Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Térjünk csak egy kicsit vissza ehhez a Marlin-conf progihoz.
Dögöljön meg a hintalovam, persze hogy ezt sem értem.
Nekem mindenáron készít egy ~100 Mb-os könyvtárat és onnan mazsolázhatok.
De hiszen én az én általam eddig szerkesztett Marlin verziót akarom benne látni.
Mit nem jól csinálok?

svejk

No ez a repetir-host szintén zenész.
Tegnbapeélőtt még a lakásban a notimmmal ki tudtam menteni az eeprom tartalmát fileba vele, de lent a műhelygépemen az a funkció ki van szürkülve.

Ugyan azt a verziót telepítettem mindkét gépre.

Jó-jó az M501-el ki tudom listázni, de mi lhet az ok, hogy a gét hgépen nem egyformán működik?

r4eevtkj

BUÉK. Mindenkinek!

Vállalná valaki a mellékelt képen láthatóhoz hasonló nyomógomb nyomtatását. Befoglaló mérete 5x7x9 mm (szxhxm). Anyaga: v.milyen szürke vagy átlátszó műanyag, esetleg a távirányítóknál használt gumiszerű anyag. Minimum 6 darabra lenne szükségem egy adó-vevő építéséhez. Ilyen téglalap alakút sehol nem lehet beszerezni, mindenütt csak hengeres van. Mennyibe kerülne a nyomtatás? Természetesen pontos rajzot tudok küldeni.
Előre is köszönöm.

vvvsmkgjx

Van némi tapasztalatom marásban is igen. Azért is gondoltam, hogy ez az elv ebben is meglehet. De nem gondoltam, hogy ez 3D nyomtatásnál így működik. Azt tudtam, hogy miből áll össze egy objektum, de azt nem hogy abból a nyomtató nem lép ki. Ha jól olvastam a hozzászólásokat, akkor az extrudálás mennyiségét kell kevesebbre vennem (flow érték vagy magán az extruder motor lépésszámát csökkenteni??). Csak azért mégis érdekes, hogy egy 0,4-es nozzle-al egy D10 csap közel D10,35 lett, míg egy D10 lyuk viszont közelítőleg D9,7-et mértem. Ezek illesztése így sérülésmentesen kivitelezhetetlen és pontatlan ha mégis.
Mindenesetre megpróbálom csökkenteni az extrudált mennyiséget, hogy még ne legyen alulextrudált, hogy az mit dob méretben. Köszönöm az ötletet!

s7manbs8

Lehet nyomtatni, hogyne, a rajzot küldd el megnézni, légy szíves. Utána megnézzük hogy lehetne megoldani.

VighLajos

keri

Extrudálás lépészámát az extrudálási hosszra kalibráld.
Én leszerelt fejjel 1méter hosszon néztem.
Ez után ehhez ne nyúlj.
Flow-al módosíts ha szükséges.
Külső átmérő pontos szokott lenni.
Belső átmérőnél van szűkülés, mert magával vontatja az anyagot, és ez kisebb furat átmérőnél arányosan nagyobb eltérést okoz.
Erre asszem a repetierben van luk kompenzáció, de én soha nem próbáltam.

Azt se felejtsd el, hogy a rétegek amolyan hurkaként rakódnak egymásra, vagyis ezek a kitüremkedések is tudják növelni a tolómérővel mért átmérőt. Vékonyabb rétegekkel ez a hatás is csökken.
Viszont annyira nem probléma még sem a vastagabb réteg, mert marha jól egymásba kapaszkodnak a recézettség miatt, csak ne akarj gépészeti precizitást, mert arra alkalmatlan a technológia.
Az illesztéseket próbálgatással tapasztaltam ki én is.
Persze a nyomtatott méreteket beállította, hogy jó legyen, de utána nyomtattam egy lyuk és csap sort próbának és megnéztem melyik kettő hogy megy össze.
Illetve a lyuk kompenzációt én már tervezésnél figyelembe veszem.

