Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Azt meg...volt, hogy a sajátommal.[#nyes]

000000000

Jó válasz![#eljen]  [#taps]  [#integet2]

PSoft

Ő meg, a...Fehér Gizi.:)
(a Dávid tesója)
Érdekessége a Gizinek, hogy ahol lyukas, ott...folyik is.[#nyes]

000000000

De, mint tudjuk, a saját filament, lassan elkopik. [#wilting]

Gyerekek. Lehallgatnak bennünket.
Írásközben kaptam egy ilyen című levelet:

"Capsules for potency - Erogan - A férfi győzelmek garantálása"

[#rinya]

000000000

Valamivel jobban néz ki, mint a Dávid tesója.[#taps]
Ezt, nem a nyomtatásra értettem.[#nyes]

paradipiro

Eredetileg A4988-al jött, ez 1/16 od lépéseket tud maximum.

DRV8825 re cseréltem, mert ő tud 1/32 steppeket, illetve erősebb áramot tud áthajtani.

Az erősebb áramot rátettem Z tengelyre, mert itt két párhuzamosan kötött motor van, itt picit feltekertem az áramot.

Az 1/32-ed lépéssel a gép halkabb lett, illetve tengelyek is simábban mozognak.

000000000

Neki szijas szinkron van Znél!

000000000

Jeleztem, írok még egy fontos dolgot, ha kiderült már a valós menetemelkedésed.

Nos azzal, hogy az 1.25 mm menetemelkedésű orsódat lecseréltet 8-asra, sajnos ~41-szerese lett a motor orsó J (tehetetlneségi nyomaték) terhelése.
Erre figyelj oda, mert ha túl kicsi nyomatékú, méretű a motor, az az ilyen ötleteket lépésvesztéssel is "díjazhatja".
Neked se lenne mindegy, hogy pl. az eddig 1 kg tömegű cipőid helyett ezentúl 41 kilós ólom nehezékkel ellátott cipőben kellene futnod.[#csodalk]

000000000

Vigyázz mert ha 1/32-ed lépéssel jár akkor sokkal gyengébb meg lassabb lesz. Szerintem nincs előnye a A4988 cserélésre ha csak az az oka. Nekem azok jól mennek. Több értelme van magasabb feszültséggel hajtani. Az én gépem 12 voltos táppal jött, de azt rögtön cseréltem 24V-ra, de az új gépemet 36V-al működtetem, de még mindig A4988 hajtókkal. Gondolkozom kicserélni őket később de én a TMC2130 vagy a TMC2208 hajtókat kedvelem... de még nem döntöttem.

000000000

"Neked se lenne mindegy, hogy pl. az eddig 1 kg tömegű cipőid helyett ezentúl 41 kilós ólom nehezékkel ellátott cipőben kellene futnod."

Ez nem ilyen egyszerű szerintem, mert lehet más megoldás is. Én például az új gépemet golyós csavarokkal hajtom (1204) de sokkal könnyebb csavarni mint ha 8mm 1.25 emelkedésű csavarral menne.

De természetesen igazad van ha egyszerű csavarokat hasonlítunk össze.

PSoft

Én eddig úgy tudtam, hogy a 4988 "szebb", vagy egyenletesebb motorjárást biztosít, mint a DRV8825.
A "szebbet" úgy értem, hogy talán a step impulzusai stabilabbak/egyenletesebbek, mint a 8825-nek.
Ha rosszul emlékszem, talán valaki kijavít...
Robsy(Tibor) emlékeim szerint régebben tesztelte mindkét meghajtót.
Talán, ír a tapasztalatairól, mérési eredményeiről.

Én is meghagytam a 4988-akat, azokkal megy a gépem, egyenlőre még 12V-on.
Sőt, a két "Z" motor helyett, csak egy motor hajtja a két oldal "orsóit", felül összekötött szíjas szinkronnal.
Az "egy motor", az eredeti kettő egyike.
Az eredetileg fölépített két motort először rajta hagytam, csak csapágyházként funkcionáltak.
Később, levettem őket, a képeken még rajt az orsókon a két "Z" motor.

Kétség kívül előnye lehet bizonyos esetekben a DRV-nek, az 1/32-es mikrolépés lehetősége, szemben a 4988 "csak" 16 mikrolépésével.

A tápfesz emelése 24V-ig, nem jár nagy kockázattal, sterintem is több eredményt hozhat, mint a 32 mikrolépés.

000000000

DRV8825 van egy belsö oct 15khz körül megy ez szép kis zajt csinál a modulácios frekibe is ez még néha fülel is halható pihenés tartó állapotnál szkopal még nem néztem mi is történik...

Thowra

Nekem eddig az A4988 meghajtókkal lett a legjobb eredményem.
MKS Sbase alaplapon gyárilag DRV8825 volt amit akárhogy paramétereztem "lépcsős" felületet adott. Jelenleg 24V-os rendszerem van, szemezgetek én is a TMC meghajtókkal de nem tudom melyik lenne jobb.

PSoft

DRV8825-el nincs tapasztalatom.:(

4988-ak hajtották a NANO-s EleksMaker-en is a motorokat, nem volt gondom vele.
De pl. a kínai is A4988 meghajtókkal szereli a K40-es gép M2Nano vezérlőjét.
Azzal is jók a tapasztalataim.
Most, a Geeetech GT2560-on is A4988-as motormeghajtók vannak, eddig, szintén jó tapasztalatokkal használom.

PSoft

Ez lesz a megoldás, nálam is.
Kombinált hűtés...

Most is van egy-egy független venti, de ez valahogy..."elegánsabb", kompaktabb megoldásnak tűnik, egy nagyobb léghozamú 40-es ventilátorral.:)