Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Probáltad töbször lefuttani a V3-as G-kodot ?
A V1.2-es továbbra is hibátlan ?

besirkyjh

Pedig nem egyformák a g kodok .
A feedben vannak eltérések .
A V1,2ben elég érdekes számok vannak ( F 1696 )ezt biztos nem te mondtad neki és van még hasonlo .

A V3-ban ugyan ez F1500 ezt szerintem Te definiáltad G1-nek .

Csak az az érdekes hogy a gyorsabb feed-es a jo .

Az biztos hogy nem egyformán van a két pálya generálva .Mi a különbség a szerszám pálya készitésnél ?

besirkyjh

A V3-t betöltöttemm a Mach3ba és jonak néz ki .
Meg csinálnám de most nincs vezérlöm :)

Valaki hátha megcsinálja probaként ( 11 perc körül van ezekkel a beállitásokkal ) .

Béni

A kódokat megnézve felmerült bennem: szándékosan ilyen primitív kód generálására való posztprocesszort kértetek vagy a poszt írója pancser?  
(Egyenesekből álló ívek, egy sorba írható és így értelmezhető címek több sorra tördelése pl.)

Nagy titok, hogy melyik CAM rendszerről van szó?

000000000

3D marásoknál nem szokás körinterpolációt programozni, mivel általános esetben nem jelent nagy nyereséget. Gyakorlatilag csak a nagyolópályánál van értelme, mivel a teraszoló fogások egy síkba esnek. Viszont a nagyolás amúgy is sokkal rövidebb mint a simítás, vagyis amelyik gép megcsinálja a simítópályát, annak a nagyoló sem gond.
 Technikailag a CAM amúgy is egyeneseket generál, mivel a felületet egy adott húrhibával követi, és ezeket a húrszakaszokat konvertálja körívekké ha kéred. Ekkor viszont foglalkozni kell azzal, hogy a marógép miként definiálja a körinterpolációt. Ha nem kérsz ilyen konverziót, akkor bármilyen gép megeszi a kódot, hiszen csak lineáris mozgásvégpontok vannak.

000000000

Akkor a hiba a te gépedben lehet. Azért megnézhetsz még valamit: Ha jól látom a második esetben HSC stratégiát választottál, az íves átmenetekből ítélve. Próbáld meg ezt kikapcsolni, nálam már volt olyan (Mastercam), hogy ilyen átmeneteknél beleengedte a nagyoló felület ráhagyásába a marót (csúnya dolog, de ez van). Ilyenkor lehet, hogy a simító már nem hozza ki tisztára.

000000000

Kedves Györdy ! Természetesen láttam az adatlapot már, de az riasztott el,hogy az "Általános leírás" igy kezdődik:

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS
Az ADM1027 dBCOOL vezérlő  komplett rendszerek
figyelője és több ventilátor PWM vezérlője zaj érzékeny
aktív rendszer hűtésére.
Na mit csináljak én egy 4 venti vezérlésére is alkalmas bonyolult IC-vel aki csak pőrgetni akar egy egyszerű ventit.Adatlapot végig nézve döbbenet mire alkalmas ez az IC csak nem egy egyszerű üzemeltetésre.Azt hittem van valakinek egy egyszerű kapcsolása amit meg épitve pörög a venti.

88nwcf22d

Ha csak pörgetni akarod akkor szerintem, bár nem vagyok elektronikai zseni, akkor kapcsold rá a 12 voltot a 2 kivezetésére ezenkívül a pwm kivezetésére is. Ekkor remélhetőleg úgy érzi hogy 100% os a kitöltési tényező így max fordulattal forog a rendszer.(de ebbe nem vagyok 100% ig biztos hogy arra csak simán rálehet kapcsolni a 12öt)

Béni

Nem tudom, hogy szokás vagy sem, de én szinte minden esetben  alkalmazom a Line/Arc filtert. Mivel a mai vezérlők tudják a helix interpolációt már a sík helyzete sem igazán akadály. A nyereség a felületminőségben és a programkód hosszában van. Vannak gépeink, amelyeknek korlátozott a tárkapacitása és egy bonyolultabb alkatrész programja nem fér el. Soros átvitellel nem nem győzné olvasni külső forrásból az adatokat.
Kimondottan az egyenesekből álló símítások felületiminőségének javítására és gépkímélés miatt fejlesztették ki néhány évtizede a NURBS/SPLINE interpolációt. Néhány CAM rendszer eleve tartalmaz posztprocesszor szerkesztőt, melyel elkészíthető az a poszt, ami ezt tudja. (Pl.: PowerMill, Cimatron.)  

"Ha nem kérsz ilyen konverziót, akkor bármilyen gép megeszi a kódot, hiszen csak lineáris mozgásvégpontok vannak."
Szerintem a posztprocesszornak éppen az a szerepe, hogy ne "bármilyen", hanem csak egy adott vezérlőre/gépre optimalizált kódot készítsen.  

t334wehtf

Jópár V3-assal generált programot futtattam, minddel ugyan ez a hiba.

t334wehtf

Előszinterelt kerámiát forgácsolunk, ami törékeny, a V1.2-nél gyakran tört , ezért kértük az újabb, V3-as PP-t, aminek emiatt más is a stratégiája, a használt program egyébként Dellcam - Powermill (akárcsak az Artcam) alapú.
Miután szoborfelületekkel dolgozunk, ezért van hogy nincs G2-G3, csak G1, a felület így is tökéletes.
A fura sebesség valami vágósebességből számított szörny, de olyan lassan egyébként sem szoktunk menni, inkább 2000-5000 között (kézzel írt tesztprogramoknál 6000-9000 és 30-40000-es fordulat a 3-as marónál), az 1500-ast én írtam át, hibát keresni csak lassan lehet...

000000000

"Szerintem a posztprocesszornak éppen az a szerepe, hogy ne "bármilyen", hanem csak egy adott vezérlőre/gépre optimalizált kódot készítsen."

Valóban, régi gépeknél szükség van erre az egyszerűsítési funkcióra, mivel sem számítási, sem adatátviteli kapacitásuk nem elégséges komoly 3D-s megmunkáláshoz.

000000000

Akkor tényleg furcsa a dolog, mivel a powermill elég kiforrott progi. Nem hiszem, hogy ilyen durva pályagenerálási hibával piacra dobnának egy erre épülő terméket. A szimuláción sem látszott ilyesmi, tehát maga a kód jó.
 Nem értem mit értesz V3 PP alatt. A PP csak kódfordítást végez, stratégiát a CAM progiban választasz, és ott is generálódik a pálya, csak belső formátumban tárolja. A PP csak a gépedhez illeszti. Ha ráadásul nem használsz ARC vagy SPLINE kódkonverziót, akkor nem is nyúl a koordinátaadatokhoz a PP, hanem csak kiírja az alkatrészprogramba.

000000000

Megnéztem a lézer digitalizálóhoz kifejlesztett grafikai CNC szimulátorommal a V3 kódodat, mintha valóban lenne benne egy kis "gubanc". Ha lesz több időm, és érdekel, tovább is nézegethetem, beállítok rá pár szimulációs szűrő paramétert, ami segít még jobban a hiba feltárásában.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/333.jpg" border=0>

000000000

Üdv allez.

Mit takar egy vezérlőn a Decay mode beállítás?
opciók: Fast , 20%, 50%, Slow.
Konkrétan arra lennék kíváncsi hogy ilyenkor mi is zajlik a vezérlésben?

Valaki tegyen tisztába ;)