Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

ks46twg3x

Köszönöm.
;
;12V-ot használok. A Ramps eredeti dióda ezek szerint benne van.
;Akkor ezek szerint az Ardiunonak nem kell külön táp, sem USB-rol, sem a mellette lévő tápcsatin keresztül sem.

Devecz Miklós

Talált, süllyed.
;

frob

A craftbot 3D nyomi.. Megkérdeztem a gyártót, ( ismerős) mi lehet a gond, hogy nem viszi a filamentet, a válasz az volt hogy egy csodálatos magyar gyártó a leadott egyértelműen világos utasítások ellenére az ellentartó csapágyba lévő hornyot mélyebbre köszörülte és sajnos ezt csak később vették észre amikor már összeszerelték és kiküldték a vevőknek... de a honlapra írtak megoldást  hogy lehet megoldani a problémát....
;

hyuekyh7a

Printer alkatrészeket miből érdemes nyomtatni PLA vagy ABS ?

wa76ftbim

Szerkezetileg az ABS erősebb mint a PLA. Valóságban ez inkább a fröccsöntött alkatrészekre igaz. Tapasztalatom alapján a PLA 50-55%-os kitöltéssel 2 fallal jobban megfelel a célra mint az ABS.  
;De szerintem várj meg még 1-2 hozzászólást én is kíváncsi vagyok mit mondanak a többiek.

ezsolt74

A PLA- mondják erősebbnek, mert jobban összetapadnak, összeolvadnak a szálak, viszont ridegebb, törékenyebb és a hőt nem bírja.
;Az ABS rugalmasabb (ez nem mindig elöny) , gyengébben tapadnak össze a szálak, könnyen reped nagyobb vastagságú anyagnál és könnyebben deformálódik ,a hőt sokkal jobban bírja.

hyuekyh7a

Ha kevesebb rétegvastagsággal nyomtatom az ABS- az javít a tapadáson?

0bn8uxmw

Én sajnos szenvedek a ABS-el ha nagy tárgyat kell nyomni mert hibába küzdök ellene(hőmérséklet,zárt tér stb.) az esetek 50%-ban apró repedések keletkeznek a nyomaton nem esik szét, kézzel sem tudom szétszedni nagyon de idegesítő, kis forrasztópákás korrekció és volt nincs probléma de az meg esztétikailag nem a legjobb, jó lehet csiszolni utánna meg a festeni de akkor is....
;A PLA sokkall erősebb kötést ad nyomtatáskor mint az ABS de már 60 foknál elkezd lágyulni(ABS 100 fok felett), cserébe nem hajlik fel az alja hüléskor nincsenek repedések stb. sokkal könnyebb vele nyomtatni.
;Azt mondom ami nagy és nem kap hőterhelést az mehet PLA-ból, (tehát szinte minden) kivéve a nyomtatfejet tartó részt azt ABS-ből kellene printelni mert ott kaphat egyedül komolyabb hőterhelést.
;PLA-ból én Herz-es szürkét szeretem a legjobban viszont a feketéjük is jó kicsit sok benne a festék ezért 5 fokkal melegebben nyomom mint a szürkét de cserébe nem is tapad le annyira az asztalra mint a szürke tehát az első réteget még lasabban nyomom (15mm/s, szürkénél 20 mm/s)
;de viszont a sok festéktől már-már olyan rugalmas lesz mint az ABS, viszont szétszedhetetlen, két 0.2-es réteget (tehát 0.4-es lap) már nem tudsz széttépni és hajlíthatod akkor sem törik el. A szürke nem bír ennyit.
;Én már arra gondoltam, hogy a Herz-es ABS-el van valami probléma ezért reped el. Szerezni kellene máshonan ABS-t hátha azzal nem lenne ilyen probléma.
;Van viszont a finomított vátozata az ABS-nek Z-ABS vagy ABS deluxe arra mondják, hogy könnyebb vele nyomtatni nem annyira vetemedik hüléskor és erősebb kötést hoz létre:
;https://zortrax.com/product-details/materials&" TARGET=_fnew>;Z-ABS;
;
;PLA-ból a ez egyik legjobb gyártó a ColorFabb, Holland cég. Ide a 3D hubs-os tagságom miatt van 10% kedvezményem.http://colorfabb.com/&" TARGET=_fnew>;Colorfabb;
;
;Lenne kedve valakinek beszálni rendelésbe? Akkor osztanánk a postaköltséget, első körben engem valami jó ABS érdekelne vagy a ColorFabb-nak az XT-je arról csodákat mesélnek.
;
;Ki milyen, honnan származó anyagot használ?

ezsolt74

Nagyon jól beállított nyomtatóval érdemes csak ABS-t nyomtatni ,nekem mikor egy koponyát nyomtattam kb 2cm-es magasság felett kezdtek megjelenni a repedések, a Kossel frame nyomtatásakor kb 1,5 cm-es magasság felett már szétváltak a rétegek.
;Kevesen tudnak ABS-t jól nyomtatni.
;Nálam az ABS nyomtatások szinte mindegyike szétválik.
;PLA-nál ilyen gond nincs, csak széttörni lehet őket.

0bn8uxmw

Ez gondolom a kínai ABS-ed amit a printerrel a kaptál?

42ggmy2kb

Az ABS jobban zsugorodik, ezért jobban reped.
;Akkor lesz a legszebb az ABS nyomtatás ha zárt fűtött térben történik, Így a modell egyszerre hűl le és kisebb lesz a feszültség a rétegek között.
;Saját tapasztalat: kb 65 fokos környezetben bekapcsolt fúvóka ventilátorral 225 fokos fejhőmérséklettel nagyon ritkán reped meg (szinte soha, még 15 cm magas modelleknél sem)

ezsolt74

Igen.
;Csak a nagy békámat, a prusa i3 , X cariiage-t és a j-head mount ot sikerűlt rendesen kinyomtatnom ABS-ből, ezek nem repedtek szét, és nem válnak szét a rétegek.
;A többi mind kuka.

hyuekyh7a

Most néztem lehet rendelni a Colorfabb tól minta csomagot 10  szín 20 EUR. Lehet ki kellene próbálni.

hyuekyh7a

Az XT be én is beszálnék ha rendelsz.