Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Mint írtam 15V/100W géphez adott táp, de felfűtéskor sem esik a fesz, azaz nem a táp a kevés. Szerintem az asztal ellenállása túl nagy, így nem tud elég áram átfolyni rajta.

KBalázs

Na kinyomtattam életem első békáját, pedig megfogadtam hogy nem nyomtatok haszontalan tárgyakat. A ventit teszteltem vele, végül is bevált, leszámítva hogy a hőfok 20&#039C-t veszített az elôírthoz képest.

wa76ftbim

Elvileg csak akkor tud görbülni a el tud válni az alja. Ez pedig csak akkor lehet, ha nem tapad eléggé az asztalhoz. Vagy azt próbáld meg, hogy az első pár réteget kevésbé hűtöd, de ekkor romolhat a minőség. Vagy rakj az asztalra te is maszkoló szalagot. Az növeli a tapadást és hiába akarna görbülni nem engedi a tapadás.

ezsolt74

Akkor csoda hogy felfűti, és még működik a nyomtató is róla, a 100W-os tápra nem igazán szabadna asztal fűtést kapcsolni, mert az csak maga kb 130w körűl fogyaszt.
;Hamar tönkre fog menni a tápegység ha ennyire túlterheled.
;

KBalázs

Ha túlterhelném, nem maradna meg a 15V a vezérlőpanel csatlakozójánál, gondolkozz.

KBalázs

Most tervezek építeni egy brutál tápot, beszereztem egy 300W toroidot, meg 200.000uF kondik stb, de ha nem esik a fesz, akkor nincs is szükség nagyobb/másik tápra.

ezsolt74

A nyomtatónak asztal fűtéssel 12V 15A kell! de egy 15A-es tápegység az már határeset (lásd a Craftbot se tudja felfűteni magát az alulméretezett 15A-es tápegységével ,ha jól tudom 80 fok fölé.)
;

KBalázs

Az hogy mennyit fogyaszthat az asztal fûtése, az a hot-bed PCB típusától függ. Ebben a nyomtatóban nem az ebay-on dömpingelt hot-bed van, nem tudhatod mennyi kell neki.
;Abból, hogy nem esik a táp feszültsége a névleges alá, bizonyítja hogy nem kevés hozzá.
;Az hogy ezt nem látod be, pusztán elektronikai hozzánemértésedet tükrözi. Nem vitatkozok veled, rád hagyom. [#wave]

ezsolt74

Ha elegendő lenne neki a tápegység akkor nyomtatás közben se csökkenhetne az asztal hőmérséklete, mert kb 1-2 fokon belül tudnia kell tartania azt.
;Persze a ventilátor miatt az üveg felületi hőmérséklete jelentősen csökkenhet de a thermisztor-nak akkor is a beállított szinten kell tartania azt.
;Én csak jót akartam neked hogy ne menjen tönkre a tápegységed.

0bn8uxmw

Szerintem nézd meg a FW-ben mennyit enged az asztalfűtésre nem hiszem, hogy ekkora táppal engedtek neki max pwm-et azért nem vesz fel több áramot a tápról.
;A CraftBotomat bátyám teszteli 2 napja ott 60 fok is nyögvenyelősen megy 12.5A 12V-os táppal. De mivel a tápot túlterhelné így csak a 255-ös max PWM-ből 80 van neki engedve így elbírja a táp is valahogy(pár emberkénél így lekacsolt)

KBalázs

Leírom neked ide, egy tápegység alul-méretezettségét miként veszed észre (terhelés alatt):
;-Gúrnyad (névleges alá esik a feszültsége, ha nem stabilizált, akkor a búgófesz is megemelkedik).
;-Leold a túlterhelés (hô, túláram, rövidzár) védelme, azaz kikapcsol (esetleg ki-be).
;-Megszakad a lomha primer köri biztosíték.
;-Büdösödik, füstöl, sercegve ég (ha nincs semmi védelem benne).
;
;Ezek közül egyiket sem tapasztaltam.
;
;Vernyul, tipped leellenőrzöm, ez egy racionális magyarázat lehet.

0bn8uxmw

Zsolt-ot az zavarhatta meg, hogy nála mindig max-on hagytam a FW-ben az asztalfűtést amit tudott a táp annyit kapott az asztal. De lehet nála is vissza kellene venni kicsit a PWM-et mert a Kossel-en tápja néha lekapcsol kezdeti felfűtés közben.

s7manbs8

Alapból 255-on van a bed fűtés PWM elvileg ha PID re van állítva azt hiszem én is tegnap nézegetem hogy állítsam be, hogy ne szálljon el a FET se, ha túl nagy tápfeszről járatom, mert olyan akad a kezem be, ami elég teljesítményű.

KBalázs

Ezt melyik fájlban találom meg? Most végigbogarásztam de nem találtam rá, csak olyanra ami ki van REMelve. (//#define HEATER_BED_DUTY_CYCLE_DIVIDER 4)
;Eleve, ezt mivel tudom átfordítani, meg feltölteni? Szerencsére eddig nem kellett hozzányúlnom. Van fent Arduino IDE, nem emiatt.

KBalázs