Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

a3btwzuk0

Pontosítom a kérdést :)

Milyen anyagokat próbáltál vele vágni, és miből milyen vastagot vág át? :)

A gravírozást meg találtam, adott esetben fasza lehet, de én inkább vágnék vele, pl fát.

zozo

Ez a 3D nyomtatás topik, a lézeresben tedd fel további kérdéseidet. Amúgy többnyire 3mm-es rétegelt lemezt vág mindenki, abból már lehet jópofa dolgokat csinálni.

ih7fm6t23

Lehet, hogy nem ide tartozik, de keresek alacsony olvadáspontú, ólommentes ónt. Amit használok műgyanta, annak elvileg 250 fok az olvadáspontja, tehát tudnék belőle negatívot csinálni. Hol lehet kapni ilyen ónt? Köszi!

GPeti1977

Ónt tudok neked adni tömbbe, amit beleraknak a hullámforrasztóba kis ezüst tartalommal. De ennek is 230C körüli az olvadáspontja mert ón.

ih7fm6t23

Köszönöm! Valami olyasmi kéne, ami nem túlságosan méregező, ha felforrósítom, illetve nem ár, ha alacsonyabb az olvadáspontja. De ha nem lesz más, lehet, hogy élek a lehetőséggel, köszönöm!

keri

Ezért ólom mentes, mert az ólom a mérgező nehézfém benne.
Ónból még evőeszközt, tányért, poharat is csináltak régen.

keri

Voltam kollégával a 3D System magyarországi képviseleténél.

Nagyon komoly gépeik vannak. Csurgattam a nyálam :)
Az FDM kivételével mindenféle nyomtatójuk van.
Viszont az MJP technológiás az amiről csak elméletben hallottam eddig, és ez lehet szerintem az olcsó és elterjedt megoldás a jövőben.
Lényegében tintasugaras nyomtató, de közvetlenül műgyantát nyomtat rétegenként. A szétfolyást szabadalmaztatott eljárással akadályozzák meg. Nem komplikált de a konkurencia a szabadalom miatt nem tudja utánozni a minőséget. Lényeg hogy melegen tartják az anyagot és mire leér a felületre meg is dermed. A fixálás UV fénnyel történik.
Támaszanyagnak meg valami viasz szerű anyagot használnak, amit aztán ki lehet olvasztani az üregekből. (zárt üreget nem tud)
Mindezt gyakorlatilag tökéletes felületi minőséggel és precizitással. Demó darabokban voltak komplett kinyomtatott működő mechanikai szerkezetek fogaskerékkel, csapággyal, kardántengellyel együtt. De mutattak kinyomtatott és működő akkus fúrót is, tehát teljesen jól használható mechanikai szempontból is. Rugalmas anyagot is tud, és ezek fokozatmentes keverékével a keménységet is tudja szabályozni.(persze csak a drágább gép tud több anyagot kezelni egyszerre)

Ami fontosabb poros gépeknél is kiderült a trükk. Persze ezt is szabadalmaztatták. Haladási irányra ellentétesen forgó hengerrel terítik a port. Mondjuk nekem is ez volt az első ötletem amikor a problémán gondolkodtam, de nem tudtam hogy mennyire jól működne. Most már tudom hogy jól :)

Persze egy valamire való ilyen nyomtató 30ezer€-tól indul. Szóval nem hobbi kategória.

3vv2btrhv

snapscan

Metalloglobus Fémöntő Kft. a X. kerületben esetleg megér egy próbát. Rose és wood fémeket biztosan öntenek (igaz, aranyáron), de elképzelhető, hogy tudnak neked valami 200C és 100C közöttit is előállítani, de kizártnak tartom, hogy ne legyen benne mérgező anyag. Lelkileg viszont készülj fel, mert előző rendszerből maradtak itt, a hozzáállásuk ezt tükrözi. Ergo neked kell nagyon könyörögni, hogy hajlandóak legyenek dolgozni a pénzedért.

Rabb Ferenc

Az ólom akkor veszélyes ha beléd lövik, vagy sokat eszel belőle. De egyik sem tartozik a jellemző felhasználásai közé...

Rabb Ferenc

keri

Azért ólom öntésnél sem érdemes nagyon inhalálni...mivel erről volt szó. Meg a barátunk direkt ólommentest keresett.

keri

Egyébként én sem rettegek túlzottan az ólomtól, ritkán szoktam rágcsálni, forrasztáshoz meg direkt ólom tartalmút használok mert jobb minőségben lehet forrasztani ezzel.

izbeki

Home made Kinder és tojástartó kosárka:

Kellemes Húsvétot mindenkinek!
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

3vv2btrhv