Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Milyen márka a PET-G filamentek, amivel nyomtattál?

szf

B.Zoltán

Rabb Ferenc

Az utóbbi időben egyre gyakrabban gyötört az a szörnyű felismerés, hogy nem teljesen rendes ember az akinek nincs manapság 3D nyomtatója. De senki nem kerülheti el a sorsát... Egy barátom felhívott, hogy féláron tud egy CTC Y4892 kittet. Na ennyit megér még akkor is ha fizetnem kell a szemetesnek, hogy elvigye. Kibontva és végigtúrva a doboz tartalmát kiderült, hogy többet valóban nem ér :)

Összeraktam mekánikusan - hát egy tragédia. Nagyanyám fejőszéke ettől azért stabilabb volt. Több alkatrésze (5mm-es rétegelt lemez) már gyárilag előrongált - értsd, törött volt. DE VAN MÁÁÁSIIIK !!! Tényleg volt egy pótalkatrészes zacsi is benne. Aztán fél napig kerestem drivereket mire hajlandó volt USB-ről is elindulni. Kicsit háklis a javasolt CURA 14.07 felkapcsolási sorrendjére - de végül sikerült.
Elsőre végig szántotta az asztalon lévő 3M csodacsíkok egy részét, de megbocsátottam neki. Kapott egy méretes üveglapot, amin néhány sikertelen kisérlet után a képen látható hajlakk vált be. Aztán az unokám nagy örömére elkészült az első BÖHÖNCE.

Ezek után döntöttem úgy, hogy gépet faragok belőle, ha addig éltek is! A tv szerelő szomszédom jóvoltából már gyűjtöm a lapos tv-k 8mm vastag plegzittyét és honosítom a mekánikát. Legalább lesz dolga a marógépemnek is. Bár lézerezni jobb volna mert azzal lehet belső sarkokat is készíteni. Csak az viszont (még) nincs...

Aztán ha sikerült valami normális "Z" orsót találni, a 7.94-es lineáris vezetékek helyett 8mm-est stb - és egyébként is megérdemli, akkor kap egy új vezérlő panelt meg néhány egyéb kiegészítőt.

Szóval ötletadónak jó volt...

000000000

Istenem, de szép történet! [#taps][#taps][#taps]
Remélem lesz folytatása is.[#nemtudom]

Thowra

Én is várom a folytatást :).

PSoft

"...gépet faragok belőle, ha addig éltek is!"

Hajrá Feribácsi![#wink]
Ne kíméld a publikumot...gondolkodj hangosan, írj, mutass!
Biztos lesz/van olyan ötleted, ami másnak még...meg se fordult a fejében.
Orsó(k)ra meg, ez is lehet egy alternatíva.
[#wave]

B.Zoltán

Néha bezavarosodik a nyomtatón az LCD kijelző, gondolom nem csak nekem, másnak is. (Mindenféle összevissza karakterek jelennek meg, és teljesen olvashatatlan lesz.)

A kínai spórolás jegyében újabban lehagyják a kijelző panelról a C1 C2 táp szűrő kondikat. Jó pár óránk ráment, mire rájöttünk, hogy ha 100nF kondit ráteszünk a kijelző tápjára, akkor már nincs gond. Nagyon érzékeny a zavarokra, úgy néz ki.

Ez most nem a nyomtató kijelzője volt, de gondoljuk hogy a nyomtatónál is hasonló miatt száll el néha a kijelzés.

Rabb Ferenc

Köszönöm a biztatást és a tippet az orsóra. Nem kell már nekem újat kitalálni, elég ha összeollózom a jó ötleteket [#nyes]

Lehet, hogy holnap meglátogatom a Klavio-t lin tengelyügyileg. Talán náluk 8mm a 8mm. De legalábbis több mint 7.94... Sublécet azért viszek - biztos ami ziher alapon

Thowra

Ismerős a jelenség, nem csak nyomtatónál.
Sajnos volt, hogy csak kijelző cserével szűnt meg a dolog, hiába raktam tele szűrővel, árnyékolással, kötöttem bárhova a lebegő lábakat, hajtottam lábpazarló 8bites módon... Random jelentkezett a hiba, nem tudtam semmihez kötni (mágneskapcsoló, motor indulás...). Akkuról járatva is produkálta. Egy talán alis "legolcsóbb" 16x4-es kijelző volt. Tettem rá egy bontott kijelzőt és mindenféle "extra" nélkül megszűnt a jelenség. Ott gondolom talált egyéb "fölösleges" dolgokat is a gyártó.

PSoft

Régebben, A3-A4-es HP-s, Epson, stb. tintás nyomtatókból "bányásztam" jó minőségű,és pontos lin tengelyeket.
Igaz, hogy sokban 7-9 mm-es volt, de azért akadt köztük a 8-as is.

PSoft

Mikor "bedrótoztam" az én nyomtatómat, laikusként előtte kérdeztem...
"...ki fog kivel összeveszni..."
[#t9p18667#]
Itt írta @Thowra, hogy a kijelző két szalagkábele hajlamos zavart összeszedni...
[#t9p18671#]
És valóban...
(kipróbáltam)
A szalagot, valamelyik motor vezetékeivel összefogva, kis idő múlva megjelentek a kijelzőn a keszekusza kínai karakterek.
Távolabb téve a szalagot a többi dróttól, eltűntek a pálcikák a kijelzőről.:)
(azóta sincsenek)

B.Zoltán

Nekem nagyon ritkán csinálja a nyomtatóm ezt a kinai karaktereket, általában akkor, ha piszkálom fémcsipesszel a  fúvókán a kilógó részt.

Most a készülő menetvágó berendezésnél jött elő ez a jelenség egy nagyon steril környezetben, semmi léptető motor és ehhez hasonló zavar forrás.
Egy 6mA-os terhelés okozta zavar hatása váltotta ki.
Utólag már persze világos a dolog, mert új kijelző lett rátéve, de az ember nem gondol arra, hogy megnézze a tápszűrést, ha eddig jó volt.

B.Zoltán

Próbáltam nagyon stabillá tenni a nyomtatóba az LCD-t de nem jön össze, elég hozzáérni a táphoz egy csavarhúzóval,  máris jönnek az össze-vissza karakterek.

Lehet az a hosszú szalagkábel nagyon sokat ront a helyzeten.
Szerencsére a saját ketyere az olyan stabil lett, hogy lehet piszkálni csavarhúzóval, pillanat páka kattogtatással a tápokat, a display is stabil, és a program sem bolondul meg.

Azért reménykedem hátha az a tápra rakott kondi azt a pár kiakadást megszünteti, csavarhúzóval meg nem piszkálom a tápokat.

Thowra

Sokat számíthat a kábel útja és a kijelző is.
Nekem jelenleg kb 1,2 méter lapkábel köti össze az MKS alaplapot a kijelzővel (persze pont rossz irányba kell kihozni a dobozból így átszeli az egész kábeldzsumbujt). Ennél még sose volt gond. A kis gép aminél gyakran előfordul ott kb 30 centi a kábelhossz. Ideiglenes megoldásként kilógattam a fémdobozon kívülre levegőzni a kijelzőt, azóta ritkábban csinálja. Mivel így a kis potin ül fel a modul, előfordul, hogy eltekeredik és se kínai se más szöveg (persze egy mozdulat javítani) [#vigyor2].
He lesz egy kis időm megcserélem őket és kiderül változik e a felállás.