaskerék hány modulos...

000000000

Hú, ez nagyon jó doksi. Nem csak elmondja a dolgokat, hanem el is magyarázza, mit miért.

Szalai György

Igen. Szerintem is jó, azért is linkeltem ide.
Nem is gondoltam volna, hogy enni tudomány fűződik a fogaskerékhez. És szerinte ez csak „röviden”.
Hasonló meglepődésem volt a fogasszíj áttételekkel kapcsolatban is.

000000000

Jó estét.
Valaki mondja el nekemm mi az oka, hogy nem megy fel a kép az adok veszek hírdetésemben.
Háromszor próbáltam és egyszersem sikeredett.
Bennem van a hiba????????????[#confused]

000000000

Rendesen kijelőltem a fórumokhoz tartozó mezőben megjelenő első urlt. Bemásóltam a képhez de semmi.
A buta megüt!!

s7manbs8

Mert az valószínűleg nem kép hivatkozás, hanem weboldal...Ha a hibás képhelyre rámész és azt megnyitod, nem is kép jön, hanem egy weboldal, azért nem lehet jó.