Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézZ-t még nem találtam el.

No...ez az!
Általában 0,1 mm rés az, amivel még stabilan kezdi építeni a "gyufaszálakat" is.
A nagyobb felületről induló, egybefüggő támaszoknál nincs gond, azt biztosan indítja/építi, még 0,15 mm "réssel" is.

PSoft

IdézÉn számolok a felületi hibával.

Igen, csak nehéz nyom nélkül eltüntetni.[#szomoru1]

PSoft

Persze mindez, erősen a sebesség,és adagolás beállítások függvénye is!

szf

Mechanikus eltávolítás után hőlégf7vó vagy gázlámpa.

PSoft

Nem szükséges ám követni a "csicsavilág" napi változásait![#nyes]
Én, pld. egész jól elvagyok a Repetier 2.1.6-os verziójával.
Valamikor, idén nyár elején jött ki a 2.1.6-os.

Persze, játék/kíváncsiság szinten másokat is próbálgatok...
Az Ultmaker Cura-nak, pld. van vagy 400!!! beállítási lehetősége, amelyek mind rád vannak bízva, Tőled függnek.
De ugye...nem is kell mindenhol "kotorászni".[#vigyor2]

RJancsi

Hát ja. De szerencsére a "nézetben" be lehet állítani, hogy a 400 mindenféle beállításból (aminek a nagy részéről azt sem tudom mire való) csak annyit lássak a lenyíló menüben amit akarok. És egész jól elvagyok azzal a 8-10 paraméterrel. Biztos lehetne még szofisztikáltabb módon is nyomtatni, de szerintem a túl sok bába - akarom mondani változó között elvész a gyerek - azaz a végtermék. Ha mindig egyféle szállal és ugyanazt a tárgyat nyomtatnám akkor lenne értelme minden paramétert végigjátszani a legjobb minőségért, de a különböző filamentek és tárgyak mellett nem látom reális esélyét a rengeteg változó optimális beállításának.

keri

Nálam be van kapcsolva az összes [#vigyor]

Alap beállítások általános esetben jó eredményt adnak, de egy idő után az ember ráérez ennek a megmunkálásnak a fortélyára, és tudjam hogyan szeretne nyomtatni, ahhoz hogy a kívánt eredményt elérje. Ilyenkor nem mindig tudom hogy mi az a paraméter, de tudom mit akarok csinálni, miben akarok eltérni az alap működéstől.
Ekkor addig kotorászok amíg meg nem találom és be nem tudom állítani.
Szóval nem minden alkalommal szórakozok minden paraméterrel, csak tudom hogy ide több hűtés kéne, vékonyabb rétegek, inkább a külső vagy inkább a belső rétegekkel kezdje, annak mi az előnye hátránya, a kezdés és nyomtatási irány sorrendjét hogy lenne jobb optimalizálni.
Nehezebb nyomtatásoknál 2-3 próbát is nyomok mire jó lesz, esetleg még a tervet is módosítom ha attól jobb lesz.

A Cura-t azért szeretem, mert ezen eddig mindig be tudtam állítani az elképzelésemet.
Szerintem az összeset kipróbáltam, de mindnek volt problémája.
Ugyan akkor ha csak egy egyszerű nyomtatást akarok akkor, probléma nélkül kinyomtatja minden vacakolás nélkül is.

Oké, az is igaz, hogy korábban a Slic3r volt a jobb a paraméterezhetőségben. Curával csak akkor nyomtattam a régebbi változatoknál amikor nem akartam a paraméterezéssel foglalkozni, de most már mindenben jobban teljesít.
Illetve volt még a Simplify3D, ami világbajnok volt az optimalizációban és a nyomtatás minőségében, miközben paraméterezni is nagyon jól lehetett, de az meg kissé túl komplikát volt, valamint túl drága hogy megvegyem, pedig isten bizony fizetni akartam érte. [#vigyor]
Most meg már tudja ugyan azt a minőséget és a szükséges paraméterezést jóval egyszerűbben a Cura is.

Amúgy anyagok paraméterezésénél csak a hőmérséklet, sebesség, és hűtés adatokat szoktam változtatni, mást nem nagyon kell.
Ezt vagy tudja az ember, vagy muszáj kísérletezni.
Illetve nyomtatás céljától is függenek ezek.
Szép legyen, vagy erős.
Alacsonyabb hőmérsékleten erős hűtéssel, szép lesz, minimális hűtéssel, magas hőmérsékleten meg erős.

RJancsi

Nyilván alapanyag függő, de a Gembird PLA+ -nál "kénytelen vagyok" a szálvastagsággal is foglalkozni. A legritkább esetben 1,75 mm, az én szálaimnál az 1,65 mm-es beállítás jobb, mert különben hajlamos "hálósan" nyomtatni, az egymás melletti sorok nem érnek össze.

szf

Egyetértek veled, nem kell mindig a "csicsavilág". Én legtöbbször Cura 15.02.1-et használok. Egységugrásnyi beállítani rajta a kívánt paramétereket az már mehet is a gépbe.

PSoft

guliver83

Használt itt valami még rajtam kívül MKS SBASE v1.3 alaplapot? Arra lennék kíváncsi,hogy a config.txt fájlban milyen beállításokat használ? Sebesség stb?

PSoft

Terveim szerint...fogok használni.:)
[#t19p111846#]

PSoft

PSoft

PSoft

Asztalszintezés ellenőrzése...

0,3-as fúvóka, 0,15 réteg, két vonallal.
A szintezés ok. de...
Az "Y" irányú vonalak szemmel láthatóan szélesebbek, mint az "X" irányúak.
A miért-re keresem a magyarázatot.