Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Némi fantáziával az. De évtizedek óta 3D betonnyomtatással készülnek a betonutak (és az aszfaltutak beton alaprétegei). Azt a gépet "finisher"-nek hívják.

Rabb Ferenc

Köszönöm a felhomályosítást. Így valóban megnyugtatóbb megoldásnak tűnik mint amilyennek első felindulásból hittem... [#integet2]

vjanos

Áhh, ennyire nem vagyok fantáziadús :)

Egy kicsit arra alapozva tettem be a linket, hogy tőled majd úgyis megtudjuk mi folyik ott [#worship]
Az extrudálásnál valami kötés gyorsító anyagot is adhatnak hozzá, hogy rögtön megáll a fal? Vagy a szőrösbeton mivolta miatt ilyen állékony?

2vkx6unz

Szerintem csak a víz mennyisége van helyesen beállítva. Az átlagos kőműves túl sok vizet ad a keverékbe...

De lassan nyithatunk egy betonozós topicot is ;)

RJancsi

Természetesen a "szőr" is stabilizál, de a videón is látszik, hogy ez egy földnedvesnél alig képlékenyebb beton. A mixer csúszdáján magától nem is folyik le, kézzel húzzák bele az adagoló csiga kádjába.Emellett ma már szinte minden "ipari" beton vegyszerekkel készül. Ezek egy része tixotróp, azaz ha vibrálják akkor folyósabb lesz de ha békén hagyják azonnal megdermed. Ilyen elhet ebben a betonban is.

PSoft

PSoft

"FR 250%"
Az esetemben 40 mm/s-al számolva, pont 100 mm/s.

PSoft

Egy szép "cirmos, villanyász" kocka. :)
(hogy miért lett "cirmos"...volt egy kis zöld maradékom.)

Összeforgatni...nem is olyan egyszerű, mint gondolná az ember.
De úgy...nyolc-tíz perc elég volt hozzá.(nekem) :)

RJancsi

Úgy lett volna az igazi, ha összeforgatva a zöld csíkok nem össze-vissza állnak. De így is jópofa. [#taps]

PSoft

A zöld csíkok csak a sarokelemeknél áll(hat)nak egy pozícióban, azokon 90 fokos töréssel fut át a gumiszál.
A többinél egyenesen/törés nélkül, azok a tengelyük körül elfordulva, több pozícióban is lehetnek.
A fűzési sorrend...

PSoft

Még egy "képecske" a grafitos PLA-ból.
A mérete 100x80 mm a vastagság a legvékonyabb részeken két fúvókányi, azaz 0,4 mm.

ebalint

[#eljen]

Mennyi a legvastagabb?
Támasztékot használtál?

Kitöltés?

Kösz.

PSoft

A legvastagabb a keret rész körbe, az 5 mm. Annak a síkján kívül nincs semmi.
Így csak max. 5 mm lehet a legnagyobb "kinyúlás" az alapsíktól, nem volt szükség a támaszra sehol.
A kitöltés 15%-on ment.

cy3rt06r

Mikor a bronz bikák egymásnak feszülnek...

B.Zoltán