Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Ja, még itt van valami vezérlő is.

Viszont akkor az előző linkből a nagy elektronika nem is kell, ha az PI-ből jön a HDMI jel?

keri

Igen. nekem is Wanhao D7-em van. Ugyan ezek az alkatrészek vannak benne.

A panel az kell. Az az LCD meghajtója, arra megy rá az rPI HDMI-je.

Mondjuk nem szedtem szét mert garanciális.

keri

Ez meg a Z léptetőt és végállás kapcsolót kezeli, meg gondolom a LEDet kapcsolja. Nem tudom hogy a LED-nek kell e külön meghajtó.

s7manbs8

3D STL-ben nincs meg még ? Meg is kéne rajzolni valamivel ?

r4eevtkj

Köszönöm, de RJancsi már le is gyártotta (nyomtatta).

B.Zoltán

Újabb tapasztalatok az ABS nyomtatással kapcsolatban.

ABS nyomtatásnál kikapcsoljuk a ventilátort. Ebben az esetben nekem a 10%-os kitöltés tetejét se tudja áthidalni a fedőrétegnél, mert elszakadozik a szál és gombócokba ugrik az egyik oldalra a 0.2-es rétegvastagságnál. A következő rétegnél megvan a veszélye, hogy beleakad ezekbe a gombócokba. Még a harmadik rétegben is látszik az egyenetlenség.

Múltkor is mondtam, hogy mi volna akkor, ha meleg levegővel hűtenénk a nyomatot, és nem hűlne le a nyomtatás, de a szálakat lehűtené talán annyira, hogy nem szakadoznának el.

Most kipróbáltam. Ráhúztam egy nejlon zsákot a nyomtatóra, hogy a meleg, amit az asztal termel, ne szökjön el, így 40 fok környékére áll be szobahőmérséklet mellett a belső hőmérséklet a nyomtatóban. A motorok is csak 45 fokra mennek fel.
Ilyen esetben a ventilátor már eleve 40-45 fokos levegőt szív az asztal fölötti térből. Így viszonylag meleg levegő érkezik a nyomtatáshoz.

Az eredmény megdöbbentően jó. A 10% kitöltésnél a fedő első réteg szinte tökéletesen egyenes. A 3 cm-s áthidalást is kisebb esztétikai hibával de egész elfogadhatóan megcsinálja. Sokszor PLA-val sem sikerül jobban.
Természetesen az asztalról sem vetemedik fel olyan könnyen a nyomtatás, úgyannyira, hogy a 3-4 évvel ezelőtt gyártott Herz szál, amit valamikor pár évvel ezelőtt elrettentésül lefotóztunk, hogy mennyire vetemedik, most sikerült vele úgy nyomtatni, hogy nem jött föl az asztalról.
Az asztal az Ender nyomtatónak a fóliája, ami elég jól tapad az ABS-hez is.

És ez az eredmény persze a rétegtapadások kárára nem ment. A nyomtatás nem lett rosszabb mechanikai minőségű. A törésteszttel meg vagyok elégedve.

70 fokos kihajlásig még használható a nyomtatás.
(Természetesen én is úgy vagyok, hogy ahol lehet, PLA-val nyomtatok, de az ABS-nek is megvannak a maga előnyei.)

Mint érdekességként írom, most a Herz szállal ahogy nyomtattam, majdnem átvert, mert szétesett a nyomtatás a felső pár mm-énél. Mint kiderült, a szál 1.53 mm volt, kb. másfél méteren belül is 1.6 mm alatt volt.
Hát ezt a pontatlanságot már nem tolerálja a nyomtató.

Ezzel a meleg levegős hűtéssel érdemes volna tovább kísérletezni, aki ráér, akár úgy, hogy az asztal közeléből szívná a ventilátor a meleg levegőt, és azt nyomja vissza a nyomtatásra, vagy egy extruder fűtőszálat berakni, ami 50-60 fokra (esetleg 80 fokig) melegítené a levegőt, és érdemes volna ABS-re kicserélni a ventilátor levegő terelő csövet.

000000000

Marlin tud szálmérést korigálni ha jol tudom van több ilyen megoldás is pixel szenzor,nyomás,elmozdulás érzékelős eszközökel is...

B.Zoltán

Olvastam róla én is, de nem jellemző az ilyen nagy eltérés, gondolom már ők is pontosabban dolgoznak.
Bovdenes extrudernél kicsit macerás ez a korrigálás, meg inkább jó lenne, ha tartanák a megadott tűrést a filament gyártók.

000000000

Használ valaki dvr8825 32 felbontásban?
Elég gyatra minöséget produkál még sima rétegrakás közöt is joval szebb a a4988 16 lépésben ![#wilting][#wilting][#wilting]
dvr 8825 32 felb még nagyobb áramot is kapnak hisz itt oszlik a nyomaték is ugyebár kissebre...[#rolleyes]

s7manbs8

Milyen alaplappal hajtod ? Nem lassú és az a baja, hogy amiatt akadozik ?

000000000

Az elég ha nem tudod használni a szálat hisz a legyártott hiba ott van a dobon változtatni nem lehet nagy tolarancián![#nemtudom]

000000000

Sebedégel 1000..2000mm/min játszok folyamatosan egy nyomaton 5mm rétegben de a rétegek hossz irányba nem egyenletes ha belenézek meg a fügöleges sarkok sem egyenletes hullámos az él fugölegesen szerintem valami számolási probléma 2560 vége?![#wilting]

000000000

beálitás.....[#wilting]

000000000

világos szint nehéz ki fotozni igy alig látszik amit mondok..
az egyik kocka meg kirobbant jo nagyot szolt is...[#eplus2]

RJancsi

Elnézést a tudatlanságomért, de pontosan mit jelent a "jerk" a beállításoknál?