Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Dakota25

Egy darabig használtam ugyanilyet. Az elsőnek a tárgyhűtő-csőre meglágyult, eltorzult. A másodiknak ezt a - fokozott hőterhelésnek kitett részét Vékonyan beitattam kívül-belül 2k epoxygyantával. Lágyulás elfelejtve.

PSoft

Köszönöm a hasznos infót![#worship]
Nekem is megfordult a fejemben a fokozott hőterhelés esetleges problémája, de mostmár Neked köszönhetően, megvan a megoldás.[#eljen]
Miből nyomtattad?

Dakota25

PLA-ból készült, de már rég másfajtát -saját tervezésűt-használok, kétáramút, mert a tárgyhűtés kikapcsolásakor a coldend hűtését nem szabad kikapcsolni.

PSoft

Mióta a lentebbi két könyv közül a bal oldalit olvasgatom...
Egyre gyakrabban teszem fel magamnak a kérdést...
-biztos, hogy filament extrudert akarsz építeni???:)

h3hbzktn

Még egy kis érdekesség a DRV8825-el kapcsolatban.

Messer

Akkor neki sem kezdek az olvasásnak.
A neten sem keresgélek tovább.
Építek egy ilyent.
Aztán kit érdekel, hogy 0,4 vagy 0,45mm jön ki a végén.

000000000

Szerintem kombinált hűtés nem jó megoldás mert nem lehet a szabályozni a ventillátor fordulatát. A az olvasztott filamentet nem jó állandóan 100%-al fújni, az extrudert pedig állandóan kell 100%-os fordulattal fújni mert különben megforrósodik.

000000000

Köszi. Igen érdekes volt olvasni. Nekem van egy néhány Toshiba TB6560AHQ amit kaptam a Toshiba cégtől néhány évvel ezelőtt amit el akartam dobni mert nem volt jó CNC-re használni, de az cikk olvasás után eldöntöttem hogy megtartom, lehet hogy csinálok 3D printer motorhajtókat. Arra úgy néz ki jó.

Csak azt nem értem hogy az írója miért nem mérte pontosabban, mikrométerrel...? Én inkább azzal mérném az eltéréseket.

PSoft

"az olvasztott filamentet nem jó állandóan 100%-al fújni"

-ha nem jó, miért nem jó?
-ha hűtöd, miért hűtöd?
-ha nem hűtöd, miért nem hűtöd?
-ha nem 100% akkor mennyi?
-mi szabja meg, hogy mekkora a levegőmennyiség, vagy a hűtés intenzitása?

Én, az MK8 saját hűtőventilátorát sem értem...[#nemtudom]
Látszólag ötletszerűen kapcsolgat ki-be, a beállított %-os tartományban.
-mi szerint történik a kapcsolás, netán, a szabályozás?

h3hbzktn

Akkor még elmegy ha csak PLA-t nyomtatsz. De már PETG-hez sem jó, ABS-hez meg főképp.
Az meg hogy a bordahűtő ventilátort a szabályzott foglalatba dugtad, az elég baj. Annak mindig 100%-on kell menni.

000000000

"-ha nem jó, miért nem jó?"

Azért mert ha állandóan 100%-al fújod akkor elfújhatod a szálat rossz helyre. Az sem jó mindig ha nagyon gyorsan van a szál hűtve mert akkor gyorsan is zsugorodik és ha gyorsan van hütve nem jobban tapad a mellette/fölötte/alatta levő szálakhoz.

"-ha hűtöd, miért hűtöd?"

Azért mert szerintem akkor jobb lesz a végeredmény, egyenletesebb lesznek a falak, jobb lesz a hidak is.

"-ha nem hűtöd, miért nem hűtöd?"

Az első két réteget soha sem hűtöm mert az akkor jobban tapad az üvegre. A többi réteg az automatikusan van hűtve, a Slicer3 dönti el mennyire.

"-ha nem 100% akkor mennyi?"

Ráhagyom a Slicer3-ra. Én csak azt állítottam be hogy ha elindul 50% legyen a minimum.

"-mi szabja meg, hogy mekkora a levegőmennyiség, vagy a hűtés intenzitása?"

A GT2560 kártyának van egy PWM kimenete, azon keresztül a Marlin szabályozza. Az extruder ventilátorja nekem állandóan 100%-al forog, csak a szál hűtés van szabályozva. De természetesen a levegő mennyisége a ventilátortól függ.

"-mi szerint történik a kapcsolás, netán, a szabályozás?"

Slicer3 dönti el mert belerakja a G-kódba, de a Marlin szabályozza.

PSoft

Hol írtam, vagy hol láttad, hogy a "bordahűtő ventilátor" a "szabályozott foglalatba", azaz az extruder hűtés helyére van digva?[#nemtudom]

A bordahűtés, 100%-on, azaz Direkt 12V-ról megy.
Ugyanúgy mint a kisebb léghozamú, bordahűtéstől független,  nyomat, vagy tárgyhűtő ventilátor is.
A tárgyhűtés ventilátora manuálisan(igen-nem)kapcsolható.
Ez a hűtés összeállítás most jó, nincs vele gondom.(ABS-nél sem)

freewind

Nem 3D nyomtató, de látom a motormeghajtók volt a téma. Én jelenleg A4988-ast használok CNC Shield V3-al. Nem rég készültem el vele, de a hétvégén tűnt fel, hogy nincs tartóáram, álló helyzetben nagyon könnyen tudom mozgatni a motorokat. Áramot is alig vesz fel ilyenkor (20mA a tápegység szerint, 12V-on). GRBL 1.1f van rajta. Valamit állítani kell rajta?

vjanos

Igen, a $1 parametert:

$1 - Step idle delay, milliseconds

Every time your steppers complete a motion and come to a stop, Grbl will delay disabling the steppers by this value. OR, you can always keep your axes enabled (powered so as to hold position) by setting this value to the maximum 255 milliseconds. Again, just to repeat, you can keep all axes always enabled by setting $1=255.

s7manbs8

Vagy ha az enable lábat mindig engeded, akkor nem megy el.