keri

Mondjuk a több mint 0.3mm eltérés külső átmérőben elég jelentős ehhez a technológiához is. D10-es lyuknál már nem emlékszem, de ott sem kellett 0.2mm-nél nagyobbra vennem szerintem.
Az D3-as lyuk viszont 2.5mm [#vigyor]

keri

Jajaja...én nyomtattam egy kalibrációs tárgyat, egy L alakú idomot viszonylag kevés anyaggal.
100mm 50mm 10mm-re és az XY lépésirányt a 100mm-re kalibráltam. A többi azért kell hogy a "sugárkorrekció" hibája is kijöjjön.
De nekem viszonylag pontos volt.

frob

Sziasztok
valaki épített már UV lötyis nyomtatót?
rpi felhasználásával vagy egyéb más módon lcd kijelző átalakítással?

kíváncsi lennék a tapasztalatokra, na meg azokéra is akinek gyári van ilyen nyomi, mit bírnak ezek a kész nyomatok?

keri

Nekem gyári van.
RPI-ről üzemel.
Van benne egy atmeles vezérlő, ez mozgatja a Z tengelyt meg kapcsolgatja az UV ledet, és ventillátorokat, USB-vel kapcsolódik az RPI-re. Az LCD meg egy hátlapjától megszabadított HD felbontású LCD, így átvilágítható UV-vel.
HDMI kábellel van rádugva az RPI-re.

A kész nyomat a gépből kiszedve és megpucolva viszonylag puha és sérülékeny. Ilyenkor lehet eldolgozni a felületi hibákat az alátámasztások csatlakozásánál, vagy amit akarsz.
Aztán vagy kirakom a napra, vagy berakom egy UV csöves nyák levilágítóba amitől megkeményedik véglegesre.
Ettől erős és kemény lesz. Kb. mint valami jobb fajta epoxi gyanta szilárdulás után.

A rétegek a legdurvább felbontásban is alig látszanak, de van egy trükk hogy még ennyi se legyen. Simán ha nem mosom le, csak lecsurgatom a gyanta nagyját, és úgy rakom be a levilágítóba, akkor gyönyörű sima tükör felület lesz.

Szerkezetét tekintve nem komplikált.
Kritikus alkatrész rész az LCD és a nagy teljesítményű UV LED illetve hogy egyenletes legyen a fényerő a teljes felületen.

Itt hívnám fel a figyelmed, hogy UV LED erősen károsítja a szemet. Egy pillanatra sem szabad belenézni. UV szűrős hegesztő szemüveget magamon tartom ha működés közben kell valamit piszkálni.

keri

Amúgy tárgyalhatunk az enyém eladásáról.
Frankó cucc, de rájöttem nem illik az én profilomba. Nincs is szükségem kicsi precíz tárgyak nyomtatására olyan gyakran mint gondoltam.

Nyomtattam vele régi magnódeckbe való 0.4 modulos pici fogaskereket, az működik a helyén. Ezen felül csak pár próbát nyomtattam vele.
Még a gyári ajándék gyanta nagy része is megvan.

Dísztárgya, ékszerészeti minták nyomtatására célszerű.
Mechanikára a sima FDM nyomtatót sokkal gyakrabban használom.
0,2-es fúvókával ezzel is lehet nagyon kicsi alkatrészeket nyomtatni, és kevesebb a technológiai korlát.

r4eevtkj

Csatoltam a rajzot.

RJancsi

Furatmélység?

vjanos

Pár hónapja olvasgattam a téma után.
Én eredetileg valami jó felbontású tablet széthekkelésére gondoltam, de több külföldi fórumben is olvastam, h nem mindegyik LCD bírja tartósan ezt az UV dózist.

Arra jutottam, hogy inkább vennék egy ilyen D7 lcd-elektronika szettet, ha az építést választanám.

@Keri, a te gépedben is kb ez van a léptecsvezérlőn kívül?
Az is erre csatlakozik?