Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Idéz...gonoszul bedugta...

Őszintén?
Volt kis "gonoszság" benne(m). [#kacsint]

PSoft

A rugós szorításról...
Találkoztam már ezzel a megoldással, szintén valami régi készülék belsejében.
De nekem, a régebbi, kisebb teljesítményű kommutátoros motorok kefetartó elektromos csatlakozása is "beugrott" róla.
Azoknál volt használatos ez a fajta rugós szorítású rögzítés.

Az első gondolatom az volt hogy kinyitom a "bádogdobozt" is, és megmutatom a belsejét.
De aztán...
A lefestett, fészekben ülő, nehezen hozzáférhető hatlapfejű csavarok...elvették a kedvemet a további "boncolástól". :( :)

Rabb Ferenc

A "bádogdoboz" belsejét el tudom képzelni de arról fogalmam sincsen, hogy hol volt/van/lesz 160V a névleges hálózati feszültség  [#nemtudom]

PSoft

Most hirtelen nem is tudom hogy ki van-e építve a tápfesz átkapcsolás lehetősége azon a konverteren.
[#3111@RJancsi] rajzán ugyan ott van és a rajzjelek szerint valamilyen kapcsoló formájában.
A valóságban -vagy a nálam levő, mutatott példányon- szerintem nincs.
(de majd még egyszer kinyitom és...megnézem)

Néztem én is a rajzot, láttam az átkapcsolót, de nem is tűnt fel a 160V-os tápfesz lehetőség.
Talán, a...Marslakókra(is) gondolhatott a gyártó. [#vigyor2] [#nemtudom]

RJancsi

Nem biztos, de én úgy látom, hogy be van kötve. Ha a VHF gombot nyomod be, akkor semmi nem történik csak a VHF antenna bemenet "megjelenik" a TV antenna kimeneten. Ellenben ha az UHF van benyomva, akkor a VHF gomb kiugrik és feszültség alá helyezi a frekvencia váltót. A VHF bemenet lekapcsolódik és helyette a frekiváltó kimenetét kapcsolja a TV kimenetre.
Takarékos módon a VHF kapcsoló csak az egyik hálózati "szálat" szakítja meg, pedig akár mindkettővel is megtehetné...

PSoft

Igen, amit leírsz, az úgy van.
De Feribá a hálózati feszültség 110/160/220V-os átkapcsolási lehetőségéről írt.
Szerintem, az nincs kialakítva a konverterben.

PSoft

Ha már szóba hoztam  :) ezeket az UHF/VHF konvertereket...
Volt egy magyar gyártású is belőlük, a többség nálunk, ezt a típust ismerhette.
ORION UE-100 UHF konverter.

RJancsi

Akkor félreértelmeztem. De a fesz átkapcsolásra is van magyarázat, gondolom a Te példányod egy újabb darab amiből kihagyták az átkapcsolót mert csak európai 220 V-os hálózatra szánták. De ha megnézed a korábbi linkemet a rádiómúzeumos képekkel, ott a kép bal alsó sarkában (eléggé életlen) kivehető valami kerekded dolog amibe bemegy a trafótól egy vastagabb varniscsőnek tűnő kábelköteg. Szerintem a korábbi készülékekben az volt a feszültségváltó amit talán alul egy csavarhúzóval lehetett átkapcsolni.

PSoft

Régi "vágyam" teljesült a napokban! [#kacsint]
(előbbre ugyan már, kaptam itt a Fórumon Tőletek egy ilyen lapozós óraszerkezetet, de az...
azóta is dobozolás nélkül "pihen" egyik polcomon)

Most viszont..
Egy gyári, bedobozolt, minden funkciójában működő, igen jó állapotban levő példánnyal ajándékozott meg egy kedves, jó ismerősöm. [#eljen]

PSoft

És akkor, a topik címéhez hűen, legyen...boncolás is. [#kacsint]
Valaki, valamikor, "korszerűsíthette" a szerkezet belső világítását.
Kikerültek belőle a "klasszikus" izzók...
Az óraszerkezet megvilágítására 3 db. piros, 5 mm-es LED-et, a rádiórész skála megvilágítására pedig, 3 db. zöld, hasáb LED-et épített be.

PSoft

Egy kis tisztítás -fülpiszkálós vattapamacs/den.szesz- után, egész szép kontúrosak lettek a számok a lapozóson is, skálán is. [#eljen]

Szalai György

Boncolás. De hogy működik?
Az óra részen látszik a motor. Az a tekercsrugót húzza fel?
Vagy nincs rugó és a motor szinkron hajtja a lapozós számlálót?
Akkor hálózat szinkron, vagy kvarc szinkron?

PSoft

Nincs a "felhúzós" óraszerkezeteknél megszokott tekercsrugó.
A szinkronmotor a látott áttételen keresztül hajtja a lapozós számlálót.
Mivel szinkron motor a hajtás, a hálózati 50Hz mondja meg hogy mennyire pontos a lapozás/időmérés.
Nincs az óraszerkezetet hajtó kvarc oszcillátor, tehát...hálózat szinkron.
Ha van villany jár az óra, ha nincs...nem jár.

PSoft

Nem is olyan rossz, az a piros LED világítás az óra számlaphoz. :)

szf

[#eljen]
Sárgával jobb