Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ezt a UHU Stic ragasztót próbáltam most ki, de elengedi a PLA anyagot úgy néz ki nem tűnik jónak, az asztal 65 fokos pedig, a ragasztó az asztalt nem engedi el, csak az anyagot amit rányomok.
;
;https://www.youtube.com/watch?v=Dn5QQ-T_UrA&feature=youtu.be&" TARGET=_fnew>;UHU Stic-re PLA nyomtatás próba, 65 fok asztal ;
;
;Mintha a Flow-m is sok lenne azonkívül, meg a hűtéssel is gondok vannak, csináltam nyomtam rá pedig egy csőrös venti tartót is az se lett valami szép, elsőre.
;
;

s7manbs8

Úgy tűnik, ahogy a nyomat magasságban 1 centire kerül, onnantól meg aránylag szépet nyom, 195 fokkal nyomom az anyagot, valami teszt kockát kéne kinyomni párat megnézni a flow hőmérséklet stb. dolgokat.

rf63unrk7

Szerintem a tapadás azon múlik, mennyire van leharcolva a tálca. Ha elég karcos, a PLA tapad rá. Sokan ezt úgy érik el, hogy ráfújnak mindenféle tapadós anyagot, aztán amikor &"letakarítják&" az üveglap már karcolódik annyira, hogy legközelebb minden segédeszköz nélkül is tapad. Így jártam én is. Most egyszerűen ecettel letisztítom nyomtatás előtt és tapad rendesen. 60 fok körül nyomtatok.

rf63unrk7

A &"letatakrítást&" úgy értem, hogy finom csiszolópapírral lecsiszoltam az üveglap egyik felét, amire nyomtatok.

ezsolt74

Nekem most a Tesa sárga maszkoló szalag jön be, mert nagyon jól tapad rá a PLA.
;Ha a spaklival véletlenűl felszakítom akkor is pillanatok alatt kicserélem, a szakadt csíkot. Viszont  a HIPS-hez kénytelen vagyok a kapton szalagot használni, mert másra nem tapad.
;Alu lapból van az asztal nekem ,ezért én nem is használok már üveg lapot.
;Az üvegben az nem tetszett hogy elvetemedett, ezért nehéz volt pontosan bekalibrálni.
;Az alu nem vetemedik, és sokkal egyenletesebb a felületi. hőmérséklete.

s73tgf9vg

Sziasztok!
;Eszembe jutott egy kérdés amivel még nem találkoztam fórumon, mégpedig hogy milyen hosszúra érdemes hagyni a fűtő testet 8ami közvetlenül érintkezik a fűtőbetéttel és a szálat vezető teflon csővel (PLA érdekel konkrétan).
;Egy 10mm-es szakasz már elég neki? Vagy mekkora az optimális?

Devecz Miklós

Szia.
;Ezt fogalmazd meg mégegyszer, mert így nem tudom értelmezni.
;Ha rájövök mire vagy kiváncsi, akkor szivesen segítek.

s73tgf9vg

Tehát a kérdésem az, hogy a képen a citromsárga rész ami fűtve van, kb milyen hosszan kell melegítse az anyagot?
;A mostani terveim szerint ez 10mm, utána a hideg rész jön (a képen sötétzöld).
;Van ennek valami jelentősége, hogy kb mekkora hossz szükséges ahoz, hogy kellően felmelegedjen az PLA?
;
;http://airtripper.com/wp-content/uploads/2013/01/j-head-iv-clone-illustraion-2.jpg&" border=0>;
;

Devecz Miklós

Az optimális, ha ez a szakasz minél rövedebb.
;Ha hosszabb a melegített rész, akkor a hőmérséklet lassan csökken a fűtés felől nézve.
;Elér egy olyan értéket, ahol már megdermed az anyag, és itt beragadhat a csőbe.
;Összefoglva:
;Gyors felmelegítés az extrudernél, és minél gyorsabb hűtés az átmeneti csőben.
;

s73tgf9vg

Köszönöm a segítséget, azt hiszem akkor maradok az eredeti terveimnél.
;Csináltam képet róla, ha valakinek van javaslata azt szívesen fogadom.
;Rozsdamentes acél csavar fogja a kettőt összekötni (átfúrva a szálnak).
;
;http://kepfeltoltes.hu/150122/Hotend_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;

wa76ftbim

Jól látom, hogy a fúvókád végénél az átmérő majdnem a 3/4 részén átmegy? Szerintem ez 2 okból sem egy jó ötlet:
;
;1, Elég nehéz elkészíteni egy ilyen hosszú 0.4-0.5-ös furatot úgy, hogy az tényleg koncentrikus is legyen.
;2, Ha én terveznék ilyet a fúvókát meghagynám úgymond üregesre és csak tényleg a kilépő részt fúrnám fel a kívánt méretre. Így mindig forró lesz ezért létrejön egy kis puffer tartály ami szerintem elősegíti a nyomtatás.
;
;(3,) Az a vékonyka furat nagyon hamar el fog tömődni szerintem, a tisztítása pedig rémálom lesz.
;
;Jelen pillanatban a testet (hideg rész) és a fejet a fúvókával együtt (meleg rész) még nem tartja össze semmi de maga az elképzelés jó.
;Én megnéznék 1-2 fúvóka metszetet hogyan is néz ki pl az E3D honlapján van műszaki rajz róla. Szerintem az is sokat segítene, hogy ahol kezdődik a végső méretű rész (0.4 vagy 0.5) az a rész kicsit le legyen kerekítve belülről. Az éles sarkokban nem szeret folyni az anyag ezért lesz egy olyan gyűrű rész a fúvókádban ahonnan sose fog kijönni az anyag mert kifelé nyomja a fentről lefelé áramló még szilárd szál. És ami egy fejben sokáig áll 200 fok környékén az szép lassan le fog égni amit elég nehéz takarítani.

0bn8uxmw

Továbbra is azt mondom, hogy ne találd fel a kereket újra. Ott az E3D v6 fej ott vannak a tervei is a honlapjukon. Lemásolod, a tetejét pedig úgy tervezed át, hogy passzoljon a mechanikához. Van benne pár év fejlesztés és mérnöki munka mire megszületett a v6-os fej pontos mérésekkel, hogy miként viselkedik az  olvadt szál a fejben. Egyik mérete sem pocisimi alapján került a tervekbe...
;

Devecz Miklós

Azért ezen a pár éves mérnöki fejlesztésen vitatkoznék egy kicsit.
;Az E3D fej még nem is létezett, amikor készítettem egy hasonló fejet, ami tökéletesen müködött, minden féle számítás nélkül.
;Kiváncs voltam az E3D tulajdonságaire, mert sokan dicsérték, próbaképen vettem egyet.
;Kb. 1 óra müködés után megadta magát, át kellett alakítamom, hogy használni tudjam a rendeltetésének megfelelően.
;
;Most tesztelek egy általam készített fejet, októbet óta megy majdnem folyamatosan, eddig még nem kellett takarítanom, pedig néhány kiló anyagot megevett már.
;
;Ennyi.

s7manbs8

Mit kellett rajta alakítani ? Valami hibája van, csak hogy bele ne fussunk.