Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

morvfer7

Megosztod velünk, hogy mi volt a gond? Csak, hogy más ne fusson bele.

RJancsi

Szinte minden.[#nyes] Annyi mindent kipróbáltam már, hogy arra jutottam, a CNC shield beteg. Úgyhogy az Arduino UNO-ra új shield került és abba új driverek. A laptopomon két inkspace is volt, az "eredeti" 0.92 a "C" meghajtón, a 0.91 a "D"-n. Valahogy összeakadt a kettő, bár elindultak, de nem kezelték az Arduino-t. Hirtelen felindulásból letöröltük mindkettőt és csak a 0.91 lett újratelepítve a "C"-re. (Természetesen az Eggbot nyalánkságaival). El is indult, de az Eggbot beépülőnél valami py fájlt hiányolt és arra buzdított, hogy töltsük le és telepítsük a legújabb verziót.
Elég sokat játszottunk vele, sikertelenül.
Akkor javasoltam Bélának, hogy hagyjuk a fenébe a laptopom, elsőre próbáljuk a rajzolót beüzemelni az Ő laptopjával, hiszen azon a program is megy meg a rajzolója is működik.
Rádugtuk az én tákolmányomat és elég érdekes módon de életjeleket mutatott. Némi próbálkozás után arra jutottunk, hogy talán a toll mozgató motor beteg. A tekercs ellenállásai jók voltak, ennek ellenére tartóáram mellett is inkább csak zizegett, de könnyen elfordult. Béla talált egy ugyanolyan motort, rákötötte a shieldre és attól kezdve úgy-ahogy működik a dolog. 1/16 mikroszteppre lett jumperolva a shield, de az Eggduino-ban csak 8-ra lett átírva, mert ezzel lehetett a 3,6°-os motorokat méretarányosan mozgatni. A gondom most az, hogy iszonyú remegéssel és rángatva mennek a motorok, nem lehet velük egy ferde vonalat sem húzni. A bontott A3 nyomtató léptecsek helyére "rendes" 1,8°-os kínai NEMA 17-eket fogok rakni és azokkal is kipróbálom.
Itthon meg az asztali gépemen levő 0.92 Inkscape-be átmásoltam a laptopon nem működőből az Extension és Template könyvtárakat és így gond nélkül működik az Eggbot beépülő. Ebben az az érdekes, hogy aiket innét a fórumról kaptam betömörített könyvátrakat, kicsomagolás után ugyanúgy bemásoltam a megfelelő helyre de akkor az Eggbot beépülő hibát jelzett.

PSoft

Annyit még hozzátennék János írásához...

Nem tudom melyik EggDuino volt,és honnan -mert erről nem is beszéltünk- amit Ő az UNO-ra töltött, de amikor csatlakoztattam az én laptopomhoz, azzal a pin-ek se voltak a helyén.
Nem akartam átírogatni, ezért...

Azt is cseréltem ERRE ami nálam, az enyémmel már jól működött.

000000000

Kiss programozás sosem árt ha megérted igy a leirásbol  szivatos része a pyton alap program trükjei  (ami *.py)scripteket kezeli amire épűl az egész tojás esztergás progi plugin..stb[#eplus2]
pyton jóó aki fejleszti..ő de nem az átlag usernek aki vért izad ha megakad vele (parancs szintű) mindene telepités stb py command ablakban...

xhadp99yn

Estét urak!
A szabad fordítás hoz mit szoltok?

szf

Hát igen ez a PSoft ügyes "gyerek" [#kacsint]

PSoft

Ezt, így, kategorikusan, nem lehet kijelenteni,de azért néha,...próbál ügyeskedni a faszi.
Ha most így is volt, az nem csak az én érdemem, hanem...többek között, a Tiéd is.[#wave]

szf

Sose. Saját még mindig nem működik rendesen. [#nemtudom]

PSoft

Tudok segíteni?

PSoft

morvfer7

Egész más firmware volt rajta.
Még tavaly szedtem innen.
A 2.5-ös verzió, az működött már 4 helyen és nem akartam újra feltalálni.  
Most már én is kedvet kaptam hozzá, így elkezdtem a nyomtatást.

morvfer7

Megszenvedtél vele rendesen.  :(
A CNC shield csak egy csatlakozó kibontó, így nem mehet tönkre, hacsak nincs a panelen zárlat vagy szakadás.
A driver már igen, ezért fontos beállítani a motorhoz.

RJancsi

Ifjú titán koromban még "dróton" azaz gépi kódban programoztam a Z80 procikat. Algol-60, Fortran, Turbo Pascal, C++, Basic, Visual Basic amiket használtam. De a mai világban már szinte mindenre van kész, letölthető megoldás. A Python-t már nincs kedvem megtanulni. [#duhos2]
Ha tudtam volna, hogy ennyi macera lesz ezzel a tojásfirkálóval bele sem kezdek. Nagyon egyszerűnek tűnt ahogy leírtátok, és másnak biztos az is volt. Nekem beletört a bicskám. De van már fény az alagút végén. Csak azt nem értem miért dudál??? [#nyes]

RJancsi

Valami baja lehet (szerintem szakadás), mert az "Y" driveren nem lehet áramot állítani, "0" feszültség mérhető a potin. És nem a driver rossz, ha kicserélem az X-et az Y-nal ugyanez a helyzet. Az X foglalatban működik.
Valószínűleg akkor füstölt el valahol, amikor sikeresen leégettem a tőled vásárolt Arduino-t. [#falbav]

000000000

Ezűst könnyen reped törik amivel forasszák (környezet védelmileg tömeg gyártásban) már nem használnak olom alapu foraszt sajnos 60/40 ami örök élet és megbizható....[#rolleyes]