Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Fejedelmi módja tetemes időmennyiség elb@szásának :))

keri

:D
Nyomtató dolgozik, nem én :)

vjanos

Elektronika adott?  
A gumi is nyomtatva lesz?

szf

Extrudernek hàny Nm-es motor az ideàlis?

000000000

Mivel szabványos 1:10 es autó így kapható hozzá gumikerék.
Elektronika is van már minden féle pl a hobbyking-en.

keri

Igen az elektronika nagy része a fiókban, bár az a gond, hogy főleg repülő alkalmatosságokhoz való cuccaim vannak, de próbára jó lesz az is, aztán lehet hogy veszek autóhoz való motorvezérlőt, meg szervót. Motorom az tiszta véletlenül volt ehhez a méretarányhoz való, bár lehet hogy kicsit túl erős bele a 800Wattos teljesítményével :D Az is lehetséges, hogy egy régi akkus fúróból szedem ki a kefés motort, mert azok is elég jó teljesítményűek, és ide bőven elegendő lenne.

Gumit szerintem venni fogok. Lehetne nyomtatni is, de drága a ninjaflex filament, és azt mondják bowdenes extruderrel nem is olyan jó flexibilis anyagot nyomtatni.

000000000

Néztem az alkaztrészeket, le tudnád írni mik azok az alkatrészek amit meg kell venni?
Pl az alaplemez sincs a nyomtatott alkatrészek között (gyenge is lenne) azt veszed vagy cnc-vel marsz egyet aluból vagy üvegszálból?
Főleg modellezés kapcsán hogyan lehetne ötvözni a 3D nyomtatásos illetve a műgyantás technológiát?

keri

Minél erősebb NEMA17-es motor. Asszem az maximimum 0,5Nm tud lenni.
A recés keréken úgy is elcsúszik, ha túl erős a motor.

keri

Ha letöltöd a csomagot, akkor benne vagy egy táblázat a külső és a nyomtatott alkatrészek listájával.

Alapvetően motor, akku, ESC, féltengelyek, lengéscsillapítók (bár ebből is van nyomtatható változat) gömbfej, golyóscsapágyak, csavarok, tépőzár van a listán.
A műanyag fogaskerekek természetesen nem túl tartósak főleg egy erősebb motorral, ezért valaki felrakott olyan listát is, hogy milyen alkatrészeket kell kicserélni gyárira. Ebben a kardántegelyek, és az összes fogaskerék van.

Alaplap is benne a van a nyomtatásban. Én ki is nyomtattam. Két darabból van és elég erős. Persze olyan felépítése, hogy az oldalfal, meg a fedőlap is merevíti az egész kocsit, de mivel direkt 3D nyomtatásra lett ez tervezve egy unatkozó mérnök által, ragyogóan figyelembe vette a 3D nyomtatott műanyag lehetőségeit, nem csak lemásolta a gyárit....bár a fogaskerekeknél én nagyobb felületet használtam volna és akkor azok is bírják, de még megvan a lehetőségem hogy át tervezzem, mert a CAD file-ok is nyilvánosak.

Egyébként ennek a modellnek az az érdekessége, hogy azért készült el, mert azt mondták a mérnöknek, nincs műszaki realitása hogy működjön egy ilyen 3D nyomtatott modell, aztán ez is lett a mottója a projektnek, főleg miután elég sikeres lett :)

keri

Ötvözni a műgyantát a 3D nyomtatással leginkább úgy lehet, ha sablonnak használod a nyomtatást.

Vagy úgy nyomtatod az alkatrészt, hogy után a legyen hely a kompozit erősítésnek.

De tapasztalatom alapján elég masszívak tudnak lenni a jól tervezett 3D nyomtatott alkatrészek is.

Illetve van karbonszálas filament. Ez azért nem olyan mint a rendes karbon, de sokkal erősebb mint a sima műanyag. Ilyet szoktak használni igénybe vett alkatrészeknél.

Pár napja írtam hogy a láncfűrészem berántó mechanikájában elkopott a racsnis kötélorsó. Na ezt kinyomtattam először ABS-ből ami 2. berántásnál eltört. Aztán PLA-ból és azóta is ezzel használom a láncfűrészt.

szf

keri

Ja még az lemaradt, hogy áttételes extruderrel tuti nem lesz nyomaték hiányod, de 1,75mm-es szállal direkt extruderek is jól működnek.

ezsolt74

Minél kissebb a fúvóka, annál erősebben kell az extruder motornak dolgoznia, mert nagyobb erő kell az olvadt anyag átpéseléséhez a kissebb lyukon.
De egy túl erős motor simán eldarálja a szálat, ahelyett hogy inkább lépést vesztene.

szf

Valaki kipróbàlta màr ,hogy a kinyomtatot tàrgyat lézerrel "felületkezelje"?

KBalázs

Egy éve sokat sztárolták a villámgyors deltákat. Mi tőrtént ezekkel? Valahogy nem látni mostanában új, de még a régi deltákat se.