Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ebalint

xt79ipd3

Második próbálkozás litophane nyomtatással. Még nem tökéletes, de már teljesíti az elvárt minimum szintet. [#nyes]
(Egyúttal íme, a családom.)

PSoft

[#eljen]
Még a borostád is jól kivehető a nyomaton.

Írtad -talán az adok/veszekben- hogy nyomtatót cseréltél.
Milyen is van most az Ender3 helyett?

cy3rt06r

Majd áttérek az aceton alapú fa szinezőre.

ebalint

xt79ipd3

Megborotválkoztam volna ha tudom, hogy majd egyszer növeli a nyomtatási időt. [#kacsint]
Nem volt drasztikus váltás, Ender 3 Pro lett helyette. A másikat azért adtam el, mert valami rejtett hibája volt. Ezt írtam is a hirdetésben. Véletlenszerű hullámok és csíkok voltak a nyomaton, nem jöttünk rá az okára. (A vevő személyesen vette át, kipróbálás után. Azt mondta, teljesen megfelel neki.)

VighLajos

Köszönöm!
Már csak egy kérdés, a "Béna vagyok" rovatba való.
Mit jelent:
"Jól és könnyedén nyomtatható NEM direkt extruderes nyomtatóval !"
Milyen a direkt extruder?
Nekem Ender 3Pro van...

PSoft

VighLajos

Köszönöm!
[#falbav]

A SUNLU TPU filamentet szépen nyomja, még nem gyűrte be egyszer sem.

ebalint

Lajos!

Mit nyomtatsz TPU -ból?

VighLajos

[#nemtudom]
Mobilhoz ütésálló tokot, IBC-tartály kupakhoz tömítőgyűrűt, a 20x60-as TENTO binokulár elveszett védőkupakját, stb.
Ami adódik, nincs kiforrott cél.

ebalint

Pali79

Sziasztok!
Még új vagyok a 3D nyomtatásban, nemrég szereztem be egy kis kezdő masinát. Tegnap éjjel ment egy hosszabb nyomtatás és reggel amikor kivettem a darabot ami egy állatfigura két részből, kissé hosszúkás forma, mindkét fél végei felhajlottak kb 1,5-2mm-t, emiatt nem lehet összeilleszteni a két darabot. Hogyan lehet megelőzni az ilyen jellegű hibát? Az asztal nem fűtött, ha ez számít.

keri

Hát, nekem még nem sikerült normális tapadást elérnem fűtés nélkül, pedig végigpróbáltam minden trükköt.

PLA 45-55fokon nagyon tud tapadni a tiszta (tényleg tiszta, nem csak annak látszó) üvegre, 0.1mm kezdőréteggel 110% Flow-al az első rétegen, hogy jól belepaszírozza.
Azzal nem szokott ilyen gond lenni.

De vannak olyan trükkök, hogy nyomtatsz neki "brim"-et, ami növeli a tapadó felületet, vagy "raft" nak nevezett alapréteget, ami eloszlatja az erőket, szintén nagyobb felületre. Ha nem akarsz fűtést csinálni, akkor ezekkel próbálkoznék, de PLA-hoz határozottan nem ártana.
ABS-el is nyomtathatsz, az úgy sem tapad semmire [#vigyor]
Annál azt szokták hogy hajlakkot fújnak az üvegre, vagy acetonban feloldott ABS-el kenik át az üveget, és ahhoz viszonylag jól tapad, bár az is fel tud jönni, mert az ABS jobban zsugorodik mint a PLA.

Pali79

Jelenleg csak PLA van. Az a gond, hogy ezen gépen gyárilag nincs asztal fűtés én nem is nagyon van lehetőség utólag megcsinálni, mert az asztal magassága nem állítható és a Z tengely nulla pontját a gépvázhoz nézi. Szóval ha növelem az asztal magasságot akkor valahogy a 0 pontot is annyival fentebb kellene vinni valahogy.