Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

frob

igen ez lett a vége, mert okos még azt a 4 betű szám kombinációt se írtam be jól a nagy kapkodásban, így elindítottam a kódot és megállítottam ott ahol gondoltam, minden bizonnyal a G197 is ugyan ezt csinálja..

rf63unrk7

&"Nem maradna ott, mármint összeugrana folyékony állapotban a felületi feszültségtől.&" - valóban. Persze minden hátrányt az ellenkezőjébe lehet fordítani, lehet pont ezt kéne kihasználni a nyomtatásnál (egy harmadik anyagot amin a cink szétterülne, de a PLA/ABS-hez tapad.
;
;Közben gondolkodtam, a nyomtatás mehet az eddig szoftverekkel, csak eltérő színnel kell a vezető anyagot betervezni a tárgyba, és az &"eltérő&" színhez rendelni a második fejben lévő vezető anyagot.
;
;Érdekes dolgok jöhetnek ki egyébként, ha konkrét ellenállás nem kell egy áramkörbe, mert mondjuk a vezetékhossz/keresztmetszettel/több anyag kombinációval is elérhető ugyanez...
;
;Erre a filamentre rákérdezek, hogy elírás-e vagy tényleg vezeti az elektromosságot, mert ha igen, akkor nincs is semmi probléma, max. az ára...
;
;https://3dee.hu/termek/abs-filament-elektromos-vezeto/

KBalázs

Igen, több-extruderes nyomtatók már vannak, illetve erre fel vannak készítve a mai nyomtató programok is, tehát szerencsére ezt nem kell feltalálni.
;A vastagréteg-áramköröknél ezt a nyomtatott ellenállás dolgot régen kitalálták már. De nem kell messzire menni, hiszen a mai vízforralókban is nyomtatva van a hevítő réteg. Persze utána azt még rá is égetik. (magas ezüst-tartalmú kerámia)
;A vezetô filament, (szerintem!) ESD védelemben játszhat szerepet, nem úgy vezet, mint egy vezeték.

ezsolt74

Egy asztali ledes lámpánál jól nézne ki ha nem menne semmi vezeték a lámpabúrához, hanem a lámpa karjába lenne belenyomtatva a vezető szál.

KBalázs

Egy asztali lámpánál viszont kell tudnod mozgatni a fénycsóvát, tehát valami flexibilis megoldás kellene. Mondjuk én nem merném rábízni egy ilyen kiforratlan dologra akárki életét (OK, mehet az a lámpa 12-24V is). Régebben volt egy olyan próbálkozás is (videon) hogy vékony rézhuzalt húzott a nyomtató, és azt ágyazta a műanyagba. Ez persze nem ad egyből áramkört, mert még forrasztgatni kell, dehát a nyomtatott-vezetôs megoldásnál meg pakolni kell az alkatrészeket (hanyatt) a nyomatba bele.

rf63unrk7

Az én kis printerem is két vagy többfejes lesz.
;
;Alapvetően &"fém-nyomtatásra&" akarom majd továbbfejleszteni, ezért kezdtem bele nagyjából 2 éve a projektbe (a kihívás miatt) - akkor sajnos még nem volt fórum.  
;
;5 perce jött meg a fekete és piros ABS-em 1.75-ös. Most csak egy fej dolgozik 3 mm PLA, de megvan minden hogy 2 extrúderes legyen, csak az idő ami kevés...
;
;Ami érdekes benne, hogy zéró költségből akartam megépíteni. Össze is jött volna, ha még egy évig &"reszelem&", de beleuntam, a végére átálltam a gyári megoldásokra - de még alakul, pl. a fűthető asztal a mérete miatt saját lesz, most &"gyári&".
;
;A méret: 40*40*33 cm lesz a nyomtatható rész, , most a gyári asztal miatt 20*20*33.
;
;Sok fénymásoló és öreg nyomtató volt a kiindulási alap. A keret a 15 éves konyhaszekrényünkből jött, a motorok fénymásolókból voltak eredetileg, de innen a fórumról is beszereztem később pár használt NEMA23-ast. A lineárok OKI-521, EPSON FX-1050 nyomatóból jöttek. A bordás szíjak, fogazott kerekek szintén.
;
;https://www.youtube.com/watch?v=_rqtHFrDfyg&feature=youtu.be
;
;Egy Deltába is belekezdtem, ott az anyagokat gyűjtöm (annál a dizájn, gyorsaság, halk működés, jó minőség lesz az elérendő cél).  
;

KBalázs

A gépedről tehetnél fel képeket ide.

rf63unrk7

Videókat mutatnék inkább...
;
;Béka nyomtatás (sokadikra lett jó. Az üveglapra tapadásnál arra jöttem rá, hogy a túl sima (új) üvegre nem ragad a PLA, kicsit meg kellett csiszolni, utána már ecettel tisztítva zsírtalanítva rendesen tapad):
;
;http://youtu.be/dhGIEb_pDWk
;
;http://youtu.be/2kkktG5uqBs
;
;
;Szánszerkezet ( carriage ) nyomtatása - &"eredetileg&" egy mátrixnyomtatóból volt a kocsi ami teljesen jól funkcionált, sőt talán jobb mint amit csináltam helyette (ma lesz a főpróba), de az újba  egyszerűen be tudok majd fogni marófejet, és lézerfejet is (már martam a szerkezettel kb. 1 éve, de csak puha dolgokat):
;
;http://youtu.be/NM2dUrCYAIg
;
;Méret teszt- kocka nyomtatás
;
;http://youtu.be/aVCF-KuXHsU
;
;A fényképekből amik az építés során készültek is csinálok majd videót.

s73tgf9vg

Sziasztok!
;
;Van valakinek eladó 1.8mm belső átmérőjű teflon csöve? Az 1.75-ös szálhoz (PLA) keresek, de csak kínában találtam.
;Nem tudom, hogy ezt milyen sűrűn kell kicserélni, de kb 10-20 centi kellene.

s73tgf9vg

Vagy 2mm-es belsejű kell hozzá? Mert olyat találtam itthon is.

0bn8uxmw

2mm-es kell neki azt itthon is találsz (Pneu-shop stb.) ha jól tudom 700 Ft métere a 4/2-esnek.

0bn8uxmw

[#worship] Jó kis masina, tetszik a kábeltálca megoldás.
;
;A z-t miként alkottad meg?

s73tgf9vg

Köszönöm szépen a Pneu-shop-ot nem ismertem, Kolofoléknál néztem. A lényeg, hogy van 4/2-es cső.

rf63unrk7

Köszi!
;
;&"A z-t miként alkottad meg?&"
;
;- több megoldáson átment (ez a negyedik verzió, és úton van az ötödik), ahogy újabb alkatrészekhez jutottam/jutok.  
;
;Az első megoldásnál Omega hajtása volt, egy OKI 521-es motorral (kicsi de erős), de akkor a tálca jelentéktelen méretű volt. Aztán raktam rá két nagyobb motort is, de később úgy döntöttem, hogy négy ponton emelem, mivel ekkora asztalt nem lehet egy alátámasztani ekkora helyen (mini cnc-ként is funkcionált, ott nagyobb erők ébrednek).  
;A nyomtató külső mérete 60*56*48 cm.  
;Így az asztalt négy menetes szár emeli, most két NEMA23-as motorral.
;Az tálca-asztal négy sarkába oldalról be van marva (felső-maróval) 4 helyen teflon lap, kb. 2*2*0,5 cm, abba van menet fúrva. Így kotyogásmentes. A lapokból kettő szabadabban mozoghat oldal irányban. Oldalirányú elmozdulás ellen majd meg lesz még vezetve csapággyal, ahhoz majd nyomtatok valami tartót, de így se vészes.  
;A bordás szíjak, bordás kerekek szintén a donor fénymásolókból lett felhasználva. Kotyogásmentes áttétellel van, szíjfeszítéssel, csapágyakkal, csapágyházzal, de ide is lesz majd nyomtatva, csak előbb meg kel rajzolnom.
;
;Közbe elkészültem egy újabb videóval, ami az építésről készült fényképekből van, ebből talán több látszik, sokszor módosult:
;
;https://www.youtube.com/watch?v=gePnxJpoETE
;
;A &"Z&" iránnyal még vezérlési gondjaim vannak, nem tudom kikapcsolni rajta a mikrolépéseket, így most 5160 lépés 1 mm (32 es microsteppel a duplája).
;Hiába állítom (veszem ki) a jumperokat, nem reagál rá. Végül is nem gond, csak a motortartás vesz fel plusz energiát. Melegedni nem nagyon melegszik. A szoftvert is átnéztem, interneten is kerestem, másnál van-e ilyen probléma, nem találtam megoldást. (Repetier 0.91 firmware - Repetier-host program).  
;
;A hét végén van betervezve még egy extruder, megvan hozzá minden.
;
;A &"kábeltálca&" a fénymásolókból jött valahonnan. Onnan vannak a flexibilis vezetékek is (energialánc helyett), gyakorlatilag ugyanilyen szerepet töltöttek be ott is. Ebbe a vezetékbe a két szélső rézszál sokkal vastagabb a belső négynél, nyilván a nagy keresztmetszetűről megy a fej fűtése.  
;Azért van így megoldva, mert minden irányból zárt lesz majd a szerkezet, gyakorlatilag hermetikusan le lesz zárva (jó sok lyukat kell betömnöm). Az oldalán a fénymásolókból kijövő üveglapok lesznek. Felül is zárt lesz. Elől ajtó.
;
;A következő printer is alakulóban van, sok mindent máshogy csinálok majd, ez ilyen tanuló darab volt.

3vv2btrhv