Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

3htrurwv

40 cm széles markoló kanál az már vastagon nem játék kategória.

keri

Erre gondoltam én is.
Volt unirak600-ra köthető árok ásó adapterem, az sem volt 40 centi széles :D
De nem is volt bonyolult alkatrész.
Ha azt kell imitálni, plexilapból simán össze lehet hajtogatni.

ibudwmwah

Sziasztok!

Külföldi oldalon valahol olvastam, hogy a pla felülete metil-eton-keton vegyszerrel símitható, próbálta valaki ezt  már vagy valami más szert esetleg? Mennyire hatékony vagy működik-e egyáltalán úgy mint az abs-nél az aceton?

3vv2btrhv

Nagyon érdekelt vagyok ebben , én csak PLA tudok nyomtatni . Kíváncsi vagyok én is !

vjanos

3vv2btrhv

Mindenkit szeretettel meghívok erre a rendezvényre , én leszek ott .

KBalázs

Sziasztok, gipsz mintát kellene nyomtatnom, vagyis úgy számolom nagyságrendileg gyorsabb, mert van egy tárgy amit ki kell nyomtatnom kb 20x, és darabjának 12 óra a nyomtatása. Viszont a tárgyon nincs nagy igénybevétel (tart egy mûszert, nem mozog), tehát akár lehetne gipszbôl is, és akkor csak a formát kellene egyszer nyomtatnom. Megterveztem, próbáltam mindent kicsit kúposra tervezni hogy azért ki is jöjjön a formából a gipsz alakzat. De viszont tartok tôle hogy a formában a recék nagyban megnehezítik a formaleválasztást. Van valami trükk erre?

vjanos

Simára csiszolod vagy gletteled, plusz esetleg formaleválasztó.
Ha egyszerűbb alakzat, folpackkal is kibélelheted.
A gipszbe esetleg tehetsz csirkedrót erősítést :)

3vv2btrhv

A gipsz kb 1.5 %-ot NÖVEKSZIK kötés közben , ez szokott még problémát okozni .

keri

Akkor műgyantával kell keverni, mert az meg ennyit zsugorodik [#idiota]

Devecz Miklós

Szilikon öntőforma nem lenne alkalmas erre a célra?

Szilikon öntőformák

3vv2btrhv

KBalázs

Köszi mindenkinek!
Szilikon formára gondoltam én is, de egyelôre ki kell hogy alakuljon a végleges forma, addig meg drága lenne többször próbálkozni gyantával.
A gipszet valamivel mindenképp keverném (papír vagy textil darabok), hogy erôsebb legyen.
Az 1.5% növekedésre nem gondoltam eddig, ez kifejezetten rossz hír, mármint a forma leválasztás szempontjából, tehát párhuzamos falak nem lehetnek a formában, mert az elrepeszti.
Van valami kikeményedési idô (vagy állag), amikor érdemes kiemelni a mintát, mert még rugalmas, de nem tágult, stb?
Most az is beugrott, hogy amikor köt annyira felmelegszik, hogy egy PLA formát eldeformálja.

kaqkk007

Én + ban csinálnám meg a tárgyat , homokformába nyomnám és abba önteném a gipszet ,  minden "végterméknek " saját formát tudnék készíteni és csak kevés utómunkát igényelne ...