Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Akkor inkább a 200*200-as méretet javaslom.
Ez a szabvány, a legtöbb dolgot erre az asztalra tervezik, és igazság szerint ez az ami még belátható idő alatt benyomtatható.
A nagyobb alapterület, már célfeladatokra való, és sok kompromisszummal jár.
Ez kb olyan mint amikor a kezdő CNC marót építeni akaró jón hogy 1méterszer 2 météres munkateret akar legalább 50 centi magassággal, mert igaz hogy csak fogpiszkálót akar vele marni, de hátha szüksége lesz egyszer konyabútorhoz lapszabásra [#vigyor]

Általában 20mm a szíjkerék kerülete, 200lépés/fordulat a léptető motor, szóval ebből adódik a 0.1mm
Ez teljesen jó 3D nyomtatónak, mivel a technológia sajátosságából fakadóan nem lehet nagyobb pontosságra számítani. Több hibát visz be a műanyag viselkedése.
Ettől függetlenül a motorvezérlők 16-32, de akár 256 mikrolépést is tudhatnak, vagyis jóval nagyobb felbontásra is képesek, de ennek nem a pontosságnál, hanem a felület minőségénél, és motor csendes járásánál van jelentősége.

Viszont akármit csinálsz ezeknek a nyomatoknak a felülete csíkos lesz. Nagyon jól használható alkatrészeket lehet gyártani, de van egy sajátos textúrája.

Nyomtatóból olyat érdemes venni amin rendes köszörült tengelyeken mozognak a kocsik, és a váz fémből van.
A kínaiak a gagyi akril vázakat árulják és újabban ha alu profilos a gép, akkor azt használják sínnek is. Egyik sem jó.
Bár akrilból lehet jó gépet is csinálni, a kínaiaknál a tervezést is elrontották már, és eleve túl vékony az anyag.
Az alu mint szán szerkezet meg pontatlan, problémás, és gyorsan kopik.
A köszörült tengelyesnél is érdemesebb olyat venni aminek minimum 10mm-es tengelyeken fut. Kínaiak spórolásból 8mm-eset szeretnek használni, ami annyira sem erős mint a hurkapálcika.

keri

Egy ilyen paintbrush fúvókát kívülről le kéne teflonozni, hogy ne tapadjon rajta az olvadék, és kész is lenne az általam elképzelt tökéletes fúvóka.

szf

Egy gyári és egy saját építésű nyomtatóval, de ez lényegtelen. Arra akartam az előbb utalni, hogy lehet gyorsan nyomtatni de lehet szépen is. Sok mindentől függ alapanyag, rétegek egymáshoz tapadása, zsugorodás stb.
Keri az előbb leírta a lényeget csak ismételni tudnám.

wkbgzy80t

Sziasztok,

Ki tudna valaki segíteni?
Láttam egy weboldalt ahol színváltás közben extrudált PLA tekercseket is árulnak nyomott áron.

Elfelejtettem a nevét, sehogy se találom...

freewind

PSoft

Egész jó lett a csíkos brekusz.[#eljen]
Köszönhetően annak, hogy időt, fáradtságot nem sajnálva, mindig törekszel a jóra/jobbra...legjobbra.

szf

Vittem ma magammal....[#rinya]

PSoft

Kár, hogy nem láttam.[#rinya]
Nahhh majd...[#smile]

PSoft

Miért nem csináltad meg már eddig?[#nemtudom]
Minden eszközöd meg van hozzá.

keri

Azért nem minden.
Időm az soha sincs [#vigyor]
Annyira meg nem fontos.
Elég jól működik a sima réz fúvókával is.

PSoft

IdézViszont akármit csinálsz ezeknek a nyomatoknak a felülete csíkos lesz.

Hát, ez az![#szomoru1]

Azt hiszem itt a határ.(legalábbis az én mostani akrilgépemnél)
Már nem nagyon inspirál, hogy jobb is lehetne, mert...nem nagyon lesz.
Lassan, valamerre megint...tovább kell lépni![#vigyor]

000000000

A csikokat gyönyörüen el lehet tüntetni!

30...40s járt rajta a sárga homok (matt rész)...[#kacsint]

keri

Gyanta nyomtatón nem látszanak a rétegek. Főleg akkor nem, ha nem mosod le a nyomtatás után a felesleges gyantát csak a nagyját lecsöpögteted, és úgy keményíted ki az UV kamrában.
Gyakorlatilag tökéletes sima és fényes lesz a felülete.

Viszont szerintem a gyantás nyomtató elég nagy szívás, szóval ha nem muszáj valami miatt ezt használni, akkor az FDM nyomtató jóval praktikusabb.

PSoft

Ha valaki "hozzám vágna" egy gyantásat, azért...eljátszadoznék vele egy kicsit.[#nyes]

PSoft

Tudom hogy el lehet, de én azt szeretném, hogy...ne legyen mit eltüntetni.[#smile]