Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

ok!
köszönöm![#eljen]

000000000

Auto pid jol számol a marlin 6mm parafa szigetelés van az asztalon de az üvegen 1..2c foltokba vannak eltérések infánsával ránézve kíváncsiságból ...
Az alap marlinba rossz az alap pid beállítás jó át is basszot...[#rolleyes]

B.Zoltán

Persze, hogy nem foglalkozom én sem, pár fok eltéréssel, ha valakinek fontos kalkulálja be, csak azért írtam.

B.Zoltán

Nekem az asztal hőmérséklet annyiban fontos, hogy tapadjon a nyomat az asztalra, főleg ABS-nél kell ráfigyelni jobban.

keri

Hőszigetelés és 3mm üveglap.
Az alulap csak akkor deformálódik ha nem egyenletes a hőmérséklete.

keri

Attól hogy fenn van még be lehet állítani rendesen is. [#vigyor]
Ha pontatlan volt akkor én is dobnám ki, de egy jó bemérés a beállítást is segíti.

Vettem én is, sajnos másolatot, de még nem próbáltam. Ha nagyon vacak lesz, csinálok magamnak jobbat.

keri

Neked van esztergád nem?
Én M2-es menetfúróval vágtam a ricnit sárgaréz görgő palástjába. M3 is jó. Eszméletlen mód kapaszkodik, és amióta működik a nyomtatóm nem volt gondom vele.

keri

Eldugult a fúvóka, és/vagy vacak a rece kerék.
Nekem a leggyengébb rugóval sincs gondom.

keri

Szerintem a szeletelőkben meg lehet adni, hogy az első réteget melegebben nyomtassa.

keri

Nekem elrepedt egy 110fokos felfűtésnél az 5mm-es üveg.
Ezért visszatértem a 3mm-re.

keri

Eleve nem számít a konkrét hőfok. Úgy állítja be mindenki hogy jó legyen. Nekem 55fok +/-5fokon tapad a legjobban a PLA.
Aztán hogy ez hány fog a valóságban, nem izgat.

keri

Az ugye megvan hogy az infra nem tud az üvegen és fényes fém felületeken hiteles hőmérsékletet mérni?
Csakis kontakt hőmérővel nézek ilyet.

svejk

Alapvetően a PLA alatt asztalt nem is a tapadás miatt kell fűteni.
PLA-nál a munkadarab melegen tartása nagyobb alapfelületű tárgyaknál fontos, mert különben a hőtágulás miatt kajsza lesz a darab.
A nem fűtött munkadarab esetén minden egyes következő rétege ugye sokkal melegebb, aztán ez kihűléskor szépen kiflit hajt darabra.
Tapasztaltam...

svejk

Bocsi, egy-két névelő kimaradt. :(

keri

PLA még nem is hajlamos annyira deformálódni. Az ABS meg a POM az igen. POM-al jártam úgy hogy kockát nyomtattam és gömb lett a vége [#nyes]

De igazad van, a deformáció csökkentésében szerepe van a fűtésnek, ami erősen összefügg a tapadási hajlandósággal.

Én tiszta üveglapra nyomtatok. Igazából 35fokra lehűlve is veszettül ragaszkodik, de nekem 55fokon van az optimum a tárgy merevsége és tapadása között.
Ha melegebb akkor túl puha ezért jön fel mert nincs elég merevsége az alaprétegnek, hogy a felsőbb rétegek feszültsége ellenére az asztalon maradjon, ha hidegebb akkor túl merev és a keletkező feszültségek miatt jön fel.

Sok mindent próbáltam én is de, nagyon jól kitapasztaltam ezt az üveglapozást, egyik sem jobb, de többnyire macerásabb. Nem is értem ezeket a varázs dolgokat amiket használnak a többiek.
Egyedül ABS-re kell egy kis hajlakkos alapozás. (erre van külön üveglapom mert macerás letakarítani)
Ha meg nem tapad az üveglap mert elzsírosodott, akkor berakom a mosogató gépbe 70fokon és egy darabig nincs vele gond.
Ha nincs mosogatógép akkor simán kézzel is el lehet mosni erős és tiszta zsíroldóval, meg mosogatószerrel, esetleg öblítőszerrel, csak alaposnak kell lenni.
Ezzel így stabil és kiszámítható tapadást tudok elérni varázsszerek nélkül is.