Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

a3btwzuk0

ha át dugod a nem működő motorokat a működő helyére akkor mennek?

k6btg2mjw

Megpróbáltam a kóddal. Sajnos úgy sem megy. Olyan mintha egy lépést megtenne és utána csak tartja a pozíciót. Megpróbáltam a motorokat cserélgetni meg a drivereket is. de csak Z- irányom van . Z+ ban ugyan az mint X Y ban. Az EN GND-n van a SLEEP és a RESET pedig 5 volton. Az endstopok open állasban.

s7manbs8

A Step és Dir lábkiosztása lehet fordítva van a szoftverben, valami ilyesmi kis oka lehet ennek, és akkor egyet lép ilyenkor. Ha a Step lábra megy a Dir jel, akkor irányváltáskor egyet lép, ez a jelenség.

s7manbs8

A Marlin configutration.h file-ban beleírtad ami kell ? Ha általános verziót töltöttél le, abba a file-ba bele kell nyúlni. Megkeresni benena Rumba féle panelt és arra kell állítani.

f2266unib

Sziasztok!
A tanácsaitok alapján beállítottam a gépet (Jó régen tanácsoltátok, csak idő nem volt alkalmazni).

Ma kinyomtattam az első "objektumot". Látszatra és minőségre is jónak tünik, azonban volna néhány kérdésem. A tárgy fehér PLA ból készült 215 fokos extruderrel és 65 fokos hotbed-en, kapton szalagon.

Kérdés:
1. A szobor talpazatán is látszik, hogy valamiért nem lett szép, de a többi része tökőletes. Mitől lehet?
2: meddíg lehet emelni a PLA hömérsékletét?
3: és a hotbedét?

Köszönöm.

s7manbs8

Van pár lényeges pont, amit ha nem tartasz be, akkor elengedi az anyagot.

1. Az első réteget lassan kell nyomtatni, ez pl. 12mm/s vagy ilyesmi legyen.

2. Az asztalnak síkban kell lenni, a fejlehz képest, mikor az halad. Mondjuk 0.1mm pontossággal kb.

3. A nulla pont beállításnál inkább kicsit alább menjen a fej, a nulla ponthoz képest, mint fentébb, mert akkor nem passzírozza bele az asztalba az első réteget.

4. Az első rétegnél elég a 80% anyag adagolás.

5. A kapton szalagot még kend meg nitróban vagy a másik oldószerében  oldott ABS-sel.

s7manbs8

Acetonban oldott ABS.

morvfer7

Ha az előttem szóló leírás alapján mindent jól csinálsz, akkor cseréld le a fehér PLA-at valami más színre, legjobb választás az átlátszó, és azzal állítsd be a nyomtatót először. Kb 2 éve nagyon sokat szenvedtem hasonló problémával a HERZ-es fehér PLA volt a ludas.

ebalint

Sima üvegre eddig a PLA 50-60 'C -on is teljesen jól tapadt.

Mivel a PLA-k sem teljesen egyformák, ezért az ajánlott hőmérséklet elvileg a gyártó által ajánlott intervallum.

No meg belejátszik, hogy mennyi is a tényleges fejhőm. a gépeden.

Próbálgasd néhány fokkal föl-le.

Én 212 - 222 'C között is nyomtattam.

/ függ a tárgyhűtéstől is

pagabee

Nekem most fekete színű Herz-es PLA-m van. Valahogy nem tud erősen letapadni se üvegre se kaptonra, valamint eléggé vetemedik, emiatt könnyen is felválik. Még próbálkozgatok...

Amikor elkezdtem a 3D nyomtatással foglakozni (~3 éve), ha jól emlékszem valami kék színű RepRap Austria-s PLA-val nyomtatgattam. A testeket még hideg állapotban is alig lehetett lefeszgetni. 150x180x50mm-es műszerdobozt gond nélkül ki lehett nyomtatni. Bár ez az anyag jóval ridegebb volt mint most a Herz-es.

k6btg2mjw

A Marlinba beírtam a board típusát.  Megpróbáltam felcserélni a STEP és a DIR lábakat de úgy sem változott semmi. Utána megpróbáltam a lábkiosztást megváltoztatni hogy az X legyen az E2 az Y pedig az E1 és úgy működödnek. De a Z ugyan úgy csak - irányba megy. Hogyan tudnám megnézni hogy mi a baj az X és Y foglalatokkal ?

B.Zoltán

Elkészültek a 3mm-ről 1.75mm nyomtatószálak!

Egész jól sikerült beállítani a rendszert. Az első tekercs kivételével a többi tekercs +-0.01mm-en belül van, és nem tojás alakú, amit én sem mertem remélni, hogy ilyen primitív körülmények és eszközök között ezt ilyen pontosan meg lehet csinálni.

Ez kapcsán felbuzdulva össze akarok hozni egy extrudert, amivel a rontott és a próbanyomatos PLA-kat újra lehetne hasznosítani (és esetleg a PET palackokat és kupakjait). Ez elképzelhető, hogy nem lesz olyan pontos, de reménykedek, hogy még így is használható lesz a szál.

A nagy gond az, hogy hogy kellene összedarálni a nyomtatott PLA-t apró darabokra? Nem akarok drága iratmegsemmisítő berendezést venni, amit esetleg ki is nyiffantok vele.

Nincs valakinek valami nagyon jó ötlete? Kalapácsos daráló, valami erős turmixgép?

sastas

Talán egy tárcsás nyírógép lenne erre a legalkalmasabb. Angolul shredder ként tudod keresni

keri

A HERZ-es még elég jó, a fehér alapból hisztis.
Viszont a fehér petg ezerszer jobb.

keri

Le kell tisztítani rendesen az üveget.
Beraktam mosogató gépbe 70 fok vízlágyítót, meg tablettát egyszerre kapcsoltam rá.
Utána dobhattam ki az üveget, mert úgy elkezdett tapadni, hogy  hidegen, feltéptem a munkadarabbal.