Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Meg is lett a jobboldali a mostani, az alja kicsit nyomott, mert egy műanyag lap van rátéve, rugókkal az asztalra és kissé görbe meg ilyesmi.  
;
;Most megnézem már a kódot, hog ymitől oylan lassan nyomta, mert a gyors mozgások viszont mentek nagyon gyorsan ugrált a nyomtatúsok közt, vagy a kezdő sebességem kicsi, de nemigen, mert az egyenes kitöltő szakasz közbe se láttam hogy felgyorsult volna, kiderül lehet hamarosan.
;
;http://kepfeltoltes.hu/141112/PICT2275_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;

s7manbs8

megnéztem a generált kódot , látom hogy ott F300-akkal noymtat na az meg csak 5mm/sec , nem csoda hogy ilyen lassú volt ... a Cura-ban megnézem miért ilyen lassú kódot cisnált pedig ott mintha 50mm/sec lenne a nyomtatási paraméter ...

s7manbs8

Generáltam új kódot, úgy néz ki, az jó lett, mert F3000 van benne, az meg 50mm/sec, most azzal megtesztelem még, mert az elvileg nem sok idő, még belefér az éccakába. :)

s7manbs8

Nem jött össze, elkezdett szépen gyorsan nyomtatni csak az extruder szál nem jött rendesen, ott az indulási sebesség vagy gyorsulás túl nagy lehetett, ezért próbáltam még a motor áramot is állítani, de eközben a motor vezérlő kipurcant, na ilyet többet nem fogok használni az tuti, elég volt belőle a tapasztalat, a DRV8825 vagy milyen nevű féle ami ennyit nem bír ki, hogy a potiját kicsit állítod, és közben még ellenállás is volt sorba a tápjával, hogy valami iszonyú áram ne is tudjon folyni és mégis, annak ellenére nem bírta ki ... na szóval, most meg valami bipoláris driverem nincs pluszba így majd holnap a CNC vezérlőre kötöm rá á, ott van 3 abban, ideiglenesen csinálok egy kábelt hozzá, meg  adobozba belenyúlva az áramot leveszem ennek a Nema17 motornak beállítzom és mennie kéne, remélem az ARDUINO azon lábait nem purcantotta ki, mert opto se volt közte pediug eleve úgy kezdtem, csak az nem volt jó ami benne volt. Így bekötöttem direktre, de lehet nem érte meg hátha megmaradt az a kimenet. A mechanika az úgy néz ki bírta rángatta ide oda, és nem mászott el egy darabig hagytam úgy szál nélkül hagy menjen.

keri

ezsolt74

Arduino-nál úgy látom jó ha mindig van a fiókban egy komplett elektronika, és néhány motorvezérlő tartalékban.

keri

Alapvetően ez egy meztelen CMOS elektronika. Természetes hogy érzékeny a sztatikus töltésre, szikrázásra. Meg ahogy olvasom az a poti 1-2 tekerés után tönkremegy.
;Beállítva, bedobozolva nem hiszem hogy sok gond lenne vele....na meg nézd meg mi van elektron asztalán amikor buherál valamit, aztán rögtön megérted miért füstöl el [#eplus2][#vigyor]

0bn8uxmw

Én eddig egy a4988-at intéztem el(kopp-kopp-kopp) eddig annak is a csak a potiját sikerült szétcsavarnom (szétugrott) pedig én simán tekergetem menet közben meg volt-ot mérek de nem akarnak elhullani (mondjuk szigetelt csavarhúzóval szurkálom), a DRV8825-nél sikerült már menet közben kiakasztani a vezérlőt de egy kikapcs-bekapcs mindíg segített (eddig...)

keri

Akkor nekem miért a DRV-t javasoltátok? [#eplus2]

t5kzsyyvh

nekem mar fustolt is egy a4988-as, gyorsan lekapcsoltam aztan mintha mise(m) tortent volna(sic) ment tovabb. :D
;

ezsolt74

Most nekem is van már tartalékban motorvezérlőm mert az elektronikával kaptam 5db 4988-at, az elfüstölt elektronikámban még lehet hogy túlélte 3 db, és  rendeltem hozzá 4db DRV 8825-öt.
;A DRV 8825 azért jobb mert sokkal kevésbé melegszik, és 32 mikrolépést tud.

0bn8uxmw

Azért DRV mert a A4988-ban a 4 rétegű a jó az nem melegszik annyira mint a sima 2-es a DRV meg gyárilag 4 rétegű árban nincs különbség akkor már a DRV 32 mikrolépéssel.

000000000

A cura nagyon furcsa gcode-ot generált. Az oldalfalra egymás mellé rakott két réteget nagyon közel (0,04mm), akkor is, ha 0,4mm-re állítottam a falvastagságot. Így szerintem nem meglepő, hogy csúnya lett az oldal.
;Felszeleteltem slic3r-rel, az tényleg egy szál vastag oldalt számol. Lemérve 0,38-0,42 lett nagyjából egyenletesen.
;Az aljáról majd csak este tudok képet feltenni.

s7manbs8

Ha úgy van bekötve a poti, hogy ha a középső láb elválik forgatáskor, akkor pl . nem a totál áramot kéne ráadnia, hanem lehúzni egy ellenállás GND-re és nem patkolna el, de szerintem nagyon hülyén van megrajzolva ez a nyák panel schematicja. De az is lehet hogy a poti halt meg, és még az IC menne ? Megmértem zárlat nincs a bemenő táp ágon, lehet nem halt meg még, az esemény után labortáppal próbáltam adni neki tápot és a motor feszét emelve szépen növekedik az áram már 5V nál felvesz 1A-t, de lehet a motor kimenetek közül lett zárlatos valamelyik majd ezt még megnézem műszerrel. Közben a másik vezérlőmre még este rádugtam az arduino aon lábait de meg se moccant, de ott meg a csatin nincs minden GND bekötve és lehet csak azért nem ment, mert a DIR fel az váltott kézi műszerrel, tehát nemigen halt meg az ARDUINO lába, majd most valamikor beforrasztom. Még van L297 298 ICim is, majd most már megint gyártok már pár vezérlőt, mert ez mindig kevés ... csak nincs kedvem mostanában nyákot gyártani meg beültetni ... mióta ezek a kínaiak ilyen olcsók, bár mire ideér azt meg nem bírom kivárni, na de ne legyek ilyen tohonya. :)

s7manbs8

Még azt megemlítem, hogy a guriga ABS szál, menet közben ráesett az ARDUINO elektronika bazárra, de amiatt nem állt meg, csak elhajlott a fűtőszál FET-je meg ilyesmik. :)