Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

keri

Jóvan kötekedjetek, ahelyett hogy a lényeget értenétek [#bee1] . Mutassatok egy sorozat gyártott autót a BMW kivételével ahol nem kézzel rakják egymásra a karbon lapokat és kézzel teszik be az autóklávba
;
;Nem azért nem csinálták eddig mert megoldhatatlan, hanem azért mert nem éri meg.
;
;Sorozatgyártás nagyüzemben úgy működik, hogy másodpercenként 20 karosszéria elemet fos ki magából a gép, ettől még távol van a karbonos technológia.

gp9au4hbg

igazad van, ez itt kizárólag prototipusgyártás. az meg nem sorozat.

hyuekyh7a

Én a maszkoló szalagot nem is fűtöm.

wa76ftbim

Oda se figyelj rájuk :)
;
;Mellesleg nem nekik, hanem neked van igazad. A sorozatgyártásban is használják már a kompozit anyagokat (habár nem abban a mennyiségben ahogy te említetted). Ha belátjuk, hogy az autóiparon túl is létezik élet akkor tudok olyan gyártót mondani ami megfelel a kritériumaidnak, ez az első sorozatgyártású Boeing 787 Dreamliner. Kicsit utána nézve láthatjuk, hogy a gép teljesen kompozit alapanyagokból épül és szériában futnak be a Boeinghez a megrendelések.
;
;Szóval jó lesz az a kompozit sorozatgyártásra és igencsak megéri.
;
;
;(De ha nem akarunk ennyire messzire menni akkor elég csak a hajóiparhoz bekukkantani. Egyes luxusjachtokat gyártó cégek robotok kezébe adják a munkát és a robot karok teszik bele a sablonban az üvegszál darálék-gyanta keveréket ezzel kialakítva a hajótestet.)

keri

Az A380-asnál is használják, de ezt továbbra sem nevezném tömegtermelésnek.
;
;Kb. ugyan arra a váltásra van szükség a tömegtermelésben, amit Henry Ford vezetett be a futószalaggal, mert az tudja leszorítani a kompozit szerkezetek árát.
;
;Luxusjacht, Repülőgép, vadászgépek még ha sok munkafázist automatizálnak is, nem az.
;PErsze hasznosak a fejlődés szempontjából, de a kompozitok T-Modellje az jelenleg a BMW karbonos villanyautója.

80n6rakth

heló, valaki le tudná mérni, hogy hány voltnak kéne lennie a hőérzékelőnél? Makerbot extruderével vacakolok, akármit csinálok vagy 530°Cot mutat vagy 1040 körülit. Ha ráindítok egy nyomtatást egy pillanatra elindul a fűtés és azonnal lekapcsol.(feltételezem, hogy az NTC miatt) az egészet én forrasztottam és kicsit gyanús a dolog. Valakinek volt már dolga makerbottal? gen4-es elektronikám van, pár dolgot jó lenne megbeszélni ezzel kapcsolatban.

keri

Nem megfelelő termisztor tud ilyet.
;530 fokon nem csoda hogy lekapcsol.
;
;Egy soros ellenállás van az NTC-n így egy hőmérséklet érzékeny feszültség osztót alkot, ami 5V-ot oszt le az Atmel egyik 10bites AD bemenetével beolvasva. Ez ugye 0 és 1023 közötti digitalizált értéket jelent, amit egy előre programozott táblázattal alakít át hőmérséklet adattá. Ez a táblázat pedig szorosan függ a szenzor fajtájától.  
;RepRap alá én megcsináltam a saját NTC-m táblázatát mert nekem is össze vissza mutogatott, de nagyon nem érdemes vele foglalkozni, mert a népszerű típusokkal jóval pontosabb lesz az egész.
;
;Amúgy a helyedben lehúznám a vezetéket és ohm mérővel olyan ~100k-ra számítanák hőmérséklet függvényében. Ha bekötési hiba van az is kiderül ezzel.

80n6rakth

http://www.ebay.com/itm/10Pcs-100K-Ohm-NTC-3950-1-Thermistor-ideal-fr-3D-Printer-Reprap-Mendel-Makerbot-/291354762874?pt=AU_Server_Accessories_Parts&hash=item43d618de7a&" TARGET=_fnew>;Ez; a fajta NTC-m van ha minden igaz. Ha rámérek is 100kOhm úgy olvastam, hogy ez való Makerbothoz, a táblázatot hol lehet megnézni vagy módosítani? Hallottam már róla korábban, de nem jöttem rá hol rejtegetik :(
;Amúgy akármit kötök be neki ugyan azt mutatja.

keri

Én a Marlin FW,ban turkáltam. Makerbot mit használ? Megnézem neked. Elmondani bonyolultabb mint megkeresni.
;Valami Temptable vagy temperature.h filet kell keresni a forráskódban.
;
;Én a gyári adatlapját beírtam egy excel táblába hogy milyen hőmérsékleten hány ohm-nak kell lennie. Ebből a feszültség osztó képletével átszámoltam hogy mekkora feszültségnek kell jutnia az AD-re adott hőmérsékleten, ezt átszámoltam hogy mekkora számnak felel meg az ADn Feszültség/(5/1024)
;Ezt pedig már csak bemásoltam egy meglévő szenzor adatainak a helyére, átírtam a nevét, hivatkozását, és meglepetésemre működik :)

keri

Ja, ez amúgy jó.
;Ez benne van a Marlinban, nem hiszem hogy ne lehetne beállítani a Makerbot alá.

80n6rakth

egyébként az előtte lévő IC, MAX6675ISA elvileg jó. Rajta van az 5V ahol kell és a másik 3 láb is szakadás nélkül jut el az Atmel-hez. A T- T+ on mit lehetne mérni, ha nincs rákötve semmi? Kicsit aggaszt, hogy akár mit kötök rá, nincs változás.

80n6rakth

Program részében nem vagyok nagyon otthon, én amit látok belőle az annyi, hogy forrasztás után az extruderre telepítettem egy bootloadert, utána tudtam telepíteni az alaplap és az extruder vezérlő  firmware-jét. Viszont nem találtam meg azokat a fileokat amiket telepített, így akár mennyire is szeretnék nem tudok belenyúlni. Egy file-t találtam csak ReplicatorG könyvtárában, amiben tudom elvileg módosítani a szíjtárcsa átmérőket és kb ennyi.

keri

Ezért gyanítom hogy valamit a szoftverben kellene beállítani, de makerbot-ot nem ismerem.