Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

3htrurwv

A Sketchup fileokat is feltettem, azt könnyen szerkesztheted.

80n6rakth

Sziasztok,
2 év kihagyás után úgy döntöttem hogy a szakdolgozatos nyomtatómat egy kicsit feltuningolnám.
Leírom az ötleteim:
- mindenképp CoreXY-ra akarom átalakítani, ezt a régi váz lehetővé is teszi
- dual extruderes a gép, ezért elég nagy tömeget kell mozgatni, arra gondoltam, hogy bowdenesre át lehetne alakítani és minimálisra csökkenteném a mozgó tömeget
- jelenleg a régi makerbot gen4 elektronika van benne, azt le szeretném cserélni egy modernebb 1/32-es mikrolépésesre (RUMBA)
ha ezek megvannak és hozza az elvárt minőséget:
- 4 oldalt le van burkolva, be akarom fejezni a tetejét is + asztalfűtést, hogy nyomtathassak többféle anyagot is
- szagelszívónak is lett kihagyva hely, valamilyen szagtalanítást ki kellene ötleni rá, mert egy irodába zavaró lesz az ABS... (nem néztem még annyira utána, lehet hülyeség, de esetleg vízen átszívnám az megoldaná?)

Kérdésem az lenne, hogy
- bowdennel lehet-e szépet nyomtatni
- valakinek van-e tapasztalata igus műanyag csapágy+szénszálas lineár kombóval (elvileg szerintem jobban siklik rajta mint köszörült tengelyen)
- RUMBA elektronikával kapcsolatban van ellenvetés?
- extruder fejből melyik számít manapság beváltnak?

gg58bmmp2

Az enyém bovdenes, szépen nyomtat.
A főpróbája egy működő óra nyomtatása volt.
Még a hajszálrugóját is úgy nyomtattam.
A tavalyi cnc talira el is vittem.

xmkwac9

Köszi, elkezdek én is kísérletezni.

morvfer7

Segítséget keresek!
Megépítettem életem első corexy nyomtatóját.
Mega 2560, Ramps 1.4, DRV8825, 2004 kijelző kártyaolvasóval.
Sikerült beállítanom a hőfok érzékelőket, a el is indul a nyomtatás, de egy idő után leáll "Thermal Runaway" üzenettel a kijelzőn.
Többször próbáltam, mindig ugyanott.
Az extruder hőfoka a nyomtatás során folyamatosan csökken, 210 fokról kezdem a nyomtatást, mikor megáll a hibaüzenettel, kb 190 foknál jár. Nem tudom, miért csökken, hogy lehet ezt megoldani?
Valaki tudja erre a megoldást?
A gcode rendben van, a Prusa I3 gond nélkül megcsinálja.

s7manbs8

Közben valami ventillátor fújja a fejet mikor leindul pluszban, gyenge a tápod ? Annyira gyorsan nyomtatsz, hogy a hőt elviszi az anyag ?

A PID be van hangolva ?

morvfer7

Itt az elején még nem fújja a ventillátor, ezért nem értem, miért csökken a hőmérséklet.
12V 40A a táp, a Prusa nyomtatómon 20A táp van és nincs ilyen gond. Igen, a PID rendben van, a kiírt értékeket tettem a Marlinba.

Dakota25

A fűtőpatron és a thermisztor hőátadása rendben van? A patron szoros a furatban? A thermisztor nem csúszik ki?
A patron kábelén rendesen meg van húzva a sorkapocs csavarja?

vjanos

Nekem egyszer egy rossz termisztor produkált hasonlókat.
Ha van belőle tartalék, próbáld kicserélni.

RJancsi

Ezek a fiúk nagyban gondolkodnak. Én ez már több, mint elmélet...

Leírás

morvfer7

Nálam is ez volt a ludas..   :(

vjanos

Te mint hozzáértő hogy látod, a felhasznált anyag mennyire speciális, mennyire tud elterjedni, mennyivel lehet drágább egy átlagos betonnál?
Gondolom ez inkább esztricht szerű, de legalábbis nincsenek benne nagyobb kavicsok.

vjanos

Na, akkor legalább meglett.
rosszok ezek az olcsó termisztorok... :/

80n6rakth

Nézegettem a markforged metal x nyomtatót, nem találtam korábbi hozzászólásokat róla. Valahogy szerintetek meg lehet oldani egyszerűen, hogy 1 réteg nyomtatás után történjen egy lézeres szinterelés ugyan azon az útvonalon?

80n6rakth

Kicsit félreértettem a technológiát, megzavart a lézeres ellenőrző. [#falbav] A saját kis kemencéjében szinterelik az alkatrészeket.