Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Mert Ő már csak az ilyen modern cuccokra bukik ;)

TROMF22

Mi lehet, illetve lehetett ez a szerkezet?
Nem boncoltam, csak szétszedtem, megtisztogattam, összeraktam.
Minden elem funkciója világos, mi mit csinál, csak a célja nem ismert.
A lényeg, amiért hozzám került, az a középső, hasáb alakú "kos", ami egy nagyon precízen megmunkált, hántolt fecskefarkú vezetékben mozog. Ez a kos végzett egy érdekes alternáló mozgást a jobb felső sarokban látható tengely révén, amit egy kis csigahajtómű forgatott.
A kos elejéről hiányzik még valami, ami lehet, hogy a megoldás kulcsa.
Tippem szerint valamilyen tűző, fűző, kapcsozó, csipkedő mechanika lehetett.
Aki látott már ilyet, vagy volt dolga hasonló gépezettel, biztosan kapásból tudja a megoldást.

sufnituning

Versenylóra vészfék[#vigyor2]

RJancsi

Gondolom valami bitumen alapú festékkel szitázással nyomtattál rá a feliratot majd maratással mályítették ki a "felesleget".

svejk

Szerintem sokkal jobban olvasható és tartósabb ennek a negatívja.

Rabb Ferenc

Azt nem tudom ez pontosan hogyan készült, de régebben sorozatban készítettünk a haverommal sárgaréz ajtónévtáblákat.

POZITIV 20, film, levilágítás és maratás vaskloridban. A hátlapját szigszalaggal lemaszkoltuk. A táblát kicsit nagyobbra készítettük a végleges méretnél, és a sarkainál feltámasztva pofával lefelé tettük a maratókádba.  Másnap reggelre több mint fél milliméteres mélységű lett a maratott rész. Kapott még egy kontúrvágást és felerősítő furatokat. Aztán a pofáját 1000-es polírpapírral majd egy filcdarabbal fényesre políroztuk és lefújtuk színtelen lakkal. Szóval nem ördögtől való technológia.

Gondolom ez is hasonlóan készült a vállalat galvánműhelyében.

Szalai György

Nekem így még csak nyákot maratni sikerült.
A réztábla próbálkozásom randa lett, mert a folyadék alámart a maszknak.
Mi a titka, hogy mély legyen, de ne marjon alá?
Nem lehet, hogy valami elektrolitos tampon tartalmazza a mintát és gyors galván az eljárás?

Rabb Ferenc

Nem tudom mi a titka, nem vagyok vegyész. Pontosítva: nem mindenki vegyész aki bűzlik. De nekünk a pofára fordított tábla a hideg (nem melegített) fürdőben bevált.

Nézd messzebbről, akkor távolabbinak látszik! [#vigyor2]

Rabb Ferenc

Küldtem egy kis olvasnivalót [#integet2]

PSoft

IdézMiért nem csinálnak ma ilyeneket?

Hány éves is lehet az a "kecskelábú" HVE-125 eszterga???
Ez a gép akkoriban készült, mikor még az "örökkévalóság" volt a kitűzött cél mindenben.
Evidens hogy a kitűzött cél alól, a "frankó réztábla" sem lehetett kivétel.

sufnituning

Rászitázták a számokat a lemezre, utána maratták, ahol a festék takart, ott nem mart a sav. utána eltávolították a festéket vegyszerrel (Nitrohigítópl.)van még ahol utána lefestették az egész táblát és a kiálló részejken lecsiszolták, így még jobbanláthatóak a fényes kiálló betűk.

sufnituning

Régen még tanultam ezt az alámarás dolgot is, lehet csökkenteni, legalábbis értéken tartani, de már nem emlékszem hogy hogyan.

designr

Csuhás könyvtárában van egy jó könyv a maratásról..vagy ha sikerül megszerezni a Bonyolult fémalkatrészek gyártása maratással ciműt..
Rezet nem nehéz..rozsdamentest és titánt már nehezebb..savak szépen viszik vagy segíteni kell egy kis feszültséggel..

TBS-TEAM

Már nem működik. [#eplus2]

József