Épül a gépem ::: Zozi gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

kfhm8gav9

Előzőleg meg lett mérve a frekvenciája, majd a rezgetés után újra meg lett mérve és a két grafikon közötti változásból lehet tudni, hogy történt valami vele. Egyébként a hangja is változott ha megkocogtatom.

zn322bpyk

kfhm8gav9

vyvk7xm7

Na, ez az emelhető hidas marógép sem kutya füle szalámi!
Nem készítenél pár fotót róla, ha legközelebb arra jársz? Főleg ott, ahol nem látszik messziről.
Hány kiló lehet az a sárga rezgő-mozgó?
Sose gondoltam volna az elején, hogy ennyire nagyon megcsinálod majd ezt a gépet.

kfhm8gav9

Ha már belekezdek akkor végigviszem...[#bee1]
Ha arra megyek csinálok még képet, eredetileg hosszgyalu volt ha minden igaz, de köszörülnek is vele. Az a sárga izgő mozgó ha jól emlékszem 28 kiló volt, és két excentrikus tárcsa volt benne kb 0,6kg /db 90mm átmérő, ha majd megjön a számla a diagramokkal lehet rajta lesz pontosan. Az egyik tárcsa fix, a másikat állítják hozzá 100 kilótól több 10 tonnáig. Meglepően gyorsan és gördülékenyen ment a dolog.

000000000

vyvk7xm7

Nem értem azt, hogy: „Az egyik tárcsa fix, a másikat állítják hozzá 100 kilótól több 10 tonnáig.”
Hogyan lehet egy „kb 0,6kg /db” tárcsát ekkorára állítani? Vagy nem értem, hogy mit nem értek. [#confused]

8irerv4i

Rátettek egy betontömörítő vibrót  :)
Bocs Zzoi ! Szépen dolgozol .

besirkyjh

A feszültség mentesitendö rész sulya ( a gép sulya vagy annak egy része ) 100kg illetve 10tonna .

kfhm8gav9

Az első fix tárcsa is excentrikus, a másodikkal ezt lehet erősíteni vagy kioltani. Ennek a tömegnek nem kell túl nagynak lennie, gondolj bele egy mobiltelefon vibra motorján is csak gramm nagyságrend van mégis micsoda ramazurit tud csapni az asztalon. Itt a frekvencia a lényeg, ez határozza meg hogy viselkedik a szerkezet. A rezgés visszaverődik és erősödik hasonlóan mint egy rosszul beállított szervó.
Egyébként nagyon hasonló frekvencia jött ki mint amit végeselem módszerrel is szimuláltam, bár eredetileg nem erre lett méretezve a váz. (Eredetileg egy 6mm es 4 élű maróra méreteztem 24000 1/min fordulatszámnál, de majd csak az első beindítás és marás után derül ki jó volt e az elgondolás)

kfhm8gav9

Igen, így értettem én is csak nem volt elég pontos a megfogalmazás.

kfhm8gav9

Köszönöm, egyébként azt is lehetne használni, ha lehet állítani a fordulatszámot, és közben mérni lehet a rezgéseket egy szondával.

s7manbs8

Megint tanultam valamit, kösz.

kfhm8gav9

A feszültségmentesítésről még van fent más oldalról is kép, csak nem akartam végig pakolni a lapot. Sajnos szétszedve nem látszik a berendezés,
én is csak az iskolában tanultakkal próbáltam magyarázni magamban miért is így kel beállítani.

vyvk7xm7