Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézMitől szolárabb a szolárkábel, mint a nemszolár kábel?

Attól hogy arra -külön megrendelői kérésre- rányomtatja a kínai hogy SOLAR, a másikra meg...nem. [#vigyor2]

RJancsi

6-10 mm2 keresztmetszetű sodrott kábel. Elvben annyival tud többet a sima MCu-nál, hogy a köpeny fokozottan időjárás (UV) álló, mivel sok esetben csupaszon van a tetőn és nem védőcsőben.

hostya

Ha már kínai meg SOLAR is, felmerült bennem a kérdés..

Vajon biztos hogy rézből(Cu) van a "bele" vagy csak réznek látszó bevonatolt alumíniumból..?
-Nem tudom/állítom, csak kérdezem- [#nemtudom]

PSoft

Idézmivel sok esetben csupaszon van a tetőn és nem védőcsőben.

Ami ugye, a vonatkozó előírások figyelembevételével és betartásával...teljességgel kizárható. [#vigyor2]

PSoft

Én se tudom, így...nem is állítom. [#vigyor2]

Barátom, most kapott zseb méretű inverteres hegesztője...
(tényleg!...egy nagyobb munkáskabát zsebbe belefér)
Azok a nyúlfarknyi -test és munka- kábelek amit a kínai ad hozzá, azok bizony...alu kábelek. [#vigyor]

RJancsi

A tábláktól a védőcsőig (ami az inverterhez megy) tuti nem védőcsövezik. Hosszabb-rövidebb szakaszon csupaszon van a tetőn. Legalábbis ahol eddig láttam (nálunk is) így csinálják.
Szolár kábel (angolul).

PSoft

Igaz hogy ez nem SOLAR, de mégis megette a fene... :(

Ma reggel találtam  ~70 centire a fagyos föld alatt.
Egy üzemnek a tápkábele.
4x50 mm2-es NYxx, az induló oldalon..."megette" a 160-as biztosítékot két fázisban is.
Úgy 10-12 méterre az induló földszekrénytől lett meg a hiba egy markolós segítségével.
Az elmúlt nyáron földmunkák(is) folytak a közelében. Megtaláltam a hibás szakaszon az akkori markolós kanalának nyomait, több helyen is megsértette a kábelt.
Majd, mint aki jól végezte dolgát...becsülettel vissza is temette.
Eddig bírta...

Szalai György

Kivágtátok a hibás szakaszt és betoldottatok egy új 1m-es daabot?
Felénk ha a vezető anyag nem sérül, csak az érszigetelés, akkor nem vágják el, nem toldják.
Csak megtisztítják a pucér vezető eret alkoholos törlőkendővel, levágják az égett műanyagot, szigetelik az eret önvulkanizálódó nagyfesz szalaggal, és kap egy zippzáros zsugorcső köpenyszigetelést.
Ahány ház annyi szokás.

ajpwg6jrn

Elvileg a sodrat nem sima réz bennük, most a nevesebb gyártók termékeire gondolok, hanem valamilyen bevonat van rajta.
A külső szigetelése is sokkal jobban tolerálja a tüzet és az ívképződést.
A napelemekből kilógó kábelek, pedig kettős szigetelésűek, belül valami teflonszerű bélben futnak a bevonatos réz vezetőszálak. A külső fekete szigetelése se olyan mint az MCU vezetékek. Szóval egészen más anyagokból van felépítve (a rezet leszámítva). Gondolom okkal.

szf

Irigyellek!
Engem holnap 3db 4x240 alu vár. [#wilting]
Multhéten meg egy 4x25 alu volt. 200A-ra biztosítva.[#nemtudom]

PSoft

A képeken nem látszik, de az erek vezető anyaga is sérült.
Mindkét fázis erében és a PEN vezetőben is, több elemi szál..."elfröccsent".
De előrelátóan [#kacsint] , még reggel tovább ásattam a markolóssal a földszekrény irányába.
A kritikus szakaszon -a tavalyi földmunka területén- még három helyen találtam kisebb-nagyobb köpeny sérülést a kábelen.
Így, a megrendelő kérésére cserélve lesz a földszekrénytől a valós hiba helyéig a ~15 m-es szakasz.

PSoft

Gondolom, valami jó kis fűtött kapcsolótérben. [#vigyor]

szf

Szabadban kint a tajgán...[#falbav]

RJancsi

Nálam itthon még a padlástérben is páncélszigetelésű földkábelen megy a delej. [#nyes]
Amikor bevezettettem a 3 fázist, a ház meglévő hálózatára ötletszerűen szét lett osztva a kismegszakítóknál. A garázs az épület túlsó végén van, ahová "egyben" szerettem volna elvinni a 3 fázist. Falvésés helyett a padlás kínálkozott, de aggódtam, nehogy valami kóbor egér vagy nyest megrágja a kábelt. A műanyag védőcsőben sem bíztam, fém csövet végigvinni meg drágább lett volna, mint az eleve páncélzott földkábel. Így hát az lett végighúzva és a garázsnál egy födémáttöréssel és kábelcsatornában levezetve jut az elosztó táblához.

Szalai György

Meg kell melegíteni gázfákjával. Már pucolni is lágyabb melegen.
Főleg, ha nem is PVC, hanem PE köpenyű.