Épül a gépem ::: Zozi gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

kfhm8gav9

Hátha valakinek hasznos, leírom a teljes menetét a dolognak. A váz elemeit össze kellett rögzíteni, hogy egy egységként mozogjon, mivel itt a nagyobb tömegek vannak előnyben. Itt jól jött a jókora szorítók extra tömege is. Azért, hogy ne deformáljuk a vázat alaposan ki kellett lemezekkel hézagolni az összeszorítandó felületeket is. Felkerült a rezgető, amit szintén hézagolni kellett hogy jól adja át a rezgéseket. Ha minden igaz 100kg tól 75 tonnáig alkalmas ez a berendezés. Fel lett csatlakoztatva egy szenzor ami mérte a kialakuló rezgéseket. Ez több ponton is ki lett próbálva, minden részen hasonló eredménnyel. A rezgetés közben lehetett látni, hogy kitekerednek a szorítók ( a végén mikor már csak próbaként ki lett próbálva egy nagyobb tömeghez való beállítás le is esett az egyik). A rezgetést végző motor fordulatszámának folyamatos emelésével fel lett véve egy diagram a kialakuló   rezgés szondával mért értéke szerint. Ez a saját frekvencia értékén a leg magasabb, alatta és felette semmi nem látszik, de ebben a tartományban szinte életre kel a váz. Na most itt jön a lényeg, mert nem ezen a frekvencián történik a kezelés, hanem ennek kb a harmadán 25 percig. Ezután mint az előbb felkerül a papírra a diagram más színnel és látszik a különbség.  
Mikor ez kész volt össze lett rakva az eredeti elrendezésbe a gép, visszakerültek a gumi bakok, és kivettük alóla az elején berakott gumi lemezeket amik a padlót hivatottak védeni. Nem sok feszültség volt benne, de a hangja kongatásra kevésbé üveges, ha pedig berakok a majdani asztal helyére egy vasat és összekapcsolom vele a rudakat teljesen csendes.

vyvk7xm7

Tanulságos, köszönöm.
Egyszer már körbeszagolgattuk ezt a feszültség csökkentő módszert itt a fórumon, de azután kihűlt a téma. Pedig azt is megtudtuk akkor, hogy ennek a rezgetőnek (direkt nem írom, hogy vibrátor) a kistestvére, hegesztés közben alkalmazva is hatásosan csökkenti a varrat hűlésekor bevitt mechanikai feszültséget.

kfhm8gav9

Igen, hegesztés közben is, egyedül a gépidő miatt nem használják gyakran. Túl sokáig tart míg meghegesztik a szerkezetet és drága addig ott rezegtetni. Apukám is próbálta vibramotorral rezegtetni hegesztés közben, lehet ezért nem lett túl nagy feszültség benne. Nem is mászott/csavarodott el szinte semerre :)

p75e6i8vg

Ha nem túl indiszkrét kérdés, kb mekkora összeg egy ilyen rezgető kezelés?
Egyáltalán hogy számolják, az alapanyag súlya számít?

kfhm8gav9

A tömeg számít, de minél nehezebb valami annál olcsóbb lesz a kilóra jutó ár. Szerintem megfizethető, ha toroidot újonnan tekertet valaki ez is belefér.

wkbgzy80t

Fantasztikus, hogy mennyire simán haladsz mind a mechanikai, mind pedig az elektronikai részekkel. Számomra az elektronika nagy mumus [#lama].

Egy dolog ragadta meg különösen a figyelmem, bár ez talán nem tartozik a fontosabbak közé, csak érdekel:
Írtad, hogy kiszámoltad a sajátfrekvenciáját, gondolom hogy ne essen egybe a 4 élű asszem 6 os maró által x fordulaton keltett frekv.-val (nem olvastam vissza).

Hogyan vetted figyelembe a kocsik/orsók csapágyak hatását, van esetleg erről valami infód, hogy hogyan kell megközelíteni a kérdést?

Gondoltam rá én is, hogy elkezdem analizálgatni a dolgot, de az anyagjellemzők bizonytalansága és a fent írtak miatt nem bajlódtam vele. Becslést persze lehet csinálni, csak nem gondolom h érdemes, de lehet h nem tudok valamit (ez mondjuk biztos).

Mert ha csak az alapot nézed ami egy darab acél, csavarok minden nélkül, oké, lehet számolni. Csak ennek nem tudom mennyi köze van a majdani egybe gép viselkedéséhez.

Miközben ezt írtam jutott eszembe, hogy ha eleve el volt tervezve a vibr. feszmentesítés, akkor a feszültségmentes állapot sajátfv.-ját biztosan érdemes kiszámítani. Ha ez volt az indíték, tárgytalan az egész irományom.  

Amúgy én úgy gondolom hogy az iparban is empirikus úton megy ez, aztán a kvázi kész gépet vizsgálják sfv-ra, és ha gond van elhangolják. Sok elektronikával töltött nagykalapáccsal megütik az érzékelőkkel fölcicomázott főorsót (vagy más részt), és onnan származnak az adatok. Érdekes dolog.

Én azt terveztem, hogy rakok egy sorozat rezonancia jelző rudat (nem tudom a hivatalos nevét) valami félreeső részre, kíváncsiságból.

kfhm8gav9

Előre be volt tervezve, mert féltünk a sok hegesztés miatti vetemedéstől. A szimulációs modellnél be lett rajzolva minden fém elem, a csapágyak golyókon érintkeztek a megvezetéssel, és az anyag is be lett állítva majd mindenre pontosan. (a linek és az orsók nem deformálható testként lettek beállítva)egyedül a motor lett egy tömegként definiált testre fabrikált szinusos terhelés a "szerszámvégen".

exvm7f6a

Azt mond inkább NG-nek, hogy számítógéppel modelleztétek, nem papíron, mert hogy olvasom ő még abban gondolkodik.

kfhm8gav9

Igen, ez lehet nem volt egyértelmű, számítógépes szimulációkból próbálok információkat szerezni a hibák elkerüléséhez.

kfhm8gav9

De ma is szép látványos változás ment végbe a gépemen, mégpedig egy kis origami formájában.
A kósza forgácsokat terelő/gyűjtő lemezek lettek ma leszabva és hajlítgatva.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/kezdetek/DSC_0714.jpg" border=0>

A szokásos tervezgetés után ki lettek vágva év bepróbálva, véglegesen beépítve már csak jövőre lesznek. Mindenesetre ez is ad egy kis töltetet a szilveszterhez.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/kezdetek/DSC_0710.jpg" border=0>
.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/kezdetek/DSC_0713.jpg" border=0>
.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/kezdetek/DSC_0715.jpg" border=0>
.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/kezdetek/DSC_0716.jpg" border=0>
.

000000000

Dejó látni,hogy valaki halad a gépével..én meg itt szórakozok egész nap a laptopommal,hogy annyi életet leheljek belé hogy legalább le tudja menteni róla a cuccaimat :-( .

000000000

A hajtogatást mivel/hogyan oldottad meg?

kfhm8gav9

Az utolsó kép alján látszik egy kopottas élhajlító, azon történtek a hosszabb hajtások, ami meg nem ment el rajta az két szögvas között satu és kalapács kombó.5 lemezből áll az egész, három 2mm es lap adja a stabilitását, és két 0,8 as darab lett a záráshoz. Sajna egyforma lemez nem volt annyi, hogy kiadja, így maradt a két féle anyagos megoldás.

000000000

Nagyon is jó lett!Egy szép festés és azt mondják,hogy gyári gépállványt vettél :-).

kfhm8gav9

Attól még messze van, de szépen lassan eléri azt a szintet ami nekem kell. Itt már lehet látni azt is, hogy a váz minden furatnál zárt, az átmenőkbe is be vannak hegesztve kis csövek, az alsó lábak is egy lezárt csőben állíthatóak. A zártszelvények az illesztéseknél egymásba vannak nyitva, és 4 betöltő furat van a 4 sarokban ha elkerülhetetlenné válna a homoktöltés.