Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Az esztergának az impulzus adójához kellett nyomtatni egy MXL 78 fogú szíjtárcsát.

Korábban XL tárcsákat PETG-ből nyomtattam, azok jók lettek, de az MXL-nél sajnos egyszer sem sikerült normálisan kinyomtatnom, annyira szöszözik, a fogak között tele volt szöszökkel, meg nem is volt igazán szép, úgyhogy csalódtam a PETG-ben, erre nem jó.

Elővettem egy kínai 3/1.75-ös gyártmányú ABS-emet, és azzal hihetetlenül szépen ki tudtam nyomtatni. És ami jó, hogy lehet esztergályozni elég szépen.

Oda jutok, hogy jó lenne egy igazán használható ABS. Úgy néz ki, csak van létjogosultsága. PLA-ból nem akartam, mert az 50 fok esztergánál elég kritikus, és esztergályozni elég macerás.

Az eredményt itt láthatjátok. Bár a fotózni eléggé nehéz, hogy mindenhol látszódjanak a fogak rendesen.
Persze a lényeg, hogy nem lötyög rajta a szíj, szépen fut, nem mondom, hogy 100%-os a tárcsa, de a célra tökéletesen használható.

A nyomtatás 0.4-es fúvókával készült, 0.2-es rétegvastagsággal.

Lőrincz Tibor

szf

Én sokat nyomtatók ABS-el. Csinàltam egy 30mm széles fogaskereket fémipari szallagfűrészhez. Olyan jól sikerült, hogy hazàig veregettem a válamat.

vzd3amjv

Ez elég mókás. [#circling]
Kíváncsi lennék, írnak-e majd szeletelőt hozzá, ami kihasználja hogy nem csak vízszintesen tud állni a tárgyasztal. Persze akkor pláne nem árt ha jól le van tapadva a tárgy. [#wink]

vzd3amjv

Cura-ban a beállításoknál a vasalás menüpontok láthatóságát be kell állítani. [#nyes]

B.Zoltán

1 modulos fogaskerekeket és nagyobb méretűeket már és is csak nyomtatom, ahogy írod nagyon beváltak nekem is.
Ez a mxl bordás kereket azért nem egyszerű volt kinyomtatni főleg 0,4 fúvókával, de azért összejött.
Kicsit trükközni kellett vele.

Ilyen nagy terhelésre nem nyomtattam még, az átmérő és a modul adatait, ha tudod írd már le.
Milyen fordulaton megy a fogaskerék?

vzd3amjv

Még egy kis vasalás [#nyes]
simplify3d

keri

Szerintem félre értetted a működését. Ugyan úgy delta printer ez, nem igényel extra szoftvert, csak a fej helyett az asztal mozog, hogy a durván nehéz műanyag pelet extrudernek ne kelljen.

keri

És miért baj ha teli van szöszökkel? Nem sok vizet zavarnak.
Ha esztétikailag zavar, akkor fogod a gáz pákát és lepörzsölöd egy laza mozdulattal róla. Még szépen ki is fényesedik.

ABS-ből soha semmi értelmeset nem tudtam nyomtatni.
Persze, tesztbéka szép, de hót gyenge.
Hőállóságról annyit, hogy a láncfűrészemben még mindig működik a PLA racsni [#vigyor]

B.Zoltán

A mxl szíj már nem megy be rendesen a szöszök miatt a helyére.
De ezen kívül ami még rosszabb, hogy a fejen körös-körül rajta marad a Petg és ez nyomtatási hibát okoz.

A nagyobb xl tárcsánál már nem zavarók a szöszök, de a felgyülemlett anyag a fúvókán ott is okoz kihagyásokat.
Elképzelhető, hogy jobb beállítással lehetne javítani a precízebb dolgok nyomtatásán is.

vzd3amjv

Nem értettem félre.
Én Csak látom benne a lehetőséget, hogy ferdén legyen az asztal (legalábbis amíg nem ér bele valamibe a szerkezetből)
Ha döntöd az asztalt pl később kell valamihez támasztékot rakni.
Persze az egésznek nincs annyi haszna mint amennyi meló megcsinálni. [#bee1]

GPeti1977

Nekem is ez a felgyülemlett anyag a fuvókán okoz nyomtatási problémákat petg esetén, de nem tudom mit hová kéne állítani.

B.Zoltán

Lehet, hogy emiatt húzza ezeket a vékony szálakat, szöszöket is.
Hát én próbálgattam más beállítást,de nem nagy eredménnyel.
Azt nyomtatok vele amit lehet, végül is nem rossz anyag.

iv43r83d

Elkészült a nyomtatóm! Bár néha vannak kisebb nagyobb bajok főleg a tapadással.Köszönet Sastas és Pixel66 fórumtársnak a kezdeti beállításokért!Most is megy a nyomtatás![#eljen]

vjanos

Nyomtatható hegedű :O

A fehérvári talira valaki megcsinálhatná :D