Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Dakota25

Rámpa nélküli gyorsítást adott sebességig. - Sebességugrást.

000000000

Ha jol selymet gyorsítás lasitás indulás megállás úsztatja (rámpa) hogy kíméletesebb legyen a mozgás pl hirtelen irányváltoztatásnál ne esetszén a gép 5..10 érték használják..

RJancsi

Értem de mégsem. [#fejvakaras] Nem szeretnék egységugrásokba bocsátkozni, de a sebességugrás számomra fizikailag nem igazán értelmezhető. Legfeljebb nagyon nagy gyorsulás, de azt máshol meg lehet adni. Akkor hogy is van ez?

B.Zoltán

Elnézést, hogy belevaú, de én most jöttem rá a napokban, hogy az én nyomtatómban is 45 volt az Extruder max sebesség, ahogy neked is:
E axis max. feedrate = 45

És hiába állítottam a Curában 80-ra, ez mindig csak 45-tel húzta vissza a szálat.
Most hogy kijavítottam a nyomtatóban is 80-ra, sokkal gyorsabban ránt vissza, és, főleg az ABS-nél, sokkal kisebb bunkók lettek a nyomtatáson.
Ahol a kerületen összetételek, megszakítások vannak a nyomtatásban, ott nekem eleinte jó nagy bunkók keletkeztek.
Érdemes ezzel a sebességgel kísérletezni, mert nekem jóval kisebbek lettek ezek a csomók. 0.2-es rétegvastagságnál alig észrevehető bizonyos esetekben.

Bár vannak a szeletelő programokban erre megoldások, hogy lelassítja az extrudálást a váltáshoz közeledve, de mivel a régi Curában ilyen nincs, így nekem ez a lehetőség maradt, amúgy sem jött össze az a bizonyos dolog, ami a fejlettebb szeletelőkben van, valahogy nem vált be, vagy csak nem találtam el a jó beállítást.

Dakota25

Gondolom Marlin.

* "Jerk" specifies the minimum speed change that requires acceleration.
 * When changing speed and direction, if the difference is less than the
 * value set here, it may happen instantaneously.
 */
#define DEFAULT_XJERK                 5.0 //  10 -> 5
#define DEFAULT_YJERK                 DEFAULT_XJERK
#define DEFAULT_ZJERK                 DEFAULT_XJERK // Must be same as XY for delta
#define DEFAULT_EJERK                  5.0

"JERK értéke meghatározza azt a minimális sebességkülönbséget, ahol már gyorsítás (rámpa) szükséges. Az ettől kisebb változásokat közvetelenül (gyorsítás nélkül) hajtja végre."
Minél kisebbre veszed a JERK értékét, annál kisebbet ugrik a motor. Az 5 elég kicsi általában.

Dakota25

000000000

Nekem a szál vissza húzás is ki volt kapcsolva rétegek közt dvr 8825uj játéka voltak bumszlik hagyot egy két helyen igy sejtés szerint ilyenek miat....
Most a Simplify3D kergetem beállatás végtelen sok van egyszer össze jön biztos a szép nyomat...[#nemtudom]
szál vissza huzzá:

RJancsi

Köszi, így már világos! [#taps] Próbáltam angolból kihámozni, de sehogy sem értettem a "rángatás", rezgés" stb. kifejezéseket. Amit leírtál az tök egyszerű és szemléletes. Remélem a többiek nem cáfolják meg!

Dakota25

... egységugrás fizikailag nem értelmezhető...
Veszélyes területre tévedtünk, lehet megbánjuk még![#kacsint]
Fizikailag makrorendszereken szerintem sem értelmezhető.
Matematikailag annál inkább, jól bevált vizsgálófüggvény, a rendszerek válaszfüggvényeiből messzemenő következtetések vonhatók le. Ne menjünk bele!!
A JERK-et a motorod, áttételed, teljes hajtásrendszered ismeretében kéne belőni. Értéke ne legyen nagyobb, mint amit a rendszered - adottságai alapján- "legyorsulni" képes.
Nullára/túl kicsire sem érdemes belőni, mert nagyon lerontja a hajtás dinamikáját.

Dakota25

Megcáfolhatják. - Attól még így van. [#kacsint]

s7manbs8

Az a Jerk annyit jelent, hogy amikor a motort mozgatja mondjuk álló helyzetből elinduláskor, a kezdősebesség rögtön annyi ami ott be van írva, tehát nem nulláról gyorsul, a léptetőmotorok is, van amelyik 50 fordulat/perccel el tud indulni vagy még többel is van amelyik meg lassabban tud elindulni csak, persze mikor lépteti ott valójában  hiába ad ki rögötn olyan jelet a vezéslés a motor amit fizaikailag bír annyival gyorsul csak, ha ez elég kis érték, akkor nem fog leakadni.

B.Zoltán

Nem akarlak lebeszélni egyik programról sem, mindegyik programnak vannak nagyon jó lehetőségei, amit az ember szívesen átrakna a másikba, és összegyúrna belőlük egy igazán jó szeletelőt, de sajnos erre nincs lehetőség.

Mi a múltkoriban a fiammal két héten keresztül próbálgattuk a különböző programokat, többek között a Simplify3D-t is. Nekem csak egy nagyon egyszerű elvárásom lett volna, hogy ki tudjak nyomtatni egy műszerdobozt, úgy, hogy teljesen tömörré tegye a nyomtatást. Ugyanis utólagos esztétikai alakításoknál kellemetlen lenne, hogyha a sarkoknál vagy akárhol máshol megjelenne egy lyuk.

A Simplify annyira alulteljesített ebben a dologban, hogy azt mondtam, soha többet nem akarok vele próbálkozni. Nem akarom részletezni, akkoriban le akartuk fényképezni, hogy mit csinált, de kiakadtam rajta.
A Slic3r-nél hasonló helyzetek voltak.

Úgyhogy elő kellett venni a régi öreg Cura 15.04-t, akit már nyugdíjazni szerettünk volna, és ő nyomtatja a dobozokat, meg amit még kell. Kezdésnek a legegyszerűbb program a Cura, nekem is ezt javasolták, amikor elkezdtem a nyomtatással való ismerkedést, és igazuk volt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi programok nem jók, sőt, nagyon jó dolgokat tudnak csinálni, de mindenképpen tanácsolom, hogy a szeletelés előnézetét nézd végig, mert ott kiderül, hogy hol csinál esetleg nagy disznóságokat.

keri

Jerket legmagasabbra veszed, amikor még nem téveszt lépést.
Aztán elkezded visszavenni addig, amikor a tesztnégyzet nyomtatásakor megszűnik a szellemkép a sarkok után, vagy elfogadható méretű lesz, azt be is van lőve a mechanikához a jerk.
Túl alacsonyra sem érdemes venni, mert alacsony sebességen a léptetők léptetési frekvenciája is könnyen egybe eshet a mechanika valamelyik saját rezonanciájával ezeken a hurkapálcika gépeken, aztán meg panaszkodnak hogy zörög a gép [#vigyor]

PSoft

Így állítottam be én is az enyémet.
Repetier-ben, tesztkocka nyomtatása közben,és mindjárt a következő rétegeken látható is volt a változás.
És...tényleg látható volt.[#eljen]