Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Dakota25

Deltát csak rém profin, nagyon igényes (ergo: drága)elemekből érdemes építeni - úgy profi lesz. A legkisebb hibákat is felnagyítja - geometriájából adódóan.
Vacak deltát szinte bármiből lehet, dolgozni is fog, de igazán jó nem lesz. Játszani, tanulni jó.
Derékszögű gép olcsóbban kihozható elfogadható minőségben. - Én így tapasztaltam.

KBalázs

Megjött a HERZ-tôl pár színkijáratós filamnet. Az új szériából, a nem színkijáratósak nektek hogyan vannak csomagolva? Mert ezek nincsenek levákuumozva (csak simán zacsiban), meg nincs bennük nedvszívó tasak sem (mint az OLD filákban). De amúgy veszett jó színek jöttek.
Az milyen ötlet, ha valaki maga akarná csinálni a filamentet (én biztos nem) akkor a kipréselô csigát húsdarálóból átalakítani? Célszerûbb lehet mint nagy átmérôjû fúrószárból (ilyent már láttam neten).

ezsolt74

Nem egyszerű megépíteni egy olyan filament extrudert ami tökéletes minőségű szálat tud legyártani.
100000ft körül lehet kapni az aliexpress-en
,de az szerintem lehet hogy csak az extrudáló rész.
Kell hozzá még lézeres vastagságmérő és egy automata felcsévélő berendezés is.
A Herz oldalán meg tudod nézni videón a gépeket,ahogy gyártják a szálakat.

KBalázs

Köszi, ezt eddig nem láttam. Viszont két dolog tûnt fel. Az egyik a kérdésemre adott választ, az új (magyar) filament nincs levákuumozva, csak bezacskózva (eddig csak 7 régit vettem). A másik, hogy ez a méret ellenôrzés eléggé késôn történik, tehát ha valami gebasz van, azt már nemigazán tudják korrigálni. (én ezt úgy képzeltem el, hogy egybôl kiextrudálás után nézik, és pl. ha nem megfelelô akkor valamiféle megoldással beavatkoznak)

000000000

elektron: Nekem is előjött pontosan ugyanez a Z irányú hullámosodás mint nálad, miután kicsit szerelgettem a CraftBotomat. AZ extruder környékén bütyköltem több dolgot is és egy éjszakányi szívás , próbálkozás és agyalás után kiderült, hogy 99% hogy a hotend hőfokingadozása okozza a hullámzást! Főleg ha felfelé haladva lassul a frekvenciája.
Meló után ma este a PID paraméterek belövésével fogok szórakozni. Hotend ventit is cseréltem és nálam valszeg ez okozza. Előtte gyakorlatilag nulla hullámzás volt a gyári ventivel.
Most +-10 fokot ingázik, ráadásul percekig. Tehát a kis teszt modelt kinyomja enyi idő alatt és ezért végig hullámos nekem.
Remélem segítettem.

000000000

apropo nincs erre valami automata PID tuner progi?

Devecz Miklós

000000000

Keri: Az 50es furo meg kotyogott benne, 60 asom meg nincs, az meg talan belemenne.
A tobbi az kb 10-15% kkal nagyobb furatu mint a nevleges. Az egyebkent megvan hogy a valos extrudalt szal kb a furat 120% szelessegu lesz?! Pl S3D ki is irja a beallitasoknal hogy 0.4 nozzle az 0.48 EW-t produkal. Szoval ezt jo eszben tartani.
Apropo az e3d fuvokaval a craftbot kb szebben nyomtat mint a sajatjaval. Vicces.

D.M.: koszi, ezt a M303 at ketlem hogy tamogatja a CB fw, marad a grafikon es a szamologep valszeg.

irtyj443e

Teflon vs. Full Metal hotend:
A Teflon (ptfe) 260°C elkezd lebomlani és mérgező gőzök válnak ki belőle, szóval ezeknek a hotend-eknek ez a max. hőmérséklet. Érdekesség, hogy a tefal serpenyőn lévő teflon ugyanígy működik, csak,260 fokon durván füstöl az olaj, esetleg meg is gyullad. Szóval ezt nem nagyon várod meg.  
A rozsdamentes hotend-be meg hajlamos beleszorulni a pla. Szenvedtem vele én is az elején. Hülyén hangzik, de olajozni kell a szálat a Prusa MK2-es hotend-nél. Cserébe termisztorral 300-315 fok a max, bimetallal meg meg lehet olvasztani az alu blokkot. Van is fent egy videó a Prusa 3d -nél erről. Én az abs-t meg a hips-et 285 fokon nyomtatom 100-110 fokos asztallal. Ezt elvileg teflonos fejjel nem illene.  

Auto  PID tuning meg fent van a reprap wikiben. Én mindig megcsinàlom ha változatok valamit a fej vagy az asztal környékén. Egy fokot sem ingadozik a hőmérséklet.

s7manbs8

Kipróbáltam az iglidur j260 anyagot, hát ezzel aztán nehéz lenne nyomtatni jól.

A fejhez jobban ragad, mint magához, 270 fokon próbálom nyomni, csak nagyon lassan lehet, úgy látom 15-20mm/s a max sebesség, lehet a réteg is 0.1mm maximum, mert annyira nem folyós, hogy inkább felgöndörödik, mintsem hozzá ragadjon a réteghez. Ebből nem sokat nézek kis, úgy látom.

xmkwac9

Olyan hibáról van szó, mint a zöld nyomat az alábbi képen?
http://www.ivanov.eu/files/images/fej_futes_hiba.preview.jpg" border=0>
A zöldet PLA-val nyomtattam, a narancssárgát HIPS-szel.

s7manbs8

http://kepfeltoltes.hu/151027/PICT2847_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/151027/PICT2848_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Érdekes tapasztalat, én ilyenre nem is gondoltam még, hogy ilyen oka is lehet, de nálam a hőfok az nem változik semennyit, szinte 0.1 fokot sem.

svejk

Elgondolkoztató számomra ez a sok vacakolás a nyomtatókkal.

Egy fórumtársunk úgy fél éve vett egy gépet Devecz Miklóstól, azóta csak nyomtat,nyomtat,nyomtat....
sosem volt semmilyen problémája.

s7manbs8

Ilyen, ha valaki szerencsés, a másikat meg az ág is húzza. :)

Azért azt megnézném ezzel az anyaggal mit tudna kezdeni.  

PLA-val meg még egy kettővel lehet is nyomtatni, aránylag könnyen, de a többi az keményebb dió.

Most mondjam azt, hogy van egy pénzcsináló gépem, emellett meg valamivel el kell ütni az időt. :) Közben meg ragad is valami az emberre, ha más nem, a tapasztalat.