Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

gg58bmmp2

Ma sikerült felfűtenem a fejet, megmozgatni a száltovábbító motort.

Elég sokáig visszaolvastam, de nem találtam.
Van egy stl file-om.
Ezt pl cura-val meg tudom nézni.
De hogy megy pontosan a nyomtatás menete?
Hogyan helyezk el egy vagy több tárgyat az asztalon. Milyen file-t mentek le, mit töltök fel az sd kártyára, vagy hogyan nyomtatok közvetlenül a gépről?

s7manbs8

Több filet megnyitod és azt is odateszi, egérrel tudod ide oda húzni az asztalon, meg forgatni méretezni.

Save as Gcode valami ilyesmi parancs menti ki a G kódot.

Jobb egérrel a tárgy felé menve tudod többszörözni a tárgyat pl.

SD kártyára a G kódot töltöd fel.

KBalázs

Lehet kapni hőálló üvegcsövet D:6mm, d=3mm nem túl drágán (1500Ft/1.5m), hotendnek abból lehetne húzni vagy formálni is fúvókát, meg el is szigetelné a meleget a becsatlakozás felé. Mindent egyszerre, (ameddig el nem akad valamiben) [#vigyor2]

gg58bmmp2

Köszi,
Majd este meló után kipróbálom.

keri

Ez nem is rossz ötlet, és könnyebb megcsinálni mint az ember elsőre gondolná.
Simán gázlángon elhúzod, majd gyémánt csiszolón lecsiszolod a csúcsot a kívánt átmérőig.
Lényegében így csinálják az üveg pipettát. Mikroszkópikus méreteket is elő lehet vele állítani.

Lehet az egész fej egy darab üvegcső.
Igen az elakadás végzetes :)

keri

Budapest 18. kerület többnyire. Előfordulok a 4. kerületben is.

Privát küldök részletesebb elérhetőséget.

keri

Elvileg 7 méter maradt még, szóval szerintem elég kettőtöknek. Bár akartam egy tartalékot magamnak, de ha van, akkor úgy sem kell soha :)

NickE

Az asztalt Y irányban mozgató mechanikák mennyire váltak be? Nyomtatás közben nem válik fel könnyen a "nyomtatvány"?

KBalázs

pusztán az asztal mozgatásától felválik-e a nyomat? Nem.

NickE

Gyors ide-oda mozgatás okozta rezgésre gondolok, talán az okozhat felválást, de lehet, hogy tévedek. Sok ilyen nyomtató van, nem nagyon hallottam panaszt.

KBalázs

Ezt az üveges dolgot a RepRap Wiki oldalán láttam, kísérleteztek vele, de ott elég vastag falú üvegekkel, és voltak átmelegítési problémák. Végül alucsôbe húzták az üveg végét.
Én a lombik.hu -nál láttam ilyen csövet. Ott vettem régebben kapillárisnak való csöveket amikor inkjet próbálkoztam, nagyon készségesek voltak. A hôálló csöveket elmondásuk szerint sima tűzhely gázlángon nem lehet formálni.
Még ötlet szintjén a szemcseppentô pipetta is alkalmas lehet formára, bár a méreteirôl nem tudok semmit, nincs kéznél egy se.

KBalázs

Nekem ilyentôl még nem vált le sose, pedig nekem XY irányban is mozog.

ezsolt74

Az lehet a probléma vele hogy ha magasat nyomtatsz akkot azért ott már nem lesz olyan pontos, mert az asztal rugókon van felfüggesztve ,és az bemozdul.
Én azért is adtam el a Prusa i3-as nyomtatómat, mert már vannak sokkal jobb mechanikák is annál.
Kezdésnek megteszi, meg olcsó is ,de szerintem mindenki elöbb utóbb lecseréli egy modernebbre.
Például a marógépek nagyrészénél is mozog az asztal, de azoknál nincsenek akkora gyorsulások lassulások, marás közben nem rángatja az asztalt.

vjanos

KBalázs

Azért a leírtak egy részével vitatkoznék: nem minden gépben van rugó az asztalban, az enyémben sincs, az adott magasságon kontraanyázás van.
Az asztal dupla (X+Y) csapágyazás-merevsége törvényszerűen elmarad a fix asztalétól, bár ugyanezek a hibák megjelenhetnek a fejnél (könnyű fejnél olcsóbban megoldható a merevség, ezért, és a jobb dinamikáért sok gép nem cipeli a száltovábbító motort, ekkor a csôben tolt szál rugalmassága okoz fejtörést).
A "kereskedelmi" (avagy sorozatgyártott) nyomtatók, mint amilyen az enyém is, erôs kompromisszumokkal terheltek (költséghatékonyak, a minôség kárára). Egy hobbi-nyomtatónál ez kevésbé szempont, ott inkább az egyéni lehetôségek (no és az igények) szabnak határt.