Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

cc7nypid

Köszi a tippeket!
Nézegetem is, bár nem akarom "túlgondolni" a dolgokat, közben lassan ősszeáll a marógépem (ahogy időm engedi)
-Egyedi kis dolgokra, prototipusoknak gondoltam, nagyolásként akár majd a marógép elé, nameg a majd fél szoba méretű marót egy "pl. műanyag alátét" kedvért nem akarom majd beindítani, nullpont stb...
Bár azok a szép makettházak amiket egy egy komolyabb nyomtató készít, nagyon csábítóak !
üdv..

3vv2btrhv

3vv2btrhv

Azért raktam ide m mert a lézer topikban soha nem reagáltak a beírásomra . Kérdésem a következő í: ki lenne vállalkozó , hogy gipszbe lézerrel gravírozna  2.5 D mintát . A gipszet én adnám , meg a mintát .

vjanos

Kis, diódás lézerrel mint ami van itt a legtöbbeknek, szerintem nem fog menni...

keri

Jaaaa, ha fél szobányi marógéped van, akkor értesz hozzá annyira, hogy bármilyet megvehess.
[#integet2]
A mechanika nem fog gondot okozni neked, arra meg jó, hogy ne neked kelljen kitalálni. Elektronika meg használható bármelyik.

3vv2btrhv

De egy próbát megérne ha kész lesz a lézeres géped .

cc7nypid

A ctc mk8 as,ról  a véleményed?
Napi 12-20 órát melózok melósként, nem iszom dohányzom el ami marad, ettől még "gazdaggyerek" nem vagyok, de időhiányos viszont igen :)

cc7nypid

Vagy valami komplett jó , "olcsó" elektronika ötleted,,,mert télen lesz időm mechanikát, vázat építeni hozzá akár...

KBalázs

Szenvedek már egy ideje tapadási problémával. Eddig sosem volt ezzel gond, most viszont akárhogy pucolom az üveget, nem tapad rá a PLA. Vagyis látszólag letapad, de kb 5 egymásmelletti vonal után, a következô felszedi az összes réteget. 60C-re fûtött üveglap (ugyan az már évek óta).
A fúvóka új, de már próbáltam hogy hátha sorjás, felpolíroztam a szélét, semmi javulás. És ugyanezt produkálja maszkoló-szalagra is. Elkezdtem kiórázni az asztalt, volt benne hiba, viszont amivel nem tudok sokat kezdeni, az a púposodás, elég durva mértékben (0.15mm). Valamennyire alápakolt papírfecnikkel kibejlagoltam, de nem ez okozza a gondot.
Kínomban rákentem PVA ragasztót, töményen, a meleg üvegre. Na ez segített, de nehéz megemésztenem hogy "egyszer csak" nem megy az, ami ment két évig.[#help]

ykt6caawj

Nagyjából ugyanezzel szívtam kb. két hétig...

A hibát az okozta, hogy az hotbed termisztora 2-3 mm-t visszacsúszott, és nem az üveglap hőmérsékletét mérte, hanem a hőszigetelés hőfokát. Az üveg meg közben vagy 90 fokos volt.

KBalázs

Nálam rá van forrasztva egy SMD termisztor az asztalfûtô PCB-re, tehát ez nem történhet meg.

keri

Az asztal hossza 15centis a rövidebbik oldalon. Ez általában elég, de a legtöbb tervet 20centis asztalhoz igazítják.

Ezen felül gyenge az extruder motor, azt cserélni kell, mert a Herz-es filamentet nem tudja átnyomni.

Meg ha jól emlékszem volt még vele valami primitív probléma, de azt az alkatrészt kinyomtatta a tulajdonosa saját magán.

Amúgy két fejes ami hasznos tud lenni, a konstrukció pedig jó.

Elektronikának legtöbben ilyet használunk.
Esetleg a drivereket lehet erősebbre cserélni, de az sem vészes összeg.

Ehhez még kell venned léptetőmotorokat, az a nagyobb összeg, főleg ha normális teljesítményűt akarsz. Kb. 5000forint darabja és kell 4-5darab.

Végállás kapcsolók, fűtött asztal, fej, thermisztorok (hőmérő) vezetékezés viszonylag kisebb tételek külön.

keri

Én is jártam így. Ablaktisztítóval pucoltam mindig, és jó volt, egyszercsak elkezdett leesni.
Aztán 20% ecettel jó nyikorgósan átdörgöltem kétszer, azóta nem tudom felszedni [#vigyor]

Kicsit emelnék a hőfokon. 60 fokon nekem még nem tapad olyan jól. 65-ön már kifogástalan.

keri

Azért egy kontakt hőmérővel megnézheted mennyi a hőfok, biztos ami tuti alapon. Túl magas hőfokon nekem is lejön.

B.Zoltán

Én most egy 4 mm-es üveget homokszórással fel érdesítettem, és ezt egy nagyon hígított dobozos nitro lakkos acetonnal 4-5 nyomtatás után áttörlöm (10 csepp szemcsepegtetőből rácseppentve).

Annyira jól bevált nekem , hogy nem kell fújogatni , le szedni az üveget stb , a nyomat igaz , hogy homok szórt mintázatú , de nekem ABS-nél főleg jó néz ki.

A nitro lakkal nagyon vigyázni kell , mert először kicsit töményre sikerült, és feltépte az ABS legó nyomtatásnál kb, másfél cm-ren az üveget fél milliméter mélyen.
De most nagyon jól viselkedik PLA ABS-nél is , és nagyon kényelmes azóta nem kellet asztal állítanom és az üveget leszedni.Az aceton ha egy kicsit sárgás a nitró lakktól az elég az áttörléshez.

A PLA 60 fokon nagyon jól tapad , ABS 90 fokon.
A PLA-t 65-70 fokra állítom , ABS -nél 100 fokra ,az asztal 5-8 fokkal kevesebb mindig nekem.

Egy újabb megoldás a sok közül , aki akarja és ideje van kipróbálhatja.