Épül a gépem ::: Zozi gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

kfhm8gav9

Az egy biztosan elég érték ként került bele, de mint látom elég kicsi részben szól bele a végeredménybe. Ami meghatározó az a gyors mozgás. Az orsó kihajlásokat és a váz deformációt is erre a 100 kilóra elenőriztem.

Akkor mennyi erővel kellene számolnom pontosabban?
sajnos túl sok a kalkulált érték hozzá.
A kábelkorbács ellenállása Kb 24N ha 50mm es sugáron hajlítom vissza.  

A megmunkálómotort még nem szereztem be, de egy 1,5KW vízhűtéses van kinézve frekiváltóval. Ez 24.000 et pörög, 6mm es marónál nagyobb nem fog belekerülni, de inkább alatta.

X Y tengelyen ezek a mocik lesznek, Z tengelyre egy 1,8Nm léptető van beélesítve vezérlővel, 200 400 800 1600 lépéses választható opciókkal.

Egy dolgot felejtettem ki a táblázatból, ez az első verzió számítása, a másodiknál bekerül mégegy orsó a bal oldalra is, így kevesebb csavarás jzt majd az Y ra. Ezek pedig bordásszíjjal lesznek összekötve. (25W + a szíjtárcsák).

wkbgzy80t

Szevasz!

Mennyi ideje foglalkozol a gépépítés gondolatával/tervezéssel/információgyűjtéssel?

Faterod jártas a témában?

Csak azért kérdem, mert ettől függően azért másképp lehet megközelíteni az esetleges jövőbeni "tanácsadást"...

Merthogy vannak azért árulkodó jelek... pl. sokaknak eszébe sem jut bármit síkba marni/akármit számolni stb...

Hajrá

kfhm8gav9

Szia,

Magával az építés gondolatával már 3-4 éve, ezalatt sok skicc született, javarészt egy erősebb géphez ami ajd acélt is tud marni. Ehez kezdtem el alkatrészeket keresni, gyűjtögetni az itteni adok veszektől a vastelepig sok helyről.  
De mielőtt belevágtam volna gondoltam építek egy kissebb gépet. Sajnos ez nem sikerült, mert ami alkatrészeket találtam hozzá nem volt szívem elvágni.  
A mechanikával egyikünknek sincs problémája, elektronika is megoldható viszonylag egyszerűen, Amitől inkább félek az az, hogy eddig csak telepítőlemezen láttam a majdani vezérlő szoftvert, nem ismerem a képességeit, korlátait.
A normalizálás és síkbamarás már az elején ki volt találva, mikor megtaláltam a közeli helyet hozzá akkor kezdődött az tényleges építés.
Maga a váz is sok végeselem modellezést megélt, sok kis apró kiegészítéssel, Ezért is van tele furatokkal, az eddig csak tervként létező elemek felerősítésére. (sokkal könnyebb darabokban kifúrni)

kfhm8gav9

Most egy kis megtorpanás után megint érkeztek új elemek a géphez,egy motor és egy frekiváltó formájában. http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/Mar%f3motor1.jpg" border=0>
Rögtön ki is akartam mérni mennyit üt, még nem tudom mennyire jön vissza a gyakorlatban, de órán 5 ezreden belül volt a kilengés 25mm-re a patrontól.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/Mar%f3motor2.jpg" border=0>

A beállításokat még át kell nézni, mert valamiért csak 12K-t ír ki fordulatszámnak 400Hz-en pedig a dupláját kéne....

kfhm8gav9

Köszönöm, én is épp előbb nyálaztam ki a manuálból, hogy át kell tennem két pólusra, holnap ki is próbálom.

De köszönöm a linket, sok érdekeset olvastam itt is!

kfhm8gav9

Most pedig következhet az újabb alkatrész, a leválasztókártya. A sokadik verzió már remélhetőleg kinőtte a gyerekbetegségeket, hamarosan ki is marom hozzá a nyákot.
Sajnos sima optocsatolókból nagyon lassú lett volna, 74HC14 pedig nem bírta lehúzni a motorvezérlőm bemeneteit üzembiztosan. Maradt a harmadik megoldás.
Ebbe már belekerült a chargepump rész is, biztos ami biztos alapon....

http://cnctar.hobbycnc.hu/Zozi/LPT%20lev%e1laszt%f3.png" border=0>

xkbv3nx0d

mielőtt elkezded üzemszerűen használni a felső csatlakozót nézd át rendesen, minket hónapokig szivatott, mert az egyik lábnál öntéshibés volt és néha gondolt egyet áthúzott a házhoz, ami ugye földelve volt... és kicsit levágta véletlenszerűen a biztiket...

a fordulat probléma az beállítás... érdemes a gyorsítása és fékezési rámoákat is csökkenteni... nagyon jól használható...

egy rs-232-rs485 átalakító segítségével mach3ból direktben vezérelhető... a plugin letölthető a machsupport oldaláról.

kfhm8gav9

Köszönöm!  
Esetleg vannak bevált értékeid áramokra?
A problémát az jelentette nekem, hogy 4 pólusúnak kezelte a motor, mostmár nagyon szépen megy és kipörög 24000 re stabilan. Sajnos még nincs vízpumpám nem merem sokáig járatni, de 4-5 perc után még hideg volt egy külföldi fórumból koppintott paraméterekkel...

3ztiz2p39

Annyit pörgött az eddig is, csak a kijelzésbe szól bele hogy hány pólusra van állítva.

000000000

Helló!

Azért ne nagyon pörgesd 4-5 percig se, mert lehet, hogy a ház kívül hideg, a "benti" forrasztások felmelegedhetnek.  
Én a kemping boltban vettem vízpumpát. 12V-ról megy, egy PC-tápról. Egy kicsit hangos, talán valakinek van jobb, halkabb ötlete.

kfhm8gav9

Érzésre most többet pörög, szépen kavarja a levegőt a patron anyája maga körül. De lehet igazad van csak megtéveszt a magasabb hang.  
Akinek még Huanyang invertere van vagy ilyet tervez beszerezni belőle a beállításaim ezek lettek most:
PD001 1   kezelőpanelről vezérelem
PD003 400 main frekvencia
PD004 400 base frekvencia
PD005 400 Max frekvencia
PD006 2,5 intermediate frekvencia
PD008 220 max tápfesz
PD009 15  intermediate feszültség
PD010 8   minimum feszültség
PD011 100 min frekvencia (ennyivel indul bekapcskor)
PD142 7   motoráram amper
PD143 2   motor pólusok
PD144 3000 és végüé ez a paraméter hozta helyre a fordulatszám kijelzést, a revolution átírása 1440 ről ennek a 8 szorosa lesz a max kijelzett fordulat.

xe44memnh

Próbáld, ki más értékel is, „PD144 3000”, nem fog változni a max. fordulatszám csak a kijelezett érték.

3ztiz2p39

Belinkelnéd az user manual-ját?
Csak hogy tanuljak.
Mert a min. 100 Hz-hez keveslem a 8 V-ot, ráadásul a min frekvenciának az általam eddig ismert frekiváltóknál kisebbnek kellett lennie a közbenső frekinél, különben hibát ír.

3ztiz2p39

Egy jól bevált tanács az ilyen motorokhoz.
Megnézzük üresjáratban hány ampert vesz fel a motor névleges feszültségen és frekvencián, majd a minimális értékhez tartozó feszültséget illetve a közbenső frekvenciát és feszültséget úgy állítjuk, hogy lehetőleg  a teljes fordulatszám tartományban az előzőleg megfigyelt áramot vegye fel a motor.
Ekkor jó eséllyel lesz nyomatékunk az alsó fordulatszám tartományban, de nem terheljük túl.  
Léghűtéses motoroknál esetleg az alsóbb tartományban csökkenjen az áramfelvétel, mivel a saját ventilátorának a léghozama is csökken.