Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Vagy...

Mi van, ha a két "Z" motort, fölteszem a híd tetejére?
Vannak "kéttengelyvéges" motorjaim, talán úgy...egyszerűbb lenne a "Z" szinkronizálás.[#nemtudom]

mex

PSoft

Igen, "elegáns" megoldás a linken levő.[#eljen]

Csak ötletelek...
Mi van, ha hagyom a vázat úgy ahogy van.
Lent a két "Z" motor "mindkét végén tengelyes" lenne,és az asztal alatt keresztben futna a "szinkronizáló" szíj.?

9a8r3iviv

Szia !
Én így csináltam meg ,így egyszeri beállítás után soha nem kell utólag állítani , mondjuk a váz is merev és a fűtött asztal tartó is 45-ös aluprofil.

mex

Ha teljes a szinkron, akkor felesleges a két motor. Ha nem, akkor birkózás lesz a vége,és a szinkronizáló szíj nem csodaszer, van rugalmassága. A tartó, és a léptető nyomaték közt meg különbség van,a tartó javára.
Aztán lehet, túllihegem az egészet...

svejk

Ha gerjesztett egész lépésben tartott motoroknál rögzíted a szíjtárcsákat akkor még hasznos is lehet.
Bár jól beállított mechanikánál és vezérlőnél nem lehet probléma a két külön motoros hajtásnál sem.

Az 1 motoros omegánál ugye 5-ször hajlik a szíj, cserébe szimmetrikus lesz a két oldal "késése/előrefutása"

Az aszimmetrikus 1 motorosnál csak 4-szer hajlik a szíj, de a túloldal mindig "késik".

Azt nem tudom számítanak-e ezek a műanyagnyomtatásnál. [#nemtudom]

morvfer7

Ezzel most új ötletet adtál nekem is.
A 2 tengelyes motor szerintem jó ötlet lehet, így lehet nem is szíjjal oldom meg, hanem fogaskerékkel. Meg is mértem, simán elfér alatta.

000000000

Szia!

Jól néz ki de szerintem egy néhány dolgokon gondolkozz...

1.) 6mm akril az szerintem kicsit gyenge. az én gépem 8mm akrilból van eredetileg de meg kellett erősíteni mert az is gyenge volt az igényemre.

2.) A Z orsókat le kell rögzíteni alul is felül is csapággyal. Nem lesz jó ha csak levegőbe van mer lobogni fognak mint két zászlórúd és problémát fognak okozni. A léptető motoroknak a csapágya nem fogja kibírni a terhelést és nem jó ha a Z orsók csak a kuplungba vannak, rögzített csapágy nélkül.

3.) Szerintem a síneket alulról (Y) és hátulról (X) meg kell erősíteni. Minél jobban erősítve annál kevesebbet fog vibrálódni és jobb eredménnyel fogod tudni használni.

4.) Hány csapágy van a síneken? Úgy néz ki mintha csak egy lenne minden sínen, az szerintem nem elég.

5.) Két Z motor az nem probléma, de gondolt el hogy hogy fogod hajtani őket. Motorokat nem szabad párhuzamosan kötni és egy driverral hajtani mert az problémát okoz. Minden motornak saját driver kell legyen és a DIR, STEP, EN, GND pineket kell párhuzamoson kötni, semmi mást. Tudom hogy a legtöbb 3D printernek a Kinai gyártója erre nem gondolt, de ez egy nagy hiba és tudatlanságot bizonyít. Ezért szerintem vagy egy motorral kel két Z csavart hajtani szíjjal (én így alakítottam át a Kínai gépemet), vagy pedig külön saját driver legyen minden motornak (ezt csinálom az újan készülő gépemen). Nem tudom te hogy gondoltad, de ha Marlinnal vezérled akkor azt könnyű átalakítani hogy két driverral hajtson a két Z motorokat, de egyszerű is két drivert párhuzamosan kötni is ha inkább forrasztani akarsz, nem programozni.

Természetesen ezeket ne kritikáknak vedd, csak ötleteknek. Nem tudom hogy láttad már a videómat ami mutatja azokat az átalakításokat amiket én csináltam, de ha nem akkor nézd meg, lehet hogy onnan kapsz ötleteket is.

93kiabn5v

Marlin be hogyan kell beállítani, hogy a ventilátor elinduljon automatikusan ? Annyit megtaláltam hogy itt van letiltva de hogyan keltem életre?

* Extruder cooling fans
 *
 * Extruder auto fans automatically turn on when their extruders'
 * temperatures go above EXTRUDER_AUTO_FAN_TEMPERATURE.
 *
 * Your board's pins file specifies the recommended pins. Override those here
 * or set to -1 to disable completely.
 *
 * Multiple extruders can be assigned to the same pin in which case
 * the fan will turn on when any selected extruder is above the threshold.
 */
#define E0_AUTO_FAN_PIN -1
#define E1_AUTO_FAN_PIN -1
#define E2_AUTO_FAN_PIN -1
#define E3_AUTO_FAN_PIN -1
#define E4_AUTO_FAN_PIN -1
#define EXTRUDER_AUTO_FAN_TEMPERATURE 50
#define EXTRUDER_AUTO_FAN_SPEED   255  // == full speed

000000000

Az nem jó ötlet. Két motort nem szabad szíjjal összekötni, csak ha tudod hogy 100% szinkronba van, akkor pedig nem kell a szíj.

93kiabn5v

Megoldódott közben :)

93kiabn5v

Cura -ba miket érdemes beállítani? Beállítottam a gép paramétereit filament paramétereit. Van egyéb amitől szebb lesz a nyomtatás  vagy érdemes beállítani?

PSoft

Köszönöm a hasznos infókat,és a videót is.
(még, eddig nem láttam)

Épp szabad volt a mai délutánom:) valami ilyesmi lesz az akril váz.
Előlegbe csak annyit, a választott teríték gond nélkül vágható, összerakható.
Minden eleme pontos, oda illik, ahova tervezték.
Így összecsavarozva, első blikkre én is látok rajta gyenge, merevítést kívánó pontokat.

pa0n9mw

Üdv
Nyomtatás előtti áttekercselés

pa0n9mw

Üdv
Szerintem túl van ez dimenzionálva a neten.
A geeetech simán ráköti a 2 mocit egy vezérlőre és semmi baj vele.
Minden féle áttételek a maguk kottyanásával szíjnyulasával csak rontanak a helyzeten, egyedül a beállításnál kell figyelni amikor  párhuzamosra kell állítani az Y tengelyt az asztallal, olyankor le kell fogni az egyik mocit mert az is forogna amikor az ember kézzel tekeri a menetes szárat.

A másik a Z tengely csapágyazása. 0.2 es rétegvastagságnál kb 1/6 od fordulatot tesz a moci mondjuk 10-20 másodpercenként.
Tapasztalatom szerint semmi szükség a komolyabb csapágyazásra még ha lobog is kicsit a menetes szár, egyébként meg ha ki van egyengetve nem fog lobogni.
Biztosan kimutatható egy komoly szilárd gép és ezek közötti minőségi különbség, de hát megéri az a sok átalakítás a szinte semmiért?