Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Én magam, két dologra gondolok...

1.-a fúvóka vége/síkja, nem merőleges az asztallapra...
2.-a fúvóka furata nem központos...

RJancsi

Ezt nem értem. Ha a furat nem központos attól még kör alakú nem? Mintha a tárgyat odébb raknád pár tized mm-rel a szeletelő programban. Más gondot nem okozhat, vagy tévedek?

RJancsi

Az Ender 3 nyomtatómból kiindulva azt tudnám elképzelni, hogy az egyik irányban az extruder áll és az asztal mozog alatta, a másik irányban meg az asztal áll és az extrudert külpontosan húzza a fogas-szíj. A gagyi alu profilon gördülő gumi görgők miatt nem látható mértékben de mégiscsak billen a nyomtatófej.

Esetleg próbáld meg 45°-kal elfordítani a nyomtatást, hogy ha mindkét tengely mozog akkor mit művel.

PSoft

Egyelőre én sem értem.[#nemtudom]
De hogy ne legyen túl egyszerű, még egy csavar van a dologban...
Ugye az előbb, két vonallal csináltam a tesztet.

Újra csinálva két vonallal...
Az első vonalak egyforma szélesnek tűnnek mindkét irányban.
Amikor a második vonalat húzza mellé, akkor már szélesebb lesz az "Y" irány két összeadott vonala.

Ha viszont csak egy vonallal csinálom a tesztet, egyforma szélesnek tűnnek a vonalak, mindkét irányban.

RJancsi

Még az jutott eszembe, hogy "kvantálási" hiba áldozata lettél. Azaz a fúvóka átmérő és a két vonal egymástól és a 0,0 koordinátától való távolsága nem jön ki értelmes közös osztóra (vagy többszörösre?). Emiatt egyik irányba a "kerekítés" miatt nagyobb az átfedés a két vonal között mint a másikba.

000000000

csigáz fel ott mit alkot![#vigyor]

PSoft

45°-kal elforgatva a tesztábrát, kicsit talán jobb a helyzet.(1.kép)

Közben csináltam egy gyors kontrollt is, a tengelyeim mérethelyes(step/mm) beállítására.
150 mm hosszon a legnagyobb mért eltérés 0,07 mm, a visszaállás is ok.
Szerintem nem kell korrigálni, úgy gondolom ennyi...belefér.

Van a Cura-ban (is) egy olyan, az első rétegre vonatkoztatott százalékos beállítás, hogy mennyivel legyenek szélesebbek az első réteg vonalai.
Ezzel az értékkel játszva,(csökkentve) értem el valamennyi javulást, de még mindig nem ok.(2.kép)
Nem látom az összefüggést, biztos nincs is...mert az mindkét irányra vonatkozó beállítás lenne.

Jahhh...
Fúvóka kontroll is volt, szerintem rendben a 0,3-as.
Sőt, egy gyors csere is 0,4-re...azzal is hasonló a helyzet.

Azoknak a qrva vonalaknak...egyforma szélesnek kellene lenni mindkét irányban.
Bosszant hogy nem,és...nem tudom az okát.[#falbav]

Persze, eddig...sose csináltam ezt az ágy tesztet.
Lehet...most se kellett volna!?[#nyes]

PSoft

Itt az a nyomorék ágyteszt...

Valaki aki ráér...kipróbálhatná.[#kacsint]

harima

Megnéztem az STL fájlt,
ugyan olyan mint amit kinyomtatott.

svejk

PSoft

Nahhh...

Én is megnéztem!
És tényleg![#falbav]

PSoft

Hirtelen, elszállt...minden mérgem!

Köszönöm...[#worship]

keri

Olyan mintha a fúvóka felülete nem lenne párhuzamos az asztallal
Nem lehet hogy elgörbült, vagy elkopott?

keri

Na ez aljas dolog volt Bélától [#hehe]
Felrak nekünk egy hibás tesztábrát, hogy azt higgyük rossz a nyomtatónk [#crazya]

PSoft

Az hát!

Szopatom magam fél délután, gondoltam...Nektek is kijár valamennyi.[#hehe]

Egyébként, az az ábra tökéletesen megfelel így is arra...amire kitalálták.[#nevetes1]
Első kép...
[#t9p23934#